Edintone

Edintone

A korábbi Berlusconi: a példakép

2018. február 08. - Gianluca Baranelli

Vendégszerzőnk, Gianluca Baranelli cikksorozatát olvashatják, a közelgő olasz választáshoz kapcsolódóan, "Mr. Bunga Bunga visszatért" címmel.

Nyolcvankét éves. Jelenleg is el van tiltva közhivatalok viselésétől. Négy év börtönt kapott adócsalásért. Le kellett mondania a miniszterelnökségéről a történelem legnagyobb olaszországi parlamenti többsége mellett. A Ruby-botránnyal a háta mögött, a Panama-iratok kikerülését követően, a Lodo Mondadori-ügy után, és miután kiderült, hogy a legközelebbi támogatóinak maffiakapcsolatai vannak: még mindig itt van. A nemzetközi kapcsolatait - a viselkedése, állításai és tettei miatt - terhelő rossz szájízzel együtt is. És még lehetne tovább folytatni a sort. Egy „normális” országban, ha egy politikus akár egyet is elkövet az előbb felsoroltak közül, egy életre búcsút inthet a karrierjének.

De mi most nem egy normális politikusról, hanem a világ egyik legellentmondásosabb államférfiújáról beszélünk, Silvio Berlusconiról, aki úgy döntött, hogy főszereplője lesz a következő olasz parlamenti választásnak március 4-én. Anélkül, hogy tudná, hogy lehet-e ő ténylegesen a következő miniszterelnök, vagy akár tagja a következő kormánynak - az Emberi Jogok Európai Bíroságának döntésére várva, amely eldönti, hogy eltiltása a hivataltól folytatódni fog-e, vagy nem.

Aki nem olasz, annak nehéz lehet értelmezni, hogy hogyan lehet Berlusconi esélyes a következő miniszterelnöki tisztségre - akár liberális, akár konzervatív az illető - de nem kell aggódni, olaszként sem könnyű megérteni. Hogy mégis megpróbáljuk a lehetetlent, először tegyünk egy kísérletet, hogy megértsük, kicsoda is Silvio Berlusconi!

Ő az utolsó politikai vezető, aki a fasiszta korban született, és bár nem tekinthetjük Berlusconit a fasizmus támogatójának, de néhány állítása a Forza Italia párt vezetőjeként egybecseng a fasizmuséival. Nem született nagyon gazdag családba, de az északi középosztály gyermeke, édesapja bankigazgató volt, és pozíciója magadta neki a lehetőséget, hogy jogot tanuljon az egyetemen. Miután például eladóként és énekesként is dolgozott, megfelelő összeget gyűjtött össze, hogy üzletemberré váljon az építészeti szférában a hatvanas években. Több mint tíz évig a fő tevékenysége az építészethez kapcsolódott, amely lehetővé tette, hogy nagyszerű eredményeket érjen el az ez idő tájt Olaszországba megérkező gazdasági fellendülés miatt.

A hetvenes években Berlusconi elkezdett befektetni a médiába. A szabályok megváltozása lehetővé tette sokak számára, hogy invesztáljanak a szabad televíziós piacba, kis helyi TV-csatornákat alapítva. E csoporton beül Berlusconi biztosan a legjobb, vagy a legszerencsésebb volt, néhány év alatt létrehozta a legnagyobb média csoportot, amely képes volt az állami televíziócsatornával (Rai) versengeni, azétól eltérő piacon, több reklámidővel, és némely társadalmi csoportban - mint a például a fiatalokéban - jobb eredményekkel.  Így alapította a Fininvest Csoportot (a legnagyobb olasz TV-társasághoz kapcsolódva), a Publitalia 80-at (amely Európa egyik legnagyobb hirdető ügynöksége lett), újságokat, rádió- és TV-csatornákat (Franciaországban, Németországban és Spanyolországban), bankokat és biztosító társaságokat, bolthálózatokat. Az egyik leghíresebb projektje az AC Milan felemelése volt, amelyet válságban, másodosztályú tartózkodása alatt vett meg majd Európa egyik legjobb futballcsapata vált belőle.

Berlusconi ez idő alatt a leggazdagabb olasz emberré vált. A középosztály gyermeke, aki kemény munkával és okos befektetésekkel a jómódúbb lett, vagyonosabb, mint a Ferrero, vagy a Fiat vezetői. A jelképévé vált annak az embertípusnak, aki megkaphat bármit, amit akar - van rá pénze és van hozzá hatalma - a legjobb házakat, autókat, luxuscikkeket, Olaszország legszebb nőit (akkor is, ha ötven, vagy annál több évvel fiatalabbak nála). Így az északi középosztály példaképévé vált: vitathatatlan vezetővé és versenytárssá. Az álmainkat testesítette meg: dolgozz sokat, és legyen meg mindened, mert sokat dolgoztál. De az (akár a déli) átlagos olasz polgár számára is példaképpé vált: dolgozz sokat, legyen pénzed felnevelni a gyerekeidet, mutasd meg a család egységét, járj templomba, és örömmel vedd magadhoz azokat a javakat, amelyeket az élet biztosított a számodra, ha ez nem esik az erkölcsi és törvényi határokon kívül. Idáig tehát szépnek, kereknek tűnik a történet.

Folytatjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr6913645798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.08. 17:36:00

Fontos Berlusconi szerepe a liberálfasizmus elleni küzdelemben.

arabok balrol 2018.02.08. 17:42:13

az emberi jogok europai birosaga nem szolhat bele a demokraciaba, abba h kit valasztanak az olaszok

mert a kutya se valasztotta az emberi jogok europai biroit

ugye jol gondolom?

ősbölény 2018.02.08. 17:50:55

Ez egyben Trump felemelkedésének is a története.

ősbölény 2018.02.08. 17:56:37

2006-ban Orbán esélytelennek érezte magát és azért Bod Péter Ákost állította maga helyett miniszterelnök-jelöltnek. Nem jött be. Ha esetleg most is jönne egy fordulat, és a naponta kiderülő lopások-rablások miatt elkezdene zuhanni a népszerűsége, akkor - , a világtrendnek megfelelően - nyilván Damu Rolandot fogja megnevezni miniszterelnök-jelöltként. És az lehet, hogy be is jönne.

ősbölény 2018.02.08. 20:12:41

@Sexual Harassment Panda:
Úgy tapasztalom, hogy nagyon erős a kormányváltó hangulat, de az egyáltalán nem biztos, hogy lesz kormányváltás.

zsu80 2018.02.09. 00:34:05

Tegnap mentünk el Silvio villája mellett 2 ismerőssel. Egyikük kérdezte: ismeritek a San Martino villa sztoriját? Egy kiskorú lány elvesztette a szüleit, és megörökölte a házat, amit hatalmas park vesz körül. Berlusconi 200 ezer euroert vette (egy környékbeli átlagos társasházi lakás ára természetesen kert nélkül), igen nyomott áron. Egy részét pénzben, nagy részben viszont saját részvényeivel fizette ki, amit a lány amikor be akart váltani, közölték hogy alig érnek valamit. Beperelte a vevőjét aki végül ezek után ki kellett egyenlítse a vételárat.

chrisred 2018.02.09. 03:53:40

@ősbölény: Trump nem középosztálybeli családba született, hanem az elitbe, és soha nem kellett dolgoznia ahhoz, hogy karriert csináljon, csak az örökölt pénzét forgatni.

chrisred 2018.02.09. 04:04:35

@arabok balrol: A bírákat nem választják, hanem kinevezik. Ez egy szakma, amihez meg kell szerezni a szükséges ismereteket és gyakorlatot. Ha vakbélmûtét elôtt állnâl, kiben bíznál jobban: akit az utca embere többségi szavazással kivâlaszt, vagy inkább egy gyakorlott sebészben?

jotekony koc 2018.02.09. 04:46:10

Akinek bankigazgató az apja, az középosztály egyszerű gyermeke ?

Akkor pontosan mi lenne a pénzügyi elit gyermekének apja ?

ősbölény 2018.02.09. 08:16:37

@chrisred: Ez valóban külöőnbség. Én a politikai felemelkedésére gondoltam, ami viszont teljesen azonos. A lényeg tudniillik Berlusconi és Trump esetében is a bunkó, macsó mentalitás, továbbá a gazdasági gátlástalanság, ami a tömegnépszerűséget biztosítja számukra. Az emberek empátiát éreznek irántuk, azonosulnak velük: "én is így csinálnám", mintegy az álmaik beteljesülését látják bennük. Ez hasonlít a focisták és a rocksztárok, vagy egyéb celebek népszerűségéhez, amelyet minden botrány csak joibban növel.
Hogy ez a politikába is begyűrűzött, ez katasztrofális. Ennél még a korábban általános képmutatás is jobb volt, mert a képmutatás azt jelenti, hogy azért mégis vannak normák, amiket tiszteletben kell tarttani.

Occam beretvája 2018.02.09. 09:46:45

Talán mert a nép az isten adta nép inkább egy adócsaló pedofilra bízza a sorsát, mint az
eltartandó, életformájára halálos veszélyt jelentő primitív muszlim szerecsenyeket importáló hazaárulókra.

Túlio Maravilha Mr. 1000 Goals 2018.02.14. 03:43:43

Eu finalmente encontrei você!!!
Vou enviar meu primo para visitá-lo!!!
süti beállítások módosítása