Edintone

Edintone

Miért tudunk évszázados múltra visszatekintő harcot folytatni "jobboldal" és "baloldal" között?

2018. augusztus 24. - Edmonton2

Réges-régen, a feudalizmusban egy-egy politikai egység, egy-egy politikai akarat egy-egy személy mögött, annak védelmében, az ő akaratát megvalósítva jött létre, attól függetlenül, hogy az illetőt királynak, földesúrnak, császárnak, szultánnak hívták. Az emberi psziché elrendeződésének megfelelően szerveződtek az ilyen - tehát feudális - közösségek, társadalmak. A feudalizmus kívülről nézve teljesen logikus, a boszorkányüldözés, a keresztes háborúk és a többi furcsa dolog csak akkor tűnik logikátlannak, ha a mai eszünkkel akarunk belehelyezkedni egy-egy akkor élt személy helyzetébe. Ezek mind a hatalmi logika fenntartását szolgálták. Az ideológiák (igen, akkor is léteztek ideológiák!), amelyek a cselekvések mögött voltak - így a keresztény tanításokból levezetett boszorkányellenesség, a hatalom isteni eredetére vonatkozó tanítás, vagy éppen Jeruzsálem szent városának visszavétele a muszlim ördögöktől - mind-mind az illető uralkodó hatalmi érdekeit szolgálták. Egy-egy politikai közösséghez tartozott egy uralkodó (tehát az akarat valódi megtestesítője), és egy ideológia, amely a közösség összetartását célozta, és felhatalmazást adott a politikai cselekvéshez. Ez eddig nem több, mint szimpla marxizmus, Marxnak ebben igaza volt. Narancs farok: igaz, amikor Marxra hivatkozva léptek fel egyesek a "reakciós" rendszerek - így a feudalizmus - ellenében is, a bolsevikok nem tudták megváltoztatni az emberi pszichét, így óriási károkat okoztak - ez természetesen igaz.

Amikor felismerték, jobb helyeken a tizennyolcadik század vége környékén, hogy a feudalizmus csak egy a lehetséges közösségirányítási (tehát politikai) formák közül, és "felakasztották a királyokat",valamivel helyettesíteni kellett az uralkodót. A felvilágosodás a nemzetet, a közösséget, a "mi magunk"-at ajánlotta erre a szerepre. Egyszerű, logikus megoldás: nem sokat kell változtatni a feudalizmuson, továbbra is az emberi pszichéhez illő rendszer jön létre. Az ideológiák, az azokból levezetett politikai akaratok rendszere maradhat - hiszen maga a felvilágosodás is tele van ideológiákkal - legfeljebb újakra cseréljük őket. Viszont az őket megtestesítő személyt, az uralkodót valami másra kell cserélni - mivel az ideológiából levezetett cselekvési terv a "mi" akaratunk, tehát legyen a megtestesítő a "mi", tehát a nép. Az egy országban élő emberek közössége, akiket a közös elvek tesznek közösséggé, nemzetté. Figyeljük meg jól: van itt egy előfeltételezés, ami nem feltétlenül igaz. Először is előfordulhat, hogy egy országban élünk, és mégsem követünk azonos elveket, ideológiákat, akaratot.  Másodszor, attól, hogy különböző országokban élünk, gondolkozhatunk hasonlóan, akár közelebb is lehet az akaratunk, ideológiánk egymáséhoz, mint valakivel, akivel azonos országban élünk. Ez a két eset kezdi ki a nacionalista ideológiát, a nemzet fogalmának definíciójánál fogva. Lesznek, akik inkább az "uralkodóhoz" - az országon belül élők akaratához, az azt végrehajtó kormányhoz, az általuk fontosnak tartott szimbólumokhoz hűségesek, mások pedig az ideológiában, az elvekben, a közös akaratban látják megtestesülni a hazát - "ott vagyok otthon, ahol a hazám értékeit vallják".

Ez nem jelent problémát, amikor radikálisan eltérő kultúrával rendelkező országokról beszélünk: a bennük élők akaratai demokratikus döntéshozatal révén megtestesülhetnek az országok politikai akarataiként - az értékek, elvek, akaratok, cselekvési tervek az országhatárokkal együtt változnak. Viszont, ha azonos, vagy közel megegyező kultúrájú országokról beszélünk, akkor kezd eltérni a fentebbi két eset. Lesznek, akik a történelem által definiált országhatárokon belül élő embereket tekintik a saját közösségüknek, és lesznek, akik az elvbarátaikat, mondhatjuk, elvtársaikat a világ bármely pontjáról. Magyarországon, úgy hozta a történelem, az előbbieket "jobboldaliaknak", az utóbbiakat "baloldaliaknak" szokás nevezni. Ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki például konzervatív-e, vagy sem, hiszen elképzelhető, hogy más országokban a saját elveihez hasonló cselekvési terveket valló embereket könnyebben talál majd, mint amilyeneket a saját országának demokratikus döntései mutatnak, így konzervatív létére a népítélet azt mondja majd ki róla, hogy "balos".  Vagy államelvű létére több támogatót talál otthon, mint külföldön, így "jobbos"-nak fogják nevezni.

Ha a fenti két eset közötti különbözőség nagyon látványossá válik, azaz némely országok kultúrái egy adott technológiai-történelmi közegben nagyon hasonlóakká válnak, az problémákat okozhat. Azok, aki azt tapasztalják, hogy a közel eső kultúrájú országokban több az elvbarátjuk, mint otthon ( - a "balosok"), frusztrálódhatnak attól, hogy a "jobbosok" - saját haza-definíciójuk alapján mondhatni jogosan, persze a szót nem megfelelően használva - hazaárulónak titulálják őket. Ehhez az ítélethozatalhoz nincs szükség genetikai, vagy akár nyelvi haza-definícióra sem, elég a politikai nemzetbe vetett hit, tehát, hogy az országhatárokon belül élők demokratikus akaratának a hazaszeretet lelkesedésével kell alávetniük magukat az ott élőknek. A hazaárulózók tehát még csak nem is feltétlenül rasszisták, antiszemiták (azért vannak köztük olyanok is) - csak arrogánsak. És a "balosok" annyira hisznek saját alapelveikben, hogy nehezen tudják elképzelni, hogy azokat is ki lehet dobni. Mint Parti Nagy Lajos: "Persze, hogy van, hisz’ én is a része voltam az elmúlt harminc évnek, a s bizonyos alapértékek meglétét evidensnek hittem: szabadság, szabad akarat, tolerancia, demokrácia."  A probléma valójában annyi, hogy az egyik oldalt az "árulás" - tehát a szerintük értetlen, szembeszegülő, korábbi alapelvekre (amiben a "jobbosok" esetleg külső hatalmak akaratát látják) hivatkozó, "hisztis" reakció - bosszantja, a "balosokat" pedig az arrogancia - a másik oldal értetlensége, érzéketlensége a humanista alapelvekkel kapcsolatban. Ezt viszont sokan, akik frusztrálódtak, nem tudják megfogalmazni, így inkább kulturális különbségeket kezdenek el gyártani - egyes "balosok" a saját iskolázottságukkal, és a másik vélt alacsonyabb végzettségével, társadalmi hátterével, vidékiségével, "proliságával", pelenkadobálásával magyarázzák a jelenséget. Egyes jobbosok zsidózással válaszolnak. Mások saját maguk számára a városi értelmiségétől eltérő kultúrát gyártanak - Kurultájjal, barantával, betyárokkal, pálinkával, disznóvágással, vagy bármivel - bármiből lehet ugyanis a kultúrharcban szerepet kapó szimbólum, akármi is volt korábban a jelentése, akárki használta is - még akkor is, ha a kereszt és a sámánizmus, vagy a katolicizmus és a migránsgyűlölet egymásnak ellentmondanak. Sajnos a kultúrharc melletti kiállásával Magyarország miniszterelnöke is erre az útra lépett (persze, már korábban is ezen járt).

Bevallom, én jelenleg azok közé tartozom, akik jobban egyet tudok érteni az enyémmel nagyon hasonló kultúrájú népek demokratikus döntésével, mint a sajátoméval, tehát "balos" vagyok. És rettenetesen bosszant az arrogancia és a cinizmus. De ha elméleteket kezdenék gyártani vélt kulturális ellentétekről, figyelmeztetem magamat, hogy ez nem helyes út - ugyanis nem az igazság felé tart, hanem frusztrációt vezet le. Másoknak is ezt tanácsolom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr1414199241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.24. 13:33:55

Valójában a liberális nemzet koncepció csúnyán elbukott

Szalay Miklós 2018.08.24. 14:16:57

Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről:

egyvilag.hu/temakep/073.shtml

2018.08.24. 14:19:59

Kiváló írás.

Birca megint az első lett egy szokásos orbáni kinyilatkoztatással.

Ad Dio 2018.08.24. 14:52:05

"Az ideológiák (igen, akkor is léteztek ideológiák!), amelyek a cselekvések mögött voltak"

Ideológia és hit között olyan kapcsolat, mint a bogár meg a rovar közt. Minden hit ideológia is egyben, de nem minden ideológia hit, hiszen a történelem látott már nem egy olyan ideológiát, amiben a terjesztői voltaképpen nem hittek egy percig sem, de nagyon jó eszköznek gondolták, ha mindenki más hisz benne.

A középkorban az utóbbi ideológia nem nagyon létezett, az egy hit alapú világ volt, annak minden előnyével és hátrányával.

"- így a keresztény tanításokból levezetett boszorkányellenesség,"

Szép példa az imént emlegetett ideológiára. ha a T szerző venné magának a fáradtságot és utánanézne a boszorkány-hit történetének Európában és a világon, észrevehetné, hogy a kereszténységhez ennek sok köze nincs. nemhogy abból nem lehet levezetni, de épp ellenkezőleg: gyengítette annak gyakorlatát. Sokkal komolyabb boszorkány-üldözés zajlott a római korban, mint az 5.-13. század közt. A nagy európai boszorkány üldözés pedig az újkorra esik. Okaként ma leginkább a 16-18. század közé eső klíma és társadalom szerkezeti változásokat teszik a tudósok, nem pedig a kereszténységet.

"a hatalom isteni eredetére vonatkozó tanítás,"

A premodern ember ezt aligha tudta másképp elképzelni.

"vagy éppen Jeruzsálem szent városának visszavétele a muszlim ördögöktől"

Jeruzsálem mindig is szent hely volt, mind a zsidó, mind a muszlim, mind a keresztény egyházak számára. Bizánc vallásilag toleráns módon biztosította a várost mindenki számára. Ezzel ellentétben a 11. század derekától a muszlim uralom akadályozni kezdte a zarándoklatokat. A birtok szerzés eleinte csak másodlagos szempont volt, a személyes dicsőség és érdemek mellett. A feudalizmus keretein belül egy király nem tarthatott fenn "gyarmatokat" az anyaországától távol.

- mind-mind az illető uralkodó hatalmi érdekeit szolgálták.

öööö....

" Egy-egy politikai közösséghez tartozott egy uralkodó (tehát az akarat valódi megtestesítője), és egy ideológia, amely a közösség összetartását célozta, és felhatalmazást adott a politikai cselekvéshez. Ez eddig nem több, mint szimpla marxizmus, Marxnak ebben igaza volt."

Ahogy Marxnak sem, úgy neked sem volt igazad, csak felületesek az ismereteid.

"Narancs farok: igaz, amikor Marxra hivatkozva léptek fel egyesek a "reakciós" rendszerek - így a feudalizmus - ellenében is, a bolsevikok nem tudták megváltoztatni az emberi pszichét, így óriási károkat okoztak - ez természetesen igaz."

És végül az igazi dupla csavar: szegény bolsevikok csak nem voltak eléggé ügyesek, nem akarták elég jól a jót... az mi?... francokat. A bolsevik elvbarátaid a világ két legbrutálisabb emberevő diktatúrájáért felelősek, akiknek Hitler is csak halkan jelenthet :-(.

A cikk további része is brutális kognitív disszonancia... nincs kedvem szétszedni... szerző: monnyonle...

MACISAJT1 2018.08.24. 14:52:25

Az un. "rendszerváltás" óta eltelt 26 év alatt a két fajta (ballib és jobboldali) igazgatás között kimutatható lényegi különbség.
Éspedig az hogy míg a 8(+4) év ballibák kormányzása alatt mindig "suchmannositottak", eladtak szinte mindent,bankokat feltőkésítve, MOL-t, a párnagázig,MÁV Cargo-tól Postabankig, Posta székháztól az Airportig (de még a Malévot is egy abramovicsnak, áldassák érte a neve)ez a pénz is eltűnt(ahogy a többi is) és az ország mégis a tönk szélére került, amit már egy Lehmann Brothers bedőlés is elfújt......aztán jöhetett az államcsőd előtt a magasságos IMF hitel....

ehhez képest Orbánék visszavásárolják az elkotyavetyélt állami tulajdont és még jut is pénz fejlesztésekre.
Ha zongorázni tudnám a különbséget, én volnék Chopin, Mallorcán.

Olyanok ezek az érdekes "igazgatási" különbségek, mint a Magyar Nemzeti Banknál, ahol egy simor-karvalits-király júlia trojka "harcolt" évekig 7%-os alapkamattal a 3%-os inflációéért(nekik valahogy soha nem jött össze.)
Ahogy eltakarodtak, láss csodát: infláció is 30 éve nem látott alacsony szintre zuhant, no meg az alapkamat is..És kiderült hogy eltűnt 206 milliárd forintos , általuk 2014-re tervezett(!) MNB veszteség is, amit a következő év januárjában az állami költségvetésnek kellett volna pótolnia mégpedig kötelezően.

A titok a lopások természetében rejtőzik.
Mert abban nincs vita hogy mindkét oldal (és holdudvara) lop (csal, hazudik.)

Csakhogy míg Orbánék ezt házon(illetve:hazán) belülre művelik...
addig a másik(sötét) oldal komprádorai nem elégszenek meg azzal hogy a saját zsebeiket megtömködik...hanem még a külföldi maffiákat is etetniük kell.
Így jutott alattuk Magyarországon szinte minden a külföldi ebek harmincadjára.
Nos, míg a Fidesz és holdudvara éhségét és lopásait még képes elviselni az ország...
utóbbiakét már nem, ezekbe rendre tönkrement.

MACISAJT1 2018.08.24. 14:55:46

Bár a judeobolsevizmus és a fasizmus valamint a nácizmus között a "lényegi eredményességet" illetőleg(népirtások, más országok lerohanása,katonai diktatúra, koncentrációs táborok működtetése etc) csupán nüansznyi különbségek voltak...(illetve előbbi több évtizeddel túlszárnyalta az utóbbit)
a kettős mérce jegyében míg utóbbiakat , vezetőiket, szerveiket és hangcsöveiket érdemeik elismerése mellett azonnal betiltották, felszámolták, nyomaikat sóval behintették, addig előbbiek mégis valahogy minden országban rendre átmenthették magukat immár"demokratikusan".
Bizony joggal jut eszünkbe, hogyan is történhetett mindez.

És senki ne csodálkozzon hogy Magyarország ide jutott. Németország is ide jutott volna ha mondjuk a bukás után megtartották volna a "demokratikus" Völkischer Beobachtert vagy a Stürmert, a NSDAP nevéből pedig kivették volna a az " A"-t( Arbeiter=Munkás) és mehetetett volna tovább a vircsaft.. De azok sorsa a bukás után egy pillanatra sem volt kérdéses.
Magyarországon viszont 1989-ban kivették az MSZMP nevéből az M-et( amúgy ami munkást jelentett), a Népszabadságot és a Párttörténeti Intézetet pedig átjátszották saját maguknak " Szabad Sajtó", Politikatörténeti Intézet(muhaha) fedőnéven és máris mehetett a vircsaft mintha 45 évig mi sem történt volna. Ja és persze vitték a dokumentumokat is.

Jelzem, minden év november 4-én van az évfordulója annak hogy 1956-ban csermanek kádár és apró klein antal no meg földes lászló konkrétan szovjet tankon rontott rá Szolnokról érkezve a fővárosra.
apró mint az országgyűlés elnöke pedig 1958-ban személyesen jelentette be az "örömhírt", Nagy Imréék felakasztását.(hogy kátránypapírba csavarva, szögesdróttal összekötözve, arccal lefelé "temették el" őket, mondjuk akkor ezzel nem dicsekedett, ez csak az exhumáláskor derült ki).
Pereputtya meg a zabrált szemlőhegyi villából dirigálja a "demokráciát."
Híveik meg a Szabad Népért morzsolgatják könnyeiket. A pártintézet meg most hajlandó volna(!) kivonulni az ebül szerzett ingatlanból ha milliárdokkal "kárpótolnák" őket.

Na ne már.

Levi999 2018.08.24. 15:25:25

Az a baj ezzel a cikkel, hogy nem veszi figyelembe, hogy a nemzet alapja a nép. A népek pedig nem csak kulturális, hanem nyelvi és mentalitás beli különbségeket is mutatnak. (És persze a mi esetünkben a szállásterületünk rendesen átlépi az országhatárokat is.) Emiatt az emberek túlnyomó többségénél az adott néphez való tartozás fontosabb, mint a kulturális hasonlóság. Erre az elvre épülhet a nemzet.

MEDVE1978 2018.08.24. 15:32:28

Igazából lényegtelen, hogy valaki mit tekint bal és jobboldalinak. A világ már jelentősen meghaladta az eredetileg ezekhez a célokhoz kapcsolódó gazdasági-, újraelosztási, -társadalmi stb. recepteket, módszereket.

Sajnos nekem nagyon úgy tűnik, hogy a társadalmi együttéléses kérdések, civilizáltsági kérdések döntő része visszavezethető az anyagi jólétre. Ez a függési kapcsolat egy irányba működik: tehát a plurális demokrácia, humanizmus, egyenlőségi ideák ott működnek, ahol van pénz és jólét. Jobb esetben sok van ezekből. Ott viszont nem működnek, ahol nincs. Nem véletlen, hogy a XIX. századi ideák hatására az USA például segített létrehozni Liberiát a visszatelepülő rabszolgáknak Afrikában. Harminc éven belül elkezdett tönkremenni az ország, lényegében több helyen feketék között tért vissza a rabszolgaság, etnikai diszkrimináció. Holott az USA-ból jöttek a demokrácia szép ígéretével jöttek oda. De pénz nem volt hozzá. Ma Libéria egy viszonylag szegény, polgárháborús afrikai ország.

A modern baloldaliság az én érzésem szerint egyfajta mix, jogok szintjén egalitariánus, az egyéni jogukat nagyon erősen figyelembe veszi, viszont egy állandó magas életszínvonalat akar biztosítani, egyedül a gazdag országokban működik.( A Szovjetúnió elvben valami hasonló lett volna, de ugye már az elejétől látszik, hogy több tízmillió mezítlábas muzsik hazájában ez kevésbé működik. )

A Világ proletárjai egyesüljetek! tehát sajnos általános receptként nem működik, a modern humanizmus és baloldaliság ugyanakkor pontosan ettől nem tud elszakadni és a gyakorlatban széttörik a globális és a nemzeti ellentétén. Ma ezt látni mind az európai, mind pedig a világpolitikában nagyon erősen.

Nagyon egyszerűen leírva annyi történik, hogy a modern baloldal nem tud választ adni a globális tőke kihívásaira. Nem tudja kezelni azt a kérdéskört, hogy a globális tőke elveszi / csökkenti a nemzeti kormányzatok cselekvőképességét, hatáskörét. Erre ugye a modern baloldal válasza a világ proletárjai egyesüljetek, de mivel ez csak egy elvi válasz, ezért a választók megtanulták, hogy ilyen nincs. Hiába szenved a francia attól, hogy a társasági adó Magyarországon kevesebb, a magyar kormány nem fog adóharmonizálni csak azért, hogy ez a francia kékgalléros munkásnak jó legyen, ezzel lehetővé téve egy közös érdekérvényesítést. És ez rendkívül sok kérdésre igaz, de facto a kormányok nem szolidárisak egymással, hanem versenyeznek a beruházásokért, a tőkéért, egymás alá ígérve.

Az egyre gyorsabb technológiai fejlődés és átalakulás miatt az állam nem tudja megvédeni a polgárok egy részét egyfajta globalizációs lecsúszástól, ezek a polgárok pedig kiábrándulnak ebből modern baloldali politikából és a jobboldal felé fordulnak. Ami ugye azt ígéri - szemben az egalitariánus baloldallal - hogy megvédi őt, mert ő és közössége (nemzet) fontosabb, mint a másik és annak a tagja aktívan olyan politikát folytat majd, ami megakadályozza a lecsúszását. Itt lépi át a jobboldal azt a baloldali egalitariánus elvet miszerint a migráns - külföldi - néger - arab -cigány stb. ugyanolyan értéket képvisel és ugyanolyan esélyt kell kapjon, mint adott esetben egy magyar.

Ennek az elvnek a kiteljesedése rengeteg helyen megfigyelhető, pl: adórendszer változtatásai, bevándorlási politika stb.

Az elv világgazdasági működése talán még érdekesebb. Ha megnézzük ezt a "modern baloldaliságot" vagy "humanista szabadelvűséget" igazából a nyugati világban működött. Az egyik oldalról ott a kép az USA-ról, ahol a szabad bevándorlás, egyenjogúság, pörgő gazdaság egy széles körű jólétet biztosított rengeteg ember számára. A középosztály az USA-ban mindig is széles volt és nagy befolyással rendelkezett. Ha Európára nézünk, ott a nyugati részen a második világháború után szintén széles és relatív jólétben élő középosztályok alakultak ki, amelyek a jóléti állam alapjai lettek.
Érdemes megfigyelni, hogy a duális világrend felbomlását követően mi történt: Dél-Kelet-Ázsiai felértékelődött, előretört, kihagyhatatlan partner. Emiatt a modern baloldali értékek (esélyegyenlőség, szólásszabadság, egyén jogai) erősebbek lettek. Kínában már sokkal több joga van egy embernek, mint 30-40 éve. Indiában is kevésbé fontos a kasztrendszer és a nők helyzete is javul. Azzal ugyanakkor, hogy a globális munkamegosztásban és világgazdasági teljesítményben preferáltabbak lettek a dél-kelet-ázsiaiak, megszűnt egy rakat állás a nyugati világban és a technológiai váltás csak olcsó szolgáltató szféra munkákat hozott helyettük. Az itt globalizációs vesztessé váló emberek ugyanakkor kezdtek olyan sokan lenni, hogy a hangjuk már hallatszott és a 2010-es évek második felében már ők kerültek többségbe. A kiszolgáltatottságukat és reménytelenségüket kisugározták a társadalomra, ami ennek tudatában kezdte eldobni a "modern baloldali elveket és azokat valló kormányokat" hiszen azok nem segítettek rajta 30 éven keresztül.

kutyás majmok népe (törölt) 2018.08.24. 15:38:26

@MACISAJT1: Na mi van, Dajcstompi? Ma nem sikerült kokszolnod? Csak meg előbújtál libsiket leápolni...

MEDVE1978 2018.08.24. 16:10:34

Visszatérve a magyar jobb- és baloldali ellentétre:

Van egy tradicionális emlékképe a népi-urbánus vonallal, ami azért már a XIX. század vége óta jelen van a magyar közéletben. De ez csak a mag vagy az egyik vonal.

A másik vonal a posztszocialista örökséghez kapcsolódik: a magyar társadalom nagy traumaélménye a rendszerváltás és a gazdasági zuhanás azt követően. Természetesen csak a társadalom egy része zuhant és egy része azóta ki is mászott a gödörből. A technológiai fejlődés hatására elsősorban a (nagy)városiak nem zuhantak, illetve tudtak kimászni. A kisvárosokban és falvakban élők inkább stagnálással, elvándorlással szembesülnek. Ez egyértelműen azt okozza, hogy ők fogékonyabbak voltak és fogékonyabbak a közösségi és nemzetnarratívára, amit ugye a jobboldal (MDF, kisgazdák, majd a szalámizást követően a FIDESZ vitt). Holott a különbség ugye az, hogy a baloldali kormányok nem csináltak velük túlságosan semmit, a FIDESZ meg maximum csak néhány látszatintézkedést. A nemzeti narratíva és a médiahenger azonban elég az ő szavazótáborként történő konszolidálásukhoz.

A leggyakoribb baloldali vagy liberális politikai hiba az, hogy nem veszik és vették észre azt, hogy ezek az emberek már 30 éve nyomorognak, azóta nincs érdemi terv a felemelésükre. Belenyugodtak abba, hogy ezeket az embereket nem lehet kezelni és felemelni. A FIDESZ ezt egy látványkonyhás giccsel übereli, de még az is több, mint amit a szociktól kapnak. Emellett a baloldali és liberális szavazók sokkal inkább globalizációs és rendszerváltási nyertesek. A jelenlegi jobboldal tehát a FIDESZ viszont emellett ügyesen bezárta a kört, mert az adórendszerrel maga mellé állított egy jómódúbb kört is.
Tehát a jelenlegi támogatói kör heterogén: az a balliberális vád, miszerint a bunkó parasztok beszavazták Orbánt a parlamentbe, nem igaz.

Ad Dio 2018.08.24. 16:14:06

@MEDVE1978:

"Igazából lényegtelen, hogy valaki mit tekint bal és jobboldalinak. A világ már jelentősen meghaladta az eredetileg ezekhez a célokhoz kapcsolódó gazdasági-, újraelosztási, -társadalmi stb. recepteket, módszereket."

+1

"Sajnos nekem nagyon úgy tűnik, hogy a társadalmi együttéléses kérdések, civilizáltsági kérdések döntő része visszavezethető az anyagi jólétre. "

+1

kutyás majmok népe (törölt) 2018.08.24. 16:43:24

@MEDVE1978: "A leggyakoribb baloldali vagy liberális politikai hiba az, hogy nem veszik és vették észre azt, hogy ezek az emberek már 30 éve nyomorognak, azóta nincs érdemi terv a felemelésükre. Belenyugodtak abba, hogy ezeket az embereket nem lehet kezelni és felemelni."

Szépen hazudsz, mert ezek az emberek ma is nyomorognak, kivétel amikor ikszelni kell a szavazólapon, akkor egy zsák krumpli és két sör megteszi a hatását. A biztonság kedvéért mehet még egy migránsos parasztvakítás, aztán annyi. A bűnözők felismerték, hogy kikkel tudják magukat hatalmon tartani. Ha az iskolázatlan prosztóktól és a segílyesektől elvennék a szavazati jogot, Viktor basi be sem jutna a parlamentbe. A trollképzőben nem tudnak neked valami hihető dumát tanítani?

" Emellett a baloldali és liberális szavazók sokkal inkább globalizációs és rendszerváltási nyertesek."

Ezek viszik az országot a vállukon az összes fideszes tolvajjal és ingyenélő, segílyes szavazótáborukat. Láttál te már több generációs segélyből élőt fizetni a kórházi ellátásért (többszöri szülésért)?

"az adórendszerrel maga mellé állított egy jómódúbb kört is"

A 27%-os áfát lopott pénzből könnyű kifizetni, a jómodúbb kör meg tudjuk kik.

"az a balliberális vád, miszerint a bunkó parasztok beszavazták Orbánt a parlamentbe, nem igaz"

Ha te mondod, akkor biztosan így van: egy fideszes soha nem hazudik. Igaz, hogy senki sem hiszi el, de a putyinista trollgyárnak működnie kell, ez a Viktor kérése.
süti beállítások módosítása