Edintone

Edintone

Demokrácia?

2017. március 04. - Edmonton2

Ha a nyugati világ egyre rosszabb hellyé válik idővel, abban valószínűleg nagy szerepe lesz a korrupciónak és a politikusokba vetett bizalom megingásának. Ez a jelenség ma már annyira elharapózott, hogy át kell gondolnunk, hogy beszélhetünk-e még demokráciáról - ezt mutatják nekünk akár a magyar, vagy legutóbb az amerikai, francia tapasztalatok is. 

Manapság hatalomra kerülni "egyszerű": szükséges hozzá a jelölti kör leszűkülése, majd a másik jelölt gyanúba keverése. Ha pedig ellenem is találtak terhelő anyagokat, akkor a választás többé nem programokról, nem is világnézetekről, nem a politikáról szól, hanem arról, hogy ki a nagyobb szemétláda. Ha ügyes a kampánycsapatom, a saját bűnöket hatékonyan jelentékteleníti, a másikét felnagyítja. Mindez rendkívül nagy hatalmat ad a titkosszolgálatok és a kampánycsapatok kezébe. 

Mindezt a közvélemény-kutatási adatsorok igazolják. Körülbelül két héttel az amerikai választások előtt szinte biztosnak látszott Hillary Clinton győzelme, majd James Comey FBI-igazgató bejelentette, hogy nyomoznak Clinton ellen az e-mailezési botrány kapcsán. A közvélemény jelentősen megváltozott, és ezek után már senkit nem érdekelt, hogy pár nappal a választás előtt meg is szüntették a nyomozást. Franciaországban is valahogy úgy alakult, hogy a jobboldali előválasztás előtt még bizakodó volt a hangulat (történelmi, nagy győzelemre volt esély), majd sikerült egy olyan politikust (Francois Fillon) jelölni, majd megválasztani, aki a gyanú szerint fiktív állást szerzett a feleségének, és ennek ellenére sem hajlandó lemondani a jelöltségről. De most épp Le Pen ellen is nyomoznak. A korábban esélytelennek gondolt Emmanuel Macron fő esélyessé lépett elő, már Le Penét is megközelítette a népszerűsége. És az amerikai választás tapasztalatai alapján tudjuk: messze még a vége... Vagy említhetném Magyarországot is, folyamatosan tartóztatják le az MSZP-s politikusokat, majd a bíróság néhányukat ártatlannak találja, majd az MSZP elnöke is válhat még belőlük. Egy olyan MSZP-ben, ahol többek, pl. a volt MSZP-s képviselő Demeter Márta szerint sokan nem is készülnek kormányváltásra 2018-ban. Na, egy ilyen történetet bogozzon ki az állampolgár, hogy hol is van az igazság. Vagy említhetném az amerikai kitiltási botrány után 10%-ot zuhanó Fidesz-népszerűséget is.

Három tanulság van ebből. Az első az, hogy szigorúan statisztikai alapon meg kellene vizsgálni, hogyan változnak a választások közeledtével a vezető politikusok elleni feljelentések, indított ügyek száma. Attól tartok, hogy meredeken növekvő görbét kapnánk... Márpedig ilyen esetben a feljelentő, vagy az esetet nyilvánosságra hozó (vagy a nekik súgó) személy, szervezet nem a jogos büntetés igényével tesz így, hanem befolyásolni akarja a választást, hiszen maga is bűncselekményt követ el, amikor titkolja a választásig a rendelkezésére álló terhelő információt. Tehát sok "rossz dolog" kitelik tőle.

Másik tanulság az, hogy a demokratikus intézmények, a pártok igenis meg tudnák őrizni a demokráciát, hiszen nem muszáj kiskaput hagyni az esetleg azzal ellenséges titkosszolgálatoknak és kampánystratégáknak: talán nem kellene korruptnak lenni, talán tudni kellene egymás ügyeiről, talán egy párton belül tudni kellene például, hogy ki, mikor szerez fiktív állást a feleségének. És, hogy ki mennyire végletesen hatalomvágyó, hogy egy ilyen ügy után sem mond le a jelöltségről. Fillont a jelöltség közelébe sem lett volna szabad engedni. Ők lehetnek majd a fő felelősök a demokrácia lebontásáért. Azt ugyanis tudnunk kell, hogy mindig lesznek ellenséges erők, akik be akarnak nyomulni a meglévő résekbe, nem szabad hát réseket hagyni.

A harmadik tanulság az, hogy most gondban lehetnek azok, akik minden bokorban összeesküvést sejtettek korábban, mostantól többet kell gondolkodni. Ugyanis a résekbe vagy mindenhol helyi kiskirály-jelöltek nyomulnak be (pl. a Habony Árpád - Orbán Viktor - Polt Péter trió jó kiskirály-jelölt), vagy egy globálisan jelen lévő titkosszolgálat, amely időben felismerte a demokratikus rendszerek lejáratásában rejlő lehetőséget. Egy ilyen titkosszolgálat nagy előnyben lehet a kiskirályokkal szemben, hiszen ki tudja, mióta gyűjtögetik a kompromittáló anyagokat a világ minden tájáról. Nem utalgatni akarok az orosz titkosszolgálatra ezzel, más intézmény is képes lehet erre, pl. Trump esetében az FBI lépett furcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr6612311363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása