Edintone

Edintone

Mi a különbség az LMP és a Momentum között?

2017. február 14. - Edmonton2

A dizájn. Az LMP történetesen zöld, a Momentum lila. A Momentum minden megjelenésével hangsúlyozni szeretné, hogy "trendi fiatalok vagyunk, akiknek egyszerűen elege van abból, hogy nincs szappan az iskolában", az LMP kevésbé, inkább konkrét témákra fókuszál. A Momentum valami olyasmi szeretne lenni, amit Orbán a Fidesztől akarna (fancyk, trendik, szexik). A világkép szempontjából nem sok különbség van köztük az alapján, ami eddig kiderült. Együtt szedik az aláírásokat az olimpia megrendezéséről szóló népszavazás megtartásáért. Ugyanúgy a huszonegyedik század pártjainak tartják magukat, meg akarják haladni a huszadik század törésvonalait, le akarják váltani a régi elitet, a korrupciót tartják az egyik legfontosabb problémának, megnyitnák az ügynökaktákat, hiányolják a baloldalról a nemzetben való gondolkodást, foglalkoznának a vidék problémáival, a szegénységgel vennék fel a küzdelmet, harcba indulnának az Orbán-kormány által fenyegetett szabadságjogokért. Tehát nemzeti, szociális és liberális minimumban gondolkoznak. Mindkettejüknek az volt a terve, hogy az establishmenttel szembeni ellenszenvet meglovagolva nagy párttá válnak, majd, a belső, világnézeti különbségek mentén akár fel is robbanhatnak. Ez az LMP esetén azóta már részben meg is történt, a PM kiválásával. 

Mit jelent ez? Azt, hogy az LMP annak idején kifejezetten jó ötlet volt, ha nem tudtak azóta sem új rést találni a politikai piacon. A fideszesek azzal vádolják az LMP-t, hogy színtelen, szagtalan. Miközben számtalan ügyben fejtették ki véleményüket (hajléktalanság, Székelyek menete, Kishantos, stb..). Tény, hogy a nemzethez nem úgy viszonyulnak, mint agy focidrukker a kedvenc csapatához (ahogy pl. Orbán Viktor, többek között a legutóbbi évértékelője alapján), hanem fontos nekik a nemzet (életszínvonalának is) felemelése. És ennek ellenére csak 5%-ig képesek jutni.

(MTI Fotó: Bruzák Noémi)

E két párt számára ma a legrosszabb forgatókönyv az,hogy egymástól elvéve a szavazatokat mindketten kiesnek 2018-ban a Parlamentből. Ez nem valószínűtlen. Akik pedig kigondolták a Momentumot, vállalták ennek kockázatát, ahelyett, hogy megpróbálták volna újra felépíteni az LMP-t. A Momentum az elmúlt három év talán legígéretesebb politikai projektje, a feléje irányuló médiafigyelem alapján. Kigondolói tudták, melyik pillanatban kell belépni a piacra (a nevük is erre utal). Nem arról van szó tehát, hogy meggondolatlanul cselekednének. Hanem arról, hogy ezt látták az utolsó esélynek. Csinálni egy új LMP-t, de eltérő dizájnnal. Az LMP ellen szóló egyetlen érv, hogy túlságosan régóta nem tudnak megerősödni, tehát nem árasztják az erő auráját. Csinálni kell tehát egy új mozgalmat, amelynek az az egyetlen előnye a korábbihoz képest, hogy új, nem lehet rájuk sütni, hogy "régóta ott vannak és nem csináltak semmit" (aki ezt mondja, általában nem szavazott az LMP-re, tehát maga sem tett érte semmit, hogy ők tehessenek). A Momentum valószínűleg ugyanúgy nem lesz tömegpárt, mint ahogy az LMP sem lett az. Valószínűleg annyira sem viszi majd, mint az LMP, mert nem mondanak újat, tehát nem találtak piaci rést (hacsak nem a dizájnnal). A kitalálóinak mégis megérte ez az egyetlen szempont - az új megjelenés - a megalapítását. Ennyire nincs öltet. Ez tényleg tragikus.

Félreértések elkerülése végett: ez nem egy erkölcsi kioktatás, nem plágiumvád, nem olyasmi, mint amit a Jobbiktól szoktunk hallani ("a Fidesz ellopja az ötleteinket!"). Szerintem teljesen legitim dolog újracsomagolni valamit, ugyanis tényleg nehéz kiszámítani, hogy mennyire lehet fontos a külalak, vagy a megfelelő pillanat. Én drukkolok a Momentumnak. És én sem tudnék jobbat kitalálni, mint az LMP újracsomagolása, úgyhogy nem akarok nagyokos sem lenni, aki számon kéri a "baloldal" "ötlethiányát", miközben magam sem tudok jobbat mondani. Csupán kifejezem a szomorúságomat, hogy nincs jobb ötlet. És hogy ennyire fontos lehet a látszat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr3912255728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.02.15. 09:09:26

Szerintem egy szerencsétlen dolog a Momentum, mivel tovàbb szalàmizza az ellenzékre adott szavazatokat. Persze, ha összeàllnak az Lmp-vel , akkor közösen a 7% is meglehet...Csak ez az út van nekik és màr az Lmp-nek is, miutàn szervilis módon beszàlltak a Momentum alàíràsgyűjtő akciójàba...

chrisred 2017.02.15. 09:44:47

Nem tudom, milyen más út vagy módszer lehetséges ma egy alulról szerveződő társadalmi mozgalomnak, ami a hatalmi-politikai elittel szemben akar alternatívát kínálni? Esetleg az érzelmi alapú politizálás, de arra meg ott (volt) a Jobbik.

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.02.15. 09:45:35

Természetesen a Momentum az LMP kreálmánya. Az LMP meg az Szdsz kreálmánya. Az Szdsz pedig a Soros kreálmánya. Sorost pedig a háttérhatalmak kreálták. A háttérhatalmakat meg a külső erők kreálták.

Minden ellenzéki aki elvégezte a nyolc osztályt és tovább tanult értelmiséginek, az az LMP kreálmánya. Azok az ellenzékiek akik nem tanultak tovább és maradtak iskolázatlan bunkó panelprolinak, azok meg az Mszp kreálmánya.

Mindenki aki ellenzi Orbán Viktor nemzet felemelő kurzusát, az álcivil és álmagyar.

Ilyen könnyű tehát felismerni hogy ki hazaáruló Soros ügynök.

sőőtnagyonis 2017.02.15. 09:58:50

Ha nem voltak kopaszok a kérdések beadásánál, akkor valószínű ez támogató népszavazásként lesz elindítva.
Az egész mizériához kampány és pénz kell.
A fityyesz csak a halott ellenzéket szereti. Tudjuk, hogy a lelempé is külső segítséggel kapott ajánlócédulákat. Most is olyan játék folyik , mint a llelemplé feltűnésekor.
Falus kigolyózása óta tudjuk, hogy csak törpe párt adhat jelöltet, ezért más labdába sem rúghat.
Botkára ezért néznek csúnyán., mert ő szerintük csak egyvidéki perkeltzabáló.

VaradiJanos 2017.02.15. 10:02:21

Börtönspicli mécs kicsifia és a bankárbácsi kicsifia vajon partiban tolják a heftis tyúkot?

nu pagagyí 2017.02.15. 10:07:49

Látszik, hogy be van szarva a rezsim. Az utóbbi időben megszaporodtak a fizetett lejáratási kísérletek a népszavazást kezdeményezők ellen. Pedig mindegy ki a kezdeményező, az ügy a fontos. Az író úr is megkapja a lehetőséget, hogy beleszólhasson egy olyan dologba, ami hosszabb távon befolyásolhatja saját életkörülményeit. Úgy szavazhat majd, ahogy meggyőződése diktálja. Örülni kellene, hogy lesz népszavazás, de ő nem örül. Vajon miért? Hülyének tetszik lenni?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 10:15:29

@nu pagagyí:

Az aláírásgyűjtés egyedül az MSZP és a DK számára veszélyes, a Fideszt nem érinti.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.02.15. 10:31:17

2010 óta először nem a hatalom tematizálja a közbeszédet és mivel úgy látszik, hogy Hablaty Árpinak és Mao Csútungnak nem jutott még eszébe a megfelelő válasz, a Fidesz képviselők úgy menekülnek az Index mikrofonja láttán, mint a csótányok, amikor felkapcsolják a villanyt... :)
Hajrá Momentum! Éljen a Momentum - Kétfarkú Kutya koalíciós kormány! :)))

$pi$ 2017.02.15. 10:54:22

" Ez nem valószínűtlen. "

Akkor valószínű? :D

2017.02.15. 11:20:03

Szerencséjére a momentumnak nincs hajózóandrása.

is 2017.02.15. 11:25:51

Nagyjabol az en ertekelesem. En mar egyebkent az LMP-re is haragudtam, mert o meg az MDF szavazokat zabalta fel. Dehat ez a magyar, harom magyar negyfele szalad.

$pi$ 2017.02.15. 15:39:48

@Hívő hitetlen: Vicces, amikor valaki megpróbál idegen szavakat használni, csak nem tudja leírni őket. :D
süti beállítások módosítása