Edintone

Edintone

Mi lesz a Jobbikkal?

2017. február 09. - Edmonton2

Szerintem az egyfajta csoda (vagy csak Vona Gábor jobban tisztában van azzal, hogy mit engedhet meg magának), hogy a Jobbik a "néppártosodással" nem bomlott fel. Nagyon sokan rendkívül csalódottak lehetnek Vona új politikája láttán. Minden esetre nehéz lehet azzal a kognitív disszonanciával élni, amit a Jobbik radikálisai átélnek: hittek az örök hűség katonás eszméjében, miközben valaki hátulról már sugdos a fülükbe. Azt sugdossa, hogy az egyoldalú hűség nem is feltétlen érték: ha egy személyhez vagy hűséges, az elárul téged, ha egy eszméhez, amit nem értesz teljesen, az is elárulhat téged (lásd: a forradalom felfalja gyermekeit). A politika legalábbis erről szól. Ennek vagy nagy apátia lehet a vége, vagy lázadás. 

Ha a 2018-as választásra gondolunk, szerintem lassan csoda kell ahhoz, hogy ne bizonyosodjon be: a Jobbik ezt nem nyerheti meg. Akkor Vona Gábor eltaktikázta magát? Nem valószínű. Ő nem elégszik meg a Fidesz 50% alá szorításával, számára ez nem siker. A Jobbik az eredeti, szubkulturális attidűdjével ("kamaszkor") valószínűleg nem tudott volna választást nyerni 2018-ban. Így, a néppártosodással erre még kevesebb esélye lesz, viszont 2022-ben több. Addigra jobban elfelejtik az emberek, hogy mi volt a Jobbik korábban, és egy, a Szerb Haladó Pártéhoz hasonló forgatókönyv is lehetségessé válik. 2018-ig viszont szerintem nem fognak profitálni a középre tolódásból: a radikálisok kiábrándulnak (otthon maradnak, ad absurdum, a Fideszhez csapódnak), vagy szélsőséges esetben látványosan szakítanak a Jobbikkal. Új szavazókat nem hiszem, hogy addig meg tudnának győzni: aki eddig hajlandó volt rájuk szavazni, az eddig is hajlandó volt (lsd. Ózd és Tapolca), aki pedig nem, az ezután sem lesz az. Ma már nem abban a korban élünk, amikor egy hanukai köszöntő kitörést jelenthet valamiféle karanténból. Karantén nincs többé. Valószínűleg az internet vetett neki véget. Ezt épp a Jobbik korábbi látványos előretörése bizonyította. Viszont, ha szépen lassan, a felejtéssel párhuzamosan felvállalnak olyan ügyeket, amelyek a Fidesz, vagy a baloldal támogatói számára szimpatikusak, 2022-ig akár látványosan is megerősödhetnek. 

A Jobbik számára talán katasztrófa-forgatókönyv a szakítás, ugyanis egy olyan, radikális párt kiválása, amelyben a szubkultúra legismertebb arcai és szimbólumai szerepelnek, komoly érvágás lenne: egy ilyen párt szerintem kifejezetten sok szavazót lenne képes elvinni a Vona-párttól, akár nagyobbá is válhatna nála. De ők ismerik a belső közvélemény-kutatásokat, nem én. Lehet, hogy ha ismerném, már nem is tűnne annyira úgy, hogy Vona pengeélen táncol.

Számomra prioritás a Fidesz 2018-as kisebbségbe szorítása, ezáltal a választási rendszer arányossá tétele, az ország Európai Unióban, polgári fejlődési pályán tartása. Én már nagy valószínűséggel sohasem szavaznék a Jobbikra. Távol állnak tőlem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr1712239852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drágabolgárúr 2017.02.09. 20:40:41

Aki ad magára az soha többé nem megy el szavazni...

ogli dzsí 2017.02.09. 20:58:23

Mi lenne? Átveszi a ballib oldal helyét a palettán.

ogli dzsí 2017.02.09. 21:01:44

'Számomra prioritás a Fidesz 2018-as kisebbségbe szorítása, ezáltal a választási rendszer arányossá tétele, az ország Európai Unióban, polgári fejlődési pályán tartása. Én már nagy valószínűséggel sohasem szavaznék a Jobbikra.'

lefordítom: ALAMcsődös ballibpártra fogsz szavazni a polgári fejlődési pályához

1. a fidesz kétharmadot fog szerezni
2. abban az esetben, ha a fidesz kisebbségbe kerülne, semmit sem változna a választási rendszer, mert azt kétharmaddal lehet módosítani

ulpius66 2017.02.09. 21:12:45

Edmonton tú!
"A Jobbik számára talán katasztrófa-forgatókönyv a szakítás, ugyanis egy olyan, radikális párt kiválása, amelyben a szubkultúra legismertebb arcai és szimbólumai szerepelnek, komoly érvágás lenne: egy ilyen párt szerintem kifejezetten sok szavazót lenne képes elvinni a Vona-párttól, akár nagyobbá is válhatna nála."

Hasonlóan gondolom én is!

Mán eddig is csodáltam, hogy mennyi JOBBIK Alapszervezet oszlott fel!!!!!!!
...ahelyett, hogy egyben maradt volna, és felvette volna egymással, és egyéb JOBBIK-os alapszervezetekkel a kapcsolatot akár ímélben is, és mondjuk Novák Előd vezetésével, új névvel pártot alakítottak volna!!!!!!

Mert minden JOBBIK-osban ott van a fő kérdés: a JOBBIK Alapító levelében megfogalmazottakhoz legyen hű, vagy Zázriveczhez.......

Szvsz inkább az "eszméhez" ragaszkodnának a JOBBIK-osok, mint Zázrivechez..........

Visceroid 2017.02.09. 21:41:27

@ogli dzsí: "Mi lenne? Átveszi a ballib oldal helyét a palettán. "

Ha ezalatt azt érted, hogy eltűnik a süllyesztőben, akkor igazad van. Ahogy az alkotójuk fogalmazott: "Megunják, hazamennek". Szépen lecseng az őszöd által keltett radikalizmus, és mivel a hagyott űrt a Fidesz simán betölti, ezért a Jobbikra nincs szükség.

ogli dzsí 2017.02.09. 23:36:48

@Visceroid: nem

a ballib szavazók meghalnak, a ballib fog először eltünni

a jobbik szavazói a legfiatalabbak, bár elvileg ettől még a párt eltünhetne, ők lesznek az új ballibek

vonó már elkezdett hanukázni, a szar egészségügy szar oktatás meg a többi témájuk teljesen ugyanaz mint a ballibé, kivéve hogy nem dikkkkkktatúráznak mer nincsenek pánikban mint a komcsik
süti beállítások módosítása