Edintone

Edintone

A behozhatatlan Fidesz-előny mítosza

2017. február 07. - Edmonton2

Elöljáróban: most nyilván le leszek libsibolsizva, de a világ nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, vagy amilyennek láttatni akarják.

Van egy olyan közkeletű tévedés, hogy a Fidesz hatalmas, Európában egyedülálló támogatottsággal bír Magyarországon, ebből következne egyesek szerint, hogy 2018-ban legyőzhetetlen. A nagyon jelentős választói felhatalmazás igaz volt 2010-ben: az akkor megszerzett közel 53% szép teljesítmény volt, de talán a Fidesz támogatói is elismerik, hogy az akkori ellenféllel szemben, az akkori helyzetben nem volt nehéz: sokakat a Gyurcsány-(Bajnai)-kormánnyal szembeni ellenszenv vitt az urnákhoz a Fidesz mellett voksolni. Én teszem hozzá: ekkor még a Fidesz nem mutatta ki a foga fehérjét. A 2014-es, közel 45%-os eredménynél jelenleg is regnáló közép-európai kormánypártok is értek el jobb teljesítményt, így az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt, vagy éppen a nem is olyan régen megválasztott, jelenleg épp tömegtüntetésekkel támadott román PSD. Az már más kérdés, hogy a magyar választási rendszernek köszönhetően ez az eredmény nemhogy koalíciós kényszerhez nem vezetett, hanem kétharmadot jelentett az Országgyűlésben a Fidesznek.

Azóta eltelt közel három év. Sokan mondják: a menekült- és migránsügy innen tovább javította a Fidesz pozícióit. Ez így nem igaz. 2014 őszén, elsősorban a kitiltási botrány, és az akkoriban lelepleződött korrupciós ügyek (Lázár-örökség, Szijjártó-villa, stb..) hatására népszerűségük egy-két hónap alatt a teljes népesség körében több közvélemény-kutató szerint 10% körüli értéknyit esett. Ezután jött a menekültügy, amellyel még csak az eredeti állapotukba sem tudtak visszakapaszkodni: érdemes Török Gábor táblázatát tanulmányozni. Hogyan lehetséges az, hogy a 2010 óta tapasztalt lassú, tagolt, de mégis nagyon egyértelmű visszaesés ellenére a teljes népesség körében a Tárki, a Medián, a Nézőpont és a Századvég ma is a 2010-es választáson elért 35%-os támogatottsághoz hasonló adatokat mér nekik? Úgy, hogy rendszeresen fölülmérik a Fideszt, különösen a teljes népesség körében. 2010 májusában, közvetlenül a választások után 42%-51%-on mérték, a választáson elért 35%-hoz képest. 2014 márciusában 32%-38%-ra becsülték, a választáson elért 27%-kal szemben. Most pedig 25%-36%-ra teszik a támogatottságukat. Természetesen, tisztában vagyok vele, hogy a teljes népesség körében két választás között tapasztalható visszaesések a kampányidőszak hiányának is köszönhetők, de a többi párt nem esett vissza ilyen arányban, volt, amelyik (DK) még erősödni is tudott. Mindezek alapján a Fidesz jelenlegi állapotában nem gondolom, hogy a szavazók között a 2014-ben elért 45% fölött állna.

Természetesen jó kampánytémákkal, és egy "erős" kampánnyal (a pénz és a vastag bőr megvan hozzá) ehhez képest tudnak növekedni, de az unalom, az elégedetlenség és a tapintható korrupció az ellenkező irányba is elbillentheti a mérleget. Márpedig hiába a 45%-os kétharmad, ha ez alatt gyengül a Fidesz, már egyre több egyéni választókörzetet is elveszít - a veszteség jobban visszaüt, mint amikor 53%-ról 45%-ra estek vissza. A jelenlegi, hárompártinak tűnő rendszerben nagyjából 38% alatt veszíti el az abszolút többségét a Parlamentben a Fidesz (ha úgy számolunk, hogy ebből a veszteségből a baloldal és a Jobbik hasonló mértében profitál). Ne mondjuk, hogy ez lehetetlen. Természetesen fontos kérdés, hogy mi történne egy fideszes relatív többségű Országgyűlésben, de erről majd később.

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr1012190784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Május 40. 2017.02.08. 00:37:21

2010 óta hetente (na jó, havonta) halljuk, hogy legkésőbb hétfőig megbukik a kormány. Most éppen a percemberkék (momentumosok) az aktuális kormánybuktatók. Sosem fogjátok megérteni, hogy attól nem kerültök hatalomba, hogy folyamatosan tüntiztek valami ellen és 'orbánmonnyonle'.

Circus 2017.02.08. 00:42:25

@Május 40.: ezt most hallom/látom először, de felismerhető a kormányoldali propaganda sulykolása.

Szánalmas.

koala kóla 2017.02.08. 01:13:54

Orbán 2018ban többet fog kapni mint 2010ben, a ballib ellenzék pedig kevesebbet.

Ezt nevezik progressziónak.

koala kóla 2017.02.08. 01:18:12

'A 2014-es, közel 45%-os eredménynél jelenleg is regnáló közép-európai kormánypártok is értek el jobb teljesítményt, így az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt, vagy éppen a nem is olyan régen megválasztott, jelenleg épp tömegtüntetésekkel támadott román PSD. '

- 45% volt a listán, ami ugye a parlamenti helyek FELÉT adja, az egyénikből több mint 90%-ot vitt a fidesz, tehát a világ egyetlen kormánypártja sem előzte meg a teljesítményét, nemhogy a szerbek, vagy a románok.

Igaz, ennél jelen pillanatban már jobban áll a fidesz, pedig a pénzcunami még csak most kezdődik.

chrisred 2017.02.08. 04:22:10

A Fidesz támogatottsága a többi párthoz képest magas, a szavazásra jogosult lakosságon belül viszont egyre alacsonyabb. De nekik az is megfelelő, ha minden választási körzetben egy ember szavaz rájuk, ha a többiekre senki.

DFK 2017.02.08. 05:22:26

A választás az olyan, hogy csak annak a szava számít,aki elmegy szavazni. Vagyis súlyos hiba a teljes választókorúak közti arányokból következtetni.

igaz_ember 2017.02.08. 06:39:46

Lehet nekem nem világos, hogy most a választások előtt nagyjából másfél évvel azt állítja poszt, hogy a közvélemény kutatók vagy a Fidesz vagy mindkettő hazudik vagy azt hogy úgyis veszit a jelenlegi kormány. Oké tudjuk mert folyamatosan kampanyduma, hogy semmi sem igaz amit a Fidesz állít. Lehetne végre elmozdulni erről a pontról? Esetleg láthatnam végre az alternatív programot is? Mert a nolimpia az nem program és az orbantakarogy sem az. És a választások majd csak lesznek, de meg azt se tudom ki lesz a másik oldal/oldalak miniszterelnök jelöltje/jelöltjei? Mert ez sem tIszta. Ez azért szinten számít, még az olyan birkanak is, mint nekem. Bár tudnam kellene, hogy a nyamvadt X-t mi mellett és nem mi ellen rakjam majd le. Ez nem világos. Szóval begetek tovább.

Barbaarb 2017.02.08. 06:49:21

Először úgy teszel, mintha be lehetne hozni 2018-ig a Fidesz előnyét, majd arra a következtetésre jutsz, hogy nem lehetetlen 38% alá jutniuk. Magyarán te sem mered kijelenteni, hogy behozható, csak annyit mersz kijelenteni, hogy nem lehetetlen az abszolút többségüket megakadályozni.

A Fidesz 2018-as legyőzhetetlensége egyébként nem a jelenlegi támogatottsági előnyükből származik, hanem a migránsválság terén vállalt szerepük - és a többi párt szerepe - miatt lesz nehéz megfordítani a helyzetet. Ráadásul a költségvetési adatok nagyon jók, óriási mozgásterük van kampányszerű osztogatásra.

Szóval én továbbra is azt mondom, hogy 2015 őszén megnyerték a 2018-as választásokat, de még ha valami óriási botrány miatt el is olvadna az előnyük, azt ellensúlyozni tudnák a költségvetés anyagi mozgásterének köszönhetően.

Moin Moin 2017.02.08. 07:07:07

@igaz_ember: " a nolimpia az nem program és az orbantakarogy sem az" - De igan, a jelen helyzetben az, különösen a "Zorbántakaroggy!" jelent komoly alternatívát és mozgósítóerőt az Orbán-rezsimmel szemben!

Hogy miért?

Egyszerű: ha rákos vagy, csak az a fontos, hogy megszabadulj a tumortól. Életterveket, programot a továbbra csak aztán kezdesz el kovácsolni. A legtöbb szavazó így van ezzel.

Persze, ha én felelősen viselkedő politikai párt lennék, természetesen lenne megalapozott programom és arra adnék a választóknak alkotmányos és intézményes automatizmusokban megfogalmazott garanciákat is. De ismétlem: sok-sok elkeseredett magyar most nem akar programokat bújni - azt szeretné biztosan érezni, hogy van egy ellenzéki erő, amely kutyakeményen, megingások nélkül ígéri az Orbán-rezsim végét és azt is, hogy bosszút áll a Fidesz-korifeusokon és a holdudvarukon az "elmúttnyócévlrt".:-)

jandera 2017.02.08. 07:11:31

Szinte minden hozzászólásban megjelenik a pénz szerepe a választások eredményének befolyásolására.
Ebből a fidesznek van a legtöbb, sőt (!) az összes pénzünket elkölthetné osztogatásra a választások előtt, hogy nyerhessen
Viszont valószínüleg csak egy részét költi a pénzünknek erre a célra.
Milyen szép is volt amikor Hitler megpuszilt agy kislányt, pedig akár meg is ölhette volna...

midnight coder 2017.02.08. 07:18:05

Még mindig nem értitek, elvtársak. Orbán nem azért nyer, mert a szavazótábora nagyobb mint volt. Azért nyer, mert a ti szavazótáborotok kisebb.

Ennek pedig alapvetően két oka van:
1. A ballib a múltban él. Úgy az 50-es, 60-as években. A mai problémákra (népességrobbanás, globalizáció, iszlám szélsőség terjedése) szemmel láthatóan a világon semmiféle elfogadható válasza nincs. De már nem is igazán próbálkozik: lásd Pl. egy igazán baloldali téma, a hajléktalanság amivel kapcsolatban a baloldali kormányok éppúgy nem tettek semmit mint a jobboldaliak, ugyanakkor persze ha egy kis szociális demagógiára van lehetőség, akkor gátlástalanul felhasználják őket.

2. A ballib már kormányon is bizonyította a kormányképtelenségét. Az a bizonyos elmúltnyócév azért volt olyan amilyen, mert Megyó és Fletó abszolút nem volt képes irányítani a szocialista bolhacirkuszt. És az ellenzék szereplése az azóta eltelt idő alatt azt mutatta, hogy ez a káosz csak fokozódott. Nagyon kevés olyan hülye van, aki ezekre akár egy trágyásszekér irányítását is rábízná, nem hogy az országét.

igaz_ember 2017.02.08. 07:20:44

@Moin Moin: Akkor számomra semmi értelme az egésznek. Olyasmire nem tudok/tudtam szavazni aminek nem látom az értelmét. Legyen komoly programjuk. Sajnos az 2006 óta nincs. Nekem meg a jobbak vagyunk/ vagy kevésbé rosszabbak mint a másik nagyon kevés. Mert ezzel nem változik semmi sem. A protestszavazas önmagában ujratermelodik az ország meg nem jut ki belőle soha. Olyan mintha két gyerek sirna a többi gyereknek a homokozó előtt, hogy elvettek a játékot...

midnight coder 2017.02.08. 07:22:34

@jandera: Az Lenin volt, amikor visszaadta a gyereknek a labdáját, amikor ki is végeztethette volna a szüleit. Amúgy ne aggódj, loptak ott össze annyit a szocik is mint a FIDESZ - gondolj csak a privatizációra, amikor két ciklus alatt egy ország vagyona találta meg a kis gazdáját, miközben az államadósság is durván nőtt, a hazai gazdaság sem épült fel, és az emberek életszínvonala is csökkent.

A probléma baloldalon a mondanivaló hiányával van. Az MSZP pont olyan mint a FIDESZ, csak még jobban szarik az ország érdekeire. Az élén pedig olyan milliárdos kapitalista állt, akikkel a jóelvtársak 40 éven át riogatták a munkásosztályt a cuculizmusban.

koala kóla 2017.02.08. 07:51:37

14 hónappal a 2014es választás előtt a fidesz rosszabbul, a baloldal meg jobban állt mint most, abból lett a szük 2/3

+ a fidesznek van egy óriási mozgástere az osztogatásra, azon kívül, hogy a minimálbér és a szakminimálbér jövőre is emelkedik + a közszférában miindenhol jelentős béremelések vannak

Tehát nemhogy behozni nem fogja a baloldal a fideszt, de nagyon valószínü az újabbb 2/3, a baloldal meg valószínüleg kevesebb képviselőt ad majd, mint eddig.

dunántúli gyerek 2017.02.08. 07:59:21

A poszt hazudik a Fidesz nem 45%-ot ért el 2014ben hanem annyit ért el listán.

És sajna nemhogy behozni nem lehet hanem ha a Jobbik nem csinál csodát a kampányban akkor 2/3 lesz. Most vasárnap simán meglenne az 5 legismertebb közvéleménykutató átlaga alapján.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.02.08. 08:06:31

Hát akkor sok sikert 2018hoz elvtársak!
Bár azt nem írtam, ha minden nap megírjátok, hogy Orbán retteg, és ma lemond, akkor miért nem 100%, hogy 2018ban bukik a Fidesz?
Ez tudományos tény, mint hogy az atom egy és oszthatatlan. csak a hülyék kételkednek benne.
Különben is, a baloldalnak van programja:
Alacsonyabb minimalbér, magasabb szja, kisebb multiadó, magasabb rezsi, kevesebb munka, több segély, több hajléktalan, és több bevándorló.
Hát ki az a hülye, aki ne erre szavazna?

MACISAJT 2017.02.08. 08:10:48

"Van egy olyan közkeletű tévedés, hogy a Fidesz hatalmas, Európában egyedülálló támogatottsággal bír Magyarországon, "

Tévedés, mi?:P

No, akkor mutasson nekem a szerző egy kormánypártot az EU tagországaiban amelyik 1. 2006 óta vezeti az összes közvéleménykutatást 2. 2010 óta folyamatosan 7 éve kormányoz 3. a Fideszt meghaladó támogatottsága van.

Merkeltől kzedve...Hajrá:P

Mert amit vért izzadva kinyög a posztíró hogy a románoknál...az a valóságban így néz ki:
Két hónappal ezelőtt ott országgyűlési választásokat tartottak.
7.047.384 szavazó ment el szavazni.

Ebből 3.221.786, úgy 45% a jelenlegi kormánypártra, a "szociáldemokratákra" voksolt.
(A második helyezett "liberálisokra" (PNL ) ennek kevesebb mint fele, 1.440.193 szavazat gyűlt .
Ja és az RMDSZ 440.409(amelyik a választások után bejelentette hogy kívülről támogatja a kormányt.)
Most meg már ott tartanak mint a gyurcsányok a 2006-os győzelmük után, magukra gyújtják az országot...

A szerző, mint a többi ballibsi kreatívan számol. Gondosan figyelmen kivül hagyva azt a tényt hogy 2010-ben és 2014-ben is a Fidesznek azért letgt kétharmada mert-hagyományosan- elsöprően nyerte, nyeri az egyéni választókerületeket.
Csak emlékeztetőül:

2010. Egyéni választókerületek száma: 176
Ebből 173 Fidesz-KDNP 2(kettő) MSZP 1(egy) független Nulla Jobbik, Nulla LMP

2014 Egyéni választókerületek száma: 106
Ebből 96 Fidesz KDNP 10(tíz) Összefosás Nulla Jobbik, Nulla LMP

A százalékok kiszámítását a szerzőre bíznám..:P

teleorman 2017.02.08. 08:34:49

a.) "2010-ben: az akkor megszerzett közel 53%"
b.) lentebb: "2010 májusában, közvetlenül a választások után 42%-51%-on mérték, a választáson elért 35%-hoz képest."

Lehet, hogy csak számcsere. Ám mégis, akkor most mennyi az annyi? (53%, ám az igét előbb ragozni kell megtanulni, aztán hirdetni...)

Buchhalter 2017.02.08. 08:36:28

Szélesebb baráti körömet megkérdezve a többség egyelőre Fideszre szavazna.Páran megindokolták miért:kidobott szavazatnak tartják olyanokra szavazni akik egymással marakodnak lásd DK-MSZP ,idióta programjaik vannak lásd PM,Együtt (alapjövedelem,több kulcsos adó) vagy a frontemberek elhúznak LMP.A jJobbik meg azzal ,hogy kezd eltávolodni a kemény magjától saját magát teszi hiteltelenné.A Momentumnak meg az idősek pártjának se tömegbázisa se pénzes támogatója se ütős programja nincsen.A kétfarkú banda alkesz vezére meg sokaknál kiüti a biztosítékot.Na ebből lehet csemegézni.

Larry Silverstein 2017.02.08. 08:41:38

orbán győzelme brutálisabb lesz mint valaha ezt a vezetőitek már tudják

Csetepaté márki 2017.02.08. 08:43:01

Nyilván a jelenlegi ellenzék legyőzheti a fideszt, csak három dolog kell hozzá:
-Orbán és Matolcsy -20 fokban élő egyenes adásban lelép az ország teljes gáz-, fa-, pet-palack-, felkockázott autógumi és pálinka-készletével
-totális államcsőd és kannibalizmus, Szíria, Pakisztán és Uganda utolsóként lezárja a határait a magyar migránsok előtt
-Will Smith vakuzza a teljes lakosságot egymás után ötvenszer

Moin Moin 2017.02.08. 08:49:20

@MACISAJT: A Fidesz a 2014-es választási eredményét egy előtte általa tudatosan eltorzított és egyfordulóssá alakított választási rendszerben érte el, gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő és források tekintetében korlátlan média- és kampányeszközök birtokában.

Ez az eltorzított választási rendszer direkt úgy lett kialakítva, hogy nem tudjon működni abban az 1989 óta folyamatosan és a magyar társadalom politikai-értékrendbeli orientációját jól leképező módon működő második fordulós összefogási modell. (Megjegyzem: épp ez a modell segítette kormányra a Fideszt is 1998-ban.)

Ami pedig az egyéni körzetekben elért "elsöprő" Fidesz-győzelmet illeti, ez szintén ennek az eltorzított rendszernek a következménye, amely "természetesen" az egyéni körzetekben 2010-ig jellemző visszaléptetéseket-támogatásokat nem tette lehetővé, így juttatva aránytalan előnyhöz a (most már egyetlen) első fordulóban a legtöbb szavazatot szerzett jelöltet. Ám ha alaposabban megnézzük ezeket a "nagy egyéni győzelmeket", akkor bizony azt látjuk, hogy sok körzetben ez a "győztes" valójában az összes leadott szavazat kevesebb mint felét kapta csupán - gyakran még kevesebbet. Így sok olyan körzet volt, amelyben egy el nem térített, a választói akaratot arányosan kifejezni képes rendszerben nem a Fidesz jelöltje győzött volna! Egy el nem térített rendszerben győzhetett volna a Fidesz "minden áron" leváltani akaró többség akarata.

Így amivel te dicsekedsz itt, és amiről hazudozol, az nem más, mint egy, a valóságos választót többség akaratát (azaz a Fideszt leváltani akarók összefogását)) elnyomó rezsimtörvény szégyenletes dicsérete!

Larry Silverstein 2017.02.08. 08:52:58

@Moin Moin: ááásít

2014ben a régi rendszerü választáson ugyanúgy orbán nyert volna, mert hát olyan rendszer nincs amiben a választáson vesztes alakít kormányt

fehérfarkas 2017.02.08. 08:53:11

@koala kóla: "Igaz, ennél jelen pillanatban már jobban áll a fidesz, pedig a pénzcunami még csak most kezdődik."

Amit a minket gyarmatosítani akaró EU-tól kapunk, ami ellen szabadságharcolunk, és amit a nagyon gonosz Jüncker vezet. Milyen érzés az ellenség pénzéből választási kampányolni és fényezni magatokat?
Vagy nem ti szabadságharcoltok az EU ellen 7 éve? És nem ti nevezoitek Jünckert gonosznak?

koala kóla 2017.02.08. 08:54:56

@fehérfarkas: igy van az emberek hülyék csak a ballibák az okosok

nincs is ezzel baj, okoskodhattok tovább ellenzékben vagy a parlamenten kívül

fehérfarkas 2017.02.08. 09:07:13

Magyarország szegénységi térképe a légszennyezettségi térkép:
uploads.disquscdn.com/images/5e15242e477f65e3b71bc34d50ca6caa01098b7eaf964f2dfcd0c16343f6e1eb.jpg?w=600&h=395
Nem a 2 milliós (+ napi fél millió ingázó) Budapest a legszennyezettebb Magyarországon, hanem északi és keleti megyék, ahol már a gázra sem tellik fűteni, hanem szeméttel, ruhával, eldobott autógumival fűtenek, és ezzel a levegőt is nagyon nagy mértékben szennyezik (van, ahol 3x annyira nagy a légszennyezettség mint a 2 milliós fővárosban).
És nem a szegényeket hibáztatom ezért, hanem a kormányt, amely ilyen állapotokat teremtett.
Ismétlem: ez nem India, Kína vagy .fekete Afrika szegény területein van, hanem itt Magyarországon az EU-ban, ahol több mint 10 ezer milliárd (gyk: az 1-es után 13 nulla) forintot kaptunk az EU-tól felzárkózásra és fejlődésre. Hol ez a pénz? Orbánnál biztos nincsen, mert neki a vagyonbevallása alapján a feleségével közösen van 740 ezer ft megtakarítása és 5 milliós adossága. Akkor talán a Pénztáros nemstróman Lőrincnél aki gázszerelőből lett az ország egyik leggazdagabb embere Orbán hatalomra kerülése után? Vagy a helikopterező és a magától növekvő ingatlanokkal rendelkező Rogánnál? Vagy a kaszinóbáró Vajnánál?

koala kóla 2017.02.08. 09:09:24

@fehérfarkas: és még a szegényeket a szmogban sem tudják megszólítani a buta ballibek

hát nem csodás

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 09:11:58

Az nem teljesen világos, hogy a baloldali pártok miért ragaszkodnak a migránsseggnyaláshoz ?

Teljesen kiszámítható, hogy a migráns válság kitart még több évtizedig. Az is egyértelmű, hogy sehol nem sikerült integrálni őket, és munkába csak 1-2%-ot sikerült a németeknek is állítani, úgy hogy több milliárd Eurót költöttek integrációs programokra.

Értem hogy Soros Gyuri ezt parancsolta a ballibeknek, hogy ezt kell tenniük.

De azt ők is tudhatnák, hogy ennek ára van. Mégpedig az, hogy Magyarorszgáon a ballb hazaárulók nem alakítanak kormányt még évtizedekig.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 09:15:04

@fehérfarkas:

Igen..
Nagyjából az irígységre épülő kampány az egyetlen lehetősége a ballibeknek.

Csakhát mindenki tudja, hogy amit Mészáros csinála Fidesz alatt, azt az Alstom csinálta az MSZP alatt.

És az is egyértelmű, hogy Mészáros Magyarországon ad munkahelyeket, itt adózik, itt költi el az EU-s pénzek nagyrészét.
Szöges ellentétben az Alstommal, aki az összes EU-s pénzt kiszipkázta, ahogy az adófizetők forintjait is.

Plusszban az Alstom több száz milliárdos lopásaira épp most derült fény.

Medgar 2017.02.08. 09:20:11

@Moin Moin: A tumort gyurcsány-bajnai szindrómának hívták, az orbánféle rotavírus semmi hozzájuk képest.

Bekre_Pál 2017.02.08. 09:20:30

mkkp fog nyerni 10/3-al.

al Dajjal 2017.02.08. 09:44:55

@Moin Moin: Szerintem pont a kétfordulós választás adott torz képet a fordulók közötti összefogósdival. Az első fordulóban szavaztak az szdsz-re, hogy bejusson a parlamentbe, aztán a másodikban úgyis visszalép, s akkor mehet a szavazat az mszp-re. Amúgy nagyon sok országban egyfordulós a választás. Például a baloldal által a demokrácia etalonjaként emlegetett USA-ban is. És ott csak egyéni körzetek vannak. Ha az a rendszer lenne itt, 90% lett volna a győzelem.
Egyébként a fenti logika mentén mennyire torz az a választási rendszer, ahol a szavazatok 35%-ával a képviselői helyek 55%-t szerzi egy párt? Az mszp nyert így 1994-ben.

Az orbántakarodj! már azért nem elég kampányszlogen, mert 2010-ben pontosan így, gyurcsánytakarodjjal nyertek, s látjuk mi lett belőle. Egyértelműen kevés ez az embereknek, s pláne ugyanazoktól, akiket anno mindenáron le akartak váltani. Ezzel a szlogennel most max a jobbik kampányolhatna. A baloldalnak viszont program kell, hiteles arcok, stb... be kell bizonyítaniuk, hogy érdemesek a bizalomra, mert egyszer már súlyosan eljátszották. (Ők is voltak rákos tumor, amit minden áron el akartunk távolítani.)

Urancityhero 2017.02.08. 09:46:15

@Ballib cenzúrázók réme 24: mindig azon tűnődön, hogy neked parancsolják, hogy ostoba legyél, vagy simán csak ostoba vagy és azért nyilatkozol úgy mint egy hülyegyerek. letelepedési kötvényről, Pharaonról hallottál-e már? csak kérdezem...

Amorphis 2017.02.08. 09:48:54

Orbánt egyedül egy teljes ellenzéki összefogás tudná megszorongatni, esetleg legyőzni. Ebben az összefogásban benne kellene lennie a Jobbik-DK-MSZP-LMP-nek, meg a többi törpepártnak. Ennek az összefogásnak gyakorlatilag semmi esélye, mert jelen állás szerint a ballib pártok és pártocskák sem tudnak egymással megegyezni és akkor hol van még a Jobbik... Akik ugye elkezdtek balra tolódni, vagy leglábbis néppártosodni, de ha túl közel kerülnek a baloldalhoz, akkor a szavazóik nagy része (akik tetszik-nem tetszik de hardcore hazaffy/náci/turul/szittyák) szépen otthon maradnak, esetleg átszavaznak a Fideszre, tehát még rosszabbul jönnek ki az egészből.
Ha az embereket eddig nem zavarta a korrupció,"diktatúra", a sajtószabadság és egyéb jogok sárbatiprása (legalábbis a ballib vélemények szerint...) akkor már ezután sem fogja, ráadásul a költségvetés rendben van, nagyfokú osztogatás várható.
Valami kurva nagy botrány esetleg megingathatná a kormányoldalt, de biztos vagyok benne, hogy nekik is van behűtve 1-2 kellemetlen információ a baloldalról a választásokra...
Arról már nem is beszélve, hogy egy teljes ellenzéki koalíció mekkora káoszba taszítaná az országot (mert hogy semmiben nem tudnának megegyezni az biztos), amiből szerintem a választók köszönik de nem kérnek.

Urancityhero 2017.02.08. 09:49:35

Az a helyzet, hogy a jelenlegi választási rendszerben még a támogatottság sem számít kiemelkedően, hiszen az egyéni körzetekben simán csak többet kell kapni mint a szétaprózott ellenzéki és kamupártok jelöltjei. Azaz 20-30%-os támogatottsággal már hozni lehet a körzetet.
Mindig elmondom: nem a Fidesz erős csupán, hanem az ellenzéki erők rendkívül impotensek, OV tenyeréből eszegetnek, morzsákért harcolnak, Gyurcsánnyal és a rezsidémonnal hadakoznak, miközben a vezért kér még egy kávét.

konrada 2017.02.08. 09:50:39

@fehérfarkas:
" hanem szeméttel, ruhával, eldobott autógumival fűtenek, " "ez nem India, Kína vagy .fekete Afrika szegény területein van"

...vazze, most kell megtudnunk, hogy Indiában, fekete-Afrikában kisebb a fűtéssel járó légszennyezés??? Hát ki a fene gondolta volna ezt???
(Kínát kár volt belekeverni, mert pont hogy ott a legnagyobb probléma a szmog. ...bár dél-Kínában, a szegényebb részeken - a vietnami-laoszi-burma határvidéken - valóban kisebb a fűtésből származó légszennyezés, ebben is igazad van.)

high up! 2017.02.08. 09:52:37

Minden választás arra épül, hogy hazánk 90%-nyi Átlaghülyemagyarját melyik párt tudja jobban elkábítani a handbandájával. Azt a 90%-ot, amelyik szinte semmit nem a világról (a pártmédiája "felvilágosítító" híreit leszámítva), amelyik PISA bizonyítványt kapott, hogy a logikai képessége alapján a világ végén kullog, amelyiket legendásan nem érdekel semmi, mert hát "Úgyis mindegy", meg "Há mittudnék én csináni?", meg "Majd úgyis megmongyák hogy kire szavazzak"

Oszt ez van, ebből a szellemileg nem túl magas képességü tömegből van most pillanatnyilag többsége a fidesz bandának. Nem pedig abból, hogy értéket képviselne és ehhez csatlakoznának az emberek. Merugyebár pirosfehérzöld zászló mögé bújva szétlopni az országot az nem érték. Brüsszel ellen harcolni az nem érték. Sorosozni meg norvégozni az sem érték. Puci seggel atomerőmü építésről, olimpia rendezésről álmodozni az sem érték. Hanem elmeorvosi eset.

Ammeg ugye egyértelmü, hogy a magyarok esetén sose beszélhettünk értékekről, amert az nekik sose vótt. Merugyebár abban a népben egy hangyafasznyi értékvilág sincs, amelyik leszavazza a kommunizmust, majd 4 év után visszasírja őket abszolút többséggel. Majd rá 4 évre rá nyugatos polgárnak képzelni magát. Majd rá 4 évre visszaszavazza magának a kádári ingyenvilág kommunizmusát. Majd rá 4 év után még meg is hosszabítja magának ezt a kurzust, miközben éjjel-nappal arról megy a vita, hogy mi mindent hazudozik összevissza a regnáló banda.
Majd a amikor a regnáló kádári bandától saját szájúlag hallják, hogy há tényleg hazudtak a jólétről, akkor a nép hirtelen az addig gyalázott fasizták mellé áll Húdefaszamagyarnak. Oszt amikor ez a banda lerabolja őket, a szemük előtt teszk magukat, a gázszerelőiket, a haverjaikat multi milliomossá meg milti miliárdossá, amikor a magyarját kivezetik Európából és beviszik a barbár ruszki diktatúrába, akkor az Átlaghülyemagyarja újra választja őket. Újra kétharmaddal.

Na így néz ki ez a nép, meg ez a többség. Egy komédia az egész magyar nép, a hatalomba mindig az jut, aki a ezeket a féleszűeket a legjobban behülyíti.

Csak egy baj van: az ilyesfajta érték és gondolkodás nélküli tömegre sose lehet túlságosan tartós hatalmat bazírozni. Mert amint jön egy jobb hülyítés, a csőcselék már pattan is le a regnáló bandáról és milliós számban állnak át a legújabb uraságaikhoz.

Így volt ez az elmúlt 26 évben is, így lesz a következő években is. A fidesz banda hatalmas bukása tehát be van programozva a népbe.

FOLYTASSUK!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 09:53:05

@V Fucktor:

Én igen hallottam róla.. És te ?

444.hu/2016/11/24/orbanek-amerikai-csapdaba-setalhattak-bele-amikor-beengedtek-pharaont-magyarorszagra
Orbánék amerikai csapdába sétálhattak bele, amikor beengedték Pharaont Magyarországra

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 09:55:45

@Amorphis:

Tegyük fel, hogy sikerül, és összejön a Jobbik-MSZP-DK ... koalíció.

Mik lesznek azon törvények amit egyhangúan megszavaznak ?

- A többkulcsos adó ?
- A menekültek beengedése ?

Van egyáltalán bármilyen gazdasági, társadalmi kérdés, amit a Jobbik és DK egyhangúlag pártol ?

konrada 2017.02.08. 09:57:32

...azért nem értem, mostanában mi van a Blog.hu-val! Egyre többször felejtik el a keddi zorbán-bukásos blogokra időben felkészülni! Így meg a keddi zárórakor persze hogy a még bentmaradt ügyeletesek már csak ilyen gyengéket tudnak gyorsan összedobni.
Azért jobban figyeleni kéne a naptárra, meg a határidőkre!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 09:57:46

@high up!:

A valóság ezzel szemben éppen az, hogy az képzetlenek , és a nyugdíjasok körében között éppenhogy a ballibeknek nagyobb a támogatottsága az átlagtól.

2017.02.08. 09:59:32

Pedig egyszerű a recept .
A választók 43 %-a nem tud kire szavazni.
A fideszre kb. 35 % szavazna.
Kell egy párt, akire a 43 % szavazna. A fidesz örülhetne, ha a frakciót tudna alakítani.

koala kóla 2017.02.08. 10:11:25

@roli101: te egy észlény vagy megnyerted a választást az ellenzéknek

komolyan zseni vagy

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 10:13:20

@koala kóla:

Egyébként igaza van.

Tényleg ennyi a sztori.
A Fideszt úgy lehet megverni, hogy több szavazatot szerez valaki.

A többi szöveg, hogy diktatúra meg autokrácia, meg ilyenek,... az természetesen mind hazugság, amit azért löketnek, mert fele annyi szavazójuk van, és ezt a tényt nehezen viselik.

konrada 2017.02.08. 10:13:34

@roli101:
Olyanra 1990 óta szükség lenne, mert azóta a nem szavazók a legerősebb olyan erő, amely tökéletes egyetértésben lasz.rja, ki nyer a választásokon....

Amorphis 2017.02.08. 10:17:31

@Ballib cenzúrázók réme 24: Lehet találni biztos pár metszéspontot a Jobbik-ballib álláspontokban, de én mégis azt mondom, hogy összességében "kibékíthetetlen ellentétek" feszülnek köztük. A Jobbik kihátrált ugyan taktikai okoból a menekültes alkotmánymódosításból, de nem hiszem, hogy egyből migráns-simogatóvá devalválódtak. Ha meg mégis valami csoda folytán összejönne az ellenzéki nagykoalíció, akkor a Jobbik, de a ballib szavazók nagy része hagyná ott őket, elsősorban ideológiai okoból. A legzsigeribb orbán gyűlölet sem fogja maradék nélkül összehozni mondjuk a belpesti zsidót a vidéki nácival. A jobbikos szavazónál meg B verziónak inkább a Fidesz tekinthető, mint mondjuk Fletó vagy éppen Fodor Gábor...

koala kóla 2017.02.08. 10:17:53

lássuk azokat az esélyeket

egymás után jönnek a jobbnál jobb hírek a magyar gazdaságból nincs olyan aki ne találna munkát akinek keze lába van és egyre többet fizetnek ezért

a másik oldalon korrupciós ügybe csak a baloldal keveredett az egész ciklusban, pont mint az előzőben

ennek megfelelően a realitás az újabb fidesz kétharmad, vagy háromnegyed. ha vmi irdatlan nagy botrány lesz, mondjuk csak kiderül hogy orbán zsidó vagy mohamedán, akkor csak szimplán nyer a fidesz

2017.02.08. 10:25:17

@koala kóla: Köszi a dicséretet. Tudom magamról, hogy zseni vagyok, sajnos rólad ezt már nem tudom feltételezni.
Nem az ellenzéknek írtam le, hogy miként nyerje meg a választást. A 43 %-ban az ellenzék sincs benne és azt sem írtam, hogy az ellenzék szerezze meg ezeket a szavazókat. Csupán megmutattam, hogy van elég ember a fidesz elzavarásához, csak nekik kellene megfelelő utat mutatni.

Ma Baker 2017.02.08. 10:25:57

Mindig ezzel a nyomorult választási rendszerrel jönnek a libsik... Csak azt felejtik el, hogy pl a hűdenagyonmintademokrácia Angliában nincs semmiféle kompenzáció, lista, meg egyéb mehináció, így az kerül a parlamentbe, aki nyer egy körzetet.Innentől kezdve a Fidesznek ebben a szintén demokratikus választási rendszerben közel 95%-a lenne a parlamentben. Tehát teljesen felesleges sírni a hazai rendszer miatt.
Főleg egy dolog miatt változtattak nálunk a rendszeren, mégpedig, hogy végre ne egy 5%-nyi SZDSZ-szerű pártocska kormányozza az országot az állandó koalíciós kényszer miatt. Ezt pedig több mint indokoltnak találom.

2017.02.08. 10:34:39

Tisztelt fidióta, kleptokrata, hazudozók!
Élmény olvasni a komment szekciót, mert mindig van egy pár vinnyogó, korrupciópárti, sunyi fideszkomcsi, aki a fizetését féltve baromságokat bugyborékol. Ha sokat ismétlik vágyukat miszerint a ez a kúrmány leválthatatlan (ezáltal az idők végezetéig sanyargathatják a magyar népet és lophatnak), talán még el is elhiszik? XD

fehérfarkas 2017.02.08. 10:39:07

@konrada:

Ezek szerint nem jött át neked: pont a szegényebb vidékeken nagyobb a szmog és légszennyezés, mert sokkal légszennyezőbb dolgokkal fűtenek mint a gazdagabb helyeken. Pl. a földgázzal való fűtés kevésbé szennyező, mint a használt műszálas ruhák, szemét vagy autógumi elégetése. Csakhogy a földgázt nem mindenütt tudják megfizetni.

koala kóla 2017.02.08. 10:46:11

@fehérfarkas: kéne egy jóféle szoci kormány hogy vehessenek gázt hitelre a csórók ha már 300%-al emelik az árát a cigányok meg lophassanak fát

nagy erre a társadalmi igény

Edmonton2 2017.02.08. 10:46:47

A kommentek nagy része értékelhetetlen. Élvezetet okoz egybitesen látni a világot? Mindig nehéz volt felfognom, miért nehéz gondolkodni. Talán lehetne a ballibsizés helyett arra reagálni, amit írtam. Tisztelet a kivételnek.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 10:51:29

@Edmonton2:

Majd rádöbbensz hogy ki látja jól/rosszul a világot.
Legkésőbb 2018-ban.
Addig is csak áltasd magad nyugodtan.

Edmonton2 2017.02.08. 10:52:54

@Moin Moin: Sajnos két lehetőség van: vagy ki van nekik adva, hogy azt a látszatot keltsék, hogy sokan vannak, vagy maguktól ennyire ostobák. Amúgy tényleg az elégedetlenség volna a lényeg, az, hogy ezt a rendszert el kell távolítani, utána lehet foglalkozni a továbbiakkal.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 10:54:13

@Edmonton2:

Egyébként az első itt megtett hozzászólásomban leírtam az okot, miért nincs esélyük a ballibeknek.

Leginkább a menkült válságban letett Soros párti migrásseggnyalás okán nincs jelenleg esélyük.
És mivel a válság kitart még legalább 10 évig, nagy jövőt a jövőben se jósolok nekik.

Különös tekintettel arra, hogy a nemi erőszakok, és terrorcselekmények száma nem fog csökkenni, és az intergációs kísérletek is sorra bebuknak addig.

koala kóla 2017.02.08. 10:55:43

@Edmonton2: ja csak nincs elégedetlenség

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2017.02.08. 10:55:45

nicsen itt mítosz! a FIDESZ előnye behozhatatlan 2018ban akár a 99% is elérhető!!!!!!! Az emberek szeretik Orbán URAT mert visszaadta nekik a pénzt és megmentette a villágazdaságoat a gyurcsány soros tengej rombolásátol!

Itt is meg a másik blogokban elmondják a hős hazafiak ami van! Jobban teljesítés van! Virágzik az ország!!!!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 10:56:48

@Edmonton2:

Megint tévedsz.
Abban persze nem, hogy az emberek többsége nem valmai mellett dönt, hanem valami ellen.

Ám jelenleg sokkal többen gondolják az Elkúrók visszatérését rosszabb alternatívának, mint a Fidesz kormányt.

És milyen igazuk van.

Az se nagyon segít szerintem a meggyőzésükben, hogy lehülyézed őket, csak mert nem pont ugyanazt gondolják a világról, mint te.

al Dajjal 2017.02.08. 10:57:35

@Edmonton2: Akkor neked is, amit Moinnak írtam:

Az orbántakarodj! már azért nem elég kampányszlogen, mert 2010-ben pontosan így, gyurcsánytakarodjjal nyertek, s látjuk mi lett belőle. Egyértelműen kevés ez az embereknek, s pláne ugyanazoktól, akiket anno mindenáron le akartak váltani. Ezzel a szlogennel most max a jobbik kampányolhatna. A baloldalnak viszont program kell, hiteles arcok, stb... be kell bizonyítaniuk, hogy érdemesek a bizalomra, mert egyszer már súlyosan eljátszották. (Ők is voltak rákos tumor, amit minden áron el akartunk távolítani.)

Fentiek kiegészítve azzal, hogy az elmúlt hat évben a baloldal bebizonyította, hogy ellenzéknek is töketlen és hülye. Pedig az már tényleg művészet. Akkor mégis mit akarnának kormányon?
Egy másik balos blogban írták, hogy váltani csak jó ellenzékkel lehet, mert szart szarra minek cseréljünk?

Bolsi Buster 2017.02.08. 11:06:01

igy nagyon nehéz lesz gyerekek

1. nő a gdp
2. egekben a foglalkoztatottság
3. soha nem látott alacsony hitelkamatok
4. soha nem látott bérszínvonal
5. épülő szépülő budapest és kis hazánk
7. csökkenő államadósság
9.csökkenő adók
10.orbán megvédett miinket az araboktól

És emellett még nem a kormány lop, hanem a BALLIB lopja el még a metrót is.

Ezek után ki gondolja komolyan, hogy itt kormányváltás lesz?

2017.02.08. 11:07:08

a fidesznek nem nagyobb a támogatottsága, mint azok száma, akik nem akarják, hogy kormányozzanak. a nagy különbség, hogy a fidesz el tudja vinni szavazni a szimpatizánsait, míg az ellenzék nem.

Edmonton2 2017.02.08. 11:07:59

@Buchhalter: Ha a Fideszre szavaznak, azt nem azért teszik, mert szimpatikus? Ha már a "jobb híján pl. LMP-re szavazunk" nem opció? Ha meg ennyire szar minden, minek rááldozni azt a vasárnap délelőttöt? Érdekes gondolkodás ;)

Edmonton2 2017.02.08. 11:09:58

@Bolsi Buster: Nem mondtam, hogy nem lesz nehéz. De felsoroltam pár indokot arra is, hogy mivel veszíthet addig a Fidesz. Pisa-tesz ment? ;)

270 milliárdot loptunk mégis korrupcióval vádolunk 2017.02.08. 11:12:57

3 okbol is nyerni fog a fidesz.

1. A menekultvalsag meg csak most fog igazan felporogni, amikor Torokok szelnek eresztenek 4.5 millio arabot, plusz azok akik folyamatossan jonnek.

2. A negyes metro szetlopasa varatlan segitseg a kormanynak, es meg kenyelmessen van ido ezt a 270 milliardos lopast felfutatni, es hetente bilincsben elvinni egy egy baloldali ismert embert.

3. A koltsegvetes tovabbra is PLUSSZOS. A kormanyok kivetel nelkul a valasztasok kozeledtevel, komoly osztogatasba kezdenek, meg ezer milliardos hiannyok mellett is, most pedig koltsegvetesi tobblet van, vagyis most tenyleg van legalis, racionalis ok az osztogatasra.

Bolsi Buster 2017.02.08. 11:14:41

2022ben sem lesz ballib kormányváltás, rá kell nézni a fejükre

hamarabb fogják orbánt a fideszen belül megpuccsolni a fiatalok, vagy fog a fidesz széthullani, mint hogy ez a balfasz banda akár a közelébe jutna, de szvsz a 2014es szánalma eredményüket sem fogják tudni elérni többet soha

vonából 2022re lehet vmi, ha el nem bassza

2017.02.08. 11:17:59

A magyarok nem szeretik a demokráciát. Azt szeretik, hogyha valaki megmondja nekik, hogy mit csináljanak. Ennek oka a tanulatlanság és a régi beidegződések. Ha újra a Kádár rendszer lenne, az ellen se tiltakozna az ország nagy része. Kényelmes, hogy nem kell gondolkodni, az állam majd megold helyettünk mindent. A vezér utat mutat, eldönti, hogy mi és ki a jó vagy a rossz. Keveseket érdekel, hogy mi van a máshogy gondolkodókkal vagy a melegekkel.
Ilyen berendezkedés van például Szingapúrban. Egy család van hatalmon 50 éve, viszont a lakosság nagy része jól él. Az elégedetlenkedőket, máshogy gondolkodókat bebörtönözik. Mindenki vidám és nem panaszkodik.
Egy gond van ezekkel a berendezkedésekkel. Sztálin, Hitler is így kezdte. A lakosság nagy részének jót tettek, a kisebbség kárára. Aztán kicsit túltolták, mert a hatalom ez agyukra ment. Az ilyen rendszereknek a gyenge pontja, ha nem megfelelő a vezető.

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2017.02.08. 11:19:26

aki nem akarja hallani eszt a bolsi libsi gyurcsányista siránkozást annak itt lesznek az igaz hírek: ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/2017/02/08/magyarorszag_a_huzoero

Hajrá MAGYARORSZÁG HAJRÁ ORBÁN VIKTOR HAJRÁ FIDESZ!!!!

Bolsi Buster 2017.02.08. 11:23:38

@roli101: tekintve hogy a demokráciát a ballib balfaszkodással mossa egybe a közös emlékezet valóban semmi igény a demokráciára

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2017.02.08. 11:24:44

@roli101: nem a ballib eszt mi nemzetiek csináltuk mert tuggyuk hogy az orosz nép megváltya a világot!! Be kel hát engedni őket a lecsúszó EU-ba hogy megreformájják és ojan sikeresé tegyék mint OROSZORSZÁG vagy a mi szárnyaló gazdaságunk!!!!!

Bolsi Buster 2017.02.08. 11:25:26

@roli101: jó hogy mondod a moszkvai magyar követség épületének olcsó elkótyavetyélése is a maszop szadesz kormány oszlopos tevékenységéhez köthető

bár ez egy régebbi lopásuk

2017.02.08. 11:26:34

@Bolsi Buster: Értem. Ha más lopott, akkor nektek is szabad.

konrada 2017.02.08. 11:30:55

@fehérfarkas:
Hogyne jött volna át: egy valós társadalmi problémát csomagoltál egy olyan demagóg példába, mely ütősen hasonlítja és küldi a magyar valóságot a mélyszegény országok színvonala alá, azokkal összehasonlítva.

...azzal meg nem is kell foglalkozni, hogy egy forró égövi országban nem is létezik a fűtéssel járó légszennyezés...

rigolya2 2017.02.08. 11:35:40

@igaz_ember: A cikk annyit írt, hogy a fidesz a 2/3-ot könnyen elveszítheti 2018-ban.

Szövegértés megy?

rigolya2 2017.02.08. 11:38:15

@igaz_ember: Aki nem szavaz, az a győztesre szavaz!

Köszönjük a 2/3-ban való tevékeny részvételét 2x is!

igaz_ember 2017.02.08. 11:38:24

@rigolya2: Ezek szerint neked nem... :)

rigolya2 2017.02.08. 11:40:20

@midnight coder: A privatizáció legnagyobb része 1998-ig lezajlott.

Különben orbánia 2010 óta nagyságrenddel nagyobb pénzekhez jut, amiből nagyságrenddel többet tesz zsebre.
És orbánia 2010 óta szép monopóliumokat épít fel, amit fidesznyikek irányítanak!

igaz_ember 2017.02.08. 11:41:14

@rigolya2: Hmm mi ez a nagy frusztráció? Minden politikai párttól programot várok. Engem nem lehet gyűlölettel megfogni senki részéről sem.

rigolya2 2017.02.08. 11:42:11

@al Dajjal: ön keveri a listás és egyéni szavazatokat.
Így minek kommentel?

rigolya2 2017.02.08. 11:44:32

@Ballib cenzúrázók réme 24: khm...

orbánia egyik országban fennen hirdeti: "Ne gyere, ne vedd el a magyar munkáját!"

orbánia közben egy másik országban fennen hirdeti: "Gyere, vedd el a magyar munkáját!"

Miközben játssza a szélkakast, nem vált gerinctelen talpnyalóvá???

Buchhalter 2017.02.08. 11:48:25

@Edmonton2: a politikusaink is érdekesen gondolkoznak.Például össze-vissza kapkodó baloldal.

Buchhalter 2017.02.08. 11:49:51

@roli101: ja ha nem háborúznak a fél világgal simán el vannak az ilyen diktátorok.

konrada 2017.02.08. 11:50:05

@rigolya2:
...de azért még hagytak cca. 2000 mrdny-i privtizálni valót 2002-2010 közé, hogy ne legyen olyan nagy a hiány...

rigolya2 2017.02.08. 11:50:50

@Ballib cenzúrázók réme 24: khm...

orbánia egyik országban fennen hirdeti: "Ne gyere, ne vedd el a magyar munkáját!"

orbánia közben egy másik országban fennen hirdeti: "Gyere, vedd el a magyar munkáját!"

Miközben játssza a szélkakast, nem vált gerinctelen talpnyalóvá???

rigolya2 2017.02.08. 11:52:50

@igaz_ember: ön részt vett a 2/3 létrehozásában azzal, hogy komoly programra akar szavazni.
Amely komoly programot egy jó ideig nem fog látni, mert az utóbbi 10-15 évben populista választások felé mozdult a világ.

Ergo: Az elefánttornyából élvezheti, ahogy a 2/3 azt tesz, amit akar.... de közben szörnyülködhet, hogy hol a gazdaságilag ellehetetlenített ellenzék.

Ez aztán a felnőttes hozzáállás!

rigolya2 2017.02.08. 11:54:15

@konrada: ohhh! Maradt még állami vagyon?!

Mennyit is ér az, hogy orbánia monopóliumokká alakítja a versenypiacot, majd saját kutyáinak kiadja?

Mennyit is ér az, hogy orbánia a saját kutyáinak akár adókedvezményeket osztogat?

100 mrd csak a letelepedési kötvények jutaláka... fidesznyik kezekben.

rigolya2 2017.02.08. 11:56:47

@Amorphis: Miből hátrált ki a Jobbik? Adott egy feltételt, amit nem teljesített orbánia... akinek nem is nagy erénye a kompromisszumkészség.

chrisred 2017.02.08. 11:57:22

@roli101: Majdnem kétharmad, és elég vegyes a mezőny, de egyre markánsabban kijön, csak az egyik része a bojkottnak, hogy nem tudja, kire szavazzon. Sokkal nyomatékosabban szerepet kap, hogy tudja, kire ne szavazzon - teljes magyar mainstream politikai palettára a Fidesztől a ballibek mindenféle képződményén át a Jobbikig.

rigolya2 2017.02.08. 11:57:40

@Ma Baker: Angliában a nyertes nem is írja újra a körzeteket minden választás után a saját szája íze szerint!

rigolya2 2017.02.08. 11:58:25

@koala kóla: orbánia orosz hitelből épít Paks2-t. A hitelt már fizetjük!

VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS 2017.02.08. 12:01:08

@roli101: "A választók 43 %-a nem tud kire szavazni.
A fideszre kb. 35 % szavazna.
Kell egy párt, akire a 43 % szavazna."

Ennek a 43 % -nak donto tobbsege irastudatlan feleszu, akik nem tudnanak felsorolni egyetlen egy magyarorszagi partot sem, es valoszinuleg azt sem tudnak megmondani, melyik orszagban elnek.
Meg SOSEM SZAVAZTAK, nagyreszuknek fogalma sincs arrol, hogy szoktak lenni parlamenti valasztasok, Vagyis valasztasi szempontbol nem leteznek, senki semmilyen valasztast sem tudna veluk nyerni. Ertelmetlen barmelyik oldalhoz sorolni oket.

MACISAJT 2017.02.08. 12:03:33

Mai cikk az indexes címoldalról:

Erősödni fog a kormánykritikus hangnem a Hír TV-n

2017.02.08. 09:45
A tévé növeli az adásidőt és azt állítja, az Echo TV-hez távozó kollégákat nagy tapasztalatú szakemberekkel pótolják.

Simicska Lajos tévéjéről a 24.hu írta meg egy informátorra hivatkozva, hogy átállnak a 24 órás műsorsugárzásra (így éjjel is lesz adás a tévében), és azt is, hogy a csatornán minden eddiginél jobban erősödik majd a kormánykritikus hangnem.

A tévé azért került a múlt héten a hírekbe, mert mintegy húsz munkatársa felmondott, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonába került Echo TV-nél folytassa, de azt már az akkori cikkünkben is tagadták, hogy pánikhangulat uralkodott volna a tévénél, és hogy összemérhető lenne ez a távozási hullám a két évvel ezelőtti G-nappal.

Most a Hír TV új embereket igazol - a 24.hu szerint a Hvg.hu-tól, az Euronewstól és a tavaly megszüntetett Népszabadságtól -"

Világos, kedves eftársak:P
A hvg.hu, az Euronews és a Népszabadság sajtómunkásai most teljes arccal a simicseki segg felé fordulnak..:P
Innentől kezdve (illetve már két éve) simicsek már dehogy egy korrupt oligarcha, á dehogy..:P

Nyihihi:P

MACISAJT 2017.02.08. 12:10:42

Alapigazság: kormányoznia muszáj valakinek( különben itt is kijevi anarchia és káosz következne).
A jelenlegi kínálatból pedig( agyonvert ballibák, Fidesz/Orbán, operettnácik, majdnemzöldek) világos hogy az egyedüli kormányképes erő a jelenlegi.

Melyik manapság az agyonvert ballibák legvadabb rémálma?
Hosszú a lista (és unalmas) ezért aztán csak a legbanálisabbat említeném: a zsigeri, 1993 óta tartó Orbán gyűlöletükkel kapcsolatos .
Ami azóta veszi el a józan eszüket(ha egyáltalán valaha volt nekik ilyen), amióta Orbán szakított a sorosok által neki szánt, "szdsz ifjúsági tagozata" szereppel. Orbánnal kelnek és fekszenek, ő áll minden gondolatuk és cselekedetük középpontjában.Próbálkoztak itthon és külföldi cimboráikkal kinyírni, volt kendepéter és májeraranka meg debreczenijózsef és ferenczikrisztina, popperpéter és kohnbendit meg ronwerber..hadd ne soroljam.
És ennyi, idáig tart a tudomány.

Mert ha egyik ballibát is megkérded hogy jójó, Orbán nem, eddig világos, hanem mondd, mutasd fel akkor helyette a kormányképes alternatívát...akkor nagy kuss következik majd újra az jön hogy igen de az Orbán..:P
Most sem lesz másképp.

Érdekes az is , hogy egyik agyonvert ballibának sem jut eszébe az ami kézenfekvő.
Éspedig hogy azzal kéne kezdeni hogy egy valódi és magyar, nemzeti baloldalt kéne létrehozni.
Mert addig amíg az egész vircsaft nem egyéb mint egy sorosi, gyurcsányi, niedermüleri,újhelyi, jávorbenedeki és hasonlóak nettó hazaárulásaiból áll...
addig bizony annyi esélyük van(lesz) mint lendvai ildikó nénének a Miss Universe manilai döntőben.
A régi proletár internacionalizmus a mai globalizmusnak az elődje, azt a célt szolgálta/-ja hogy a háttérhatalom minél zavartalanabbul avatkozhasson be egy ország belügyeibe.
Viszont sok államban már a baloldal is kinőtte ezt és védi országa érdekeit.

Magyarországnak viszont idáig még ballib hazaárulókból is csakis a legalja jutott.
Ezeknek csak az a céljuk hogy naponta azt hörögjék: most aztán tuti hogy bukik a Zorbán.
Mert mindennap az Indexen legalább egy blogger hangosan ajvékol. Azt meg ki nem szarja le, ugye.

A ballibáknak csak és kizárólag az a bajuk, hogy nem ők vannak kormányon.
Meg hogy nem ők lophatnak minden hullámhosszon, lásd Demszkigrád 20 évét mszp-szdsz alatt,négyes metróval...
Bár azért, a Leisztinger és tsai azért most sem szegényedtek el...

No de ha kimennek valahova annyit bírtak kinyögni hogy " börtönbe a fideszesekkel".
Meg az " MSZP ha 2018-ban kormányra kerül , megszünteti a korrupciót". Ja. Hiteles.
Kb. mintha dr.Joseph Mengele szerepelne egy UNICEF reklámban...
A dk meg "háromszorozná az egészségügyiek bérét."Ja. Mikor meg kormányon voltak akkor jött a molnár lajos meg a mengelica ágnes és a kórházbezárások.

Ennyit bírnak. Ja és csodálkozni, hogy a népek miért nem viszik őket a vállukon vissza a hatalomba.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 12:28:06

@rigolya2:

"Csakhát mindenki tudja, hogy amit Mészáros csinál a Fidesz alatt, azt az Alstom csinálta az MSZP alatt.

És az is egyértelmű, hogy Mészáros Magyarországon ad munkahelyeket, itt adózik, itt költi el az EU-s pénzek nagyrészét.
Szöges ellentétben az Alstommal, aki az összes EU-s pénzt kiszipkázta, ahogy az adófizetők forintjait is."

fidesz maszop dk egykutya 2017.02.08. 12:36:54

@Ballib cenzúrázók réme 24: mészáros mangalica nem teremt munkahelyet, nem adózik mert "haver"/"elvtárs" neki nem kell, a yachtja se magyarországon van, meg az egzotikus helyeken vezetett bankszámlái sem.
Új szoftverrel nyomjátok a központban? Elcsúszott az idézőjel ;)

fidesz maszop dk egykutya 2017.02.08. 12:38:06

@MACISAJT: "Alapigazság: " alaphazugság nálatok komcsiknál.

morpho 2017.02.08. 12:42:15

@MACISAJT:
"A jelenlegi kínálatból pedig......világos hogy az egyedüli kormányképes erő a jelenlegi"

Ennyike! Nincs itt semmi látnivaló, éljen a demokrácia! Vélátás!

igaz_ember 2017.02.08. 12:43:43

@rigolya2: Ön részt vesz a gyulolkodesben magát megfertozte a magyar politikai élet s annak alapján mond véleményt emberekről, hogy ki mire szavazott. Ezzel támogatja a jelenlegi kozallapotokat. Gyuloletre értelmes ember nem szavaz.

konrada 2017.02.08. 12:55:52

@rigolya2:
A fene tudja. Ha figyelembe vesszük, hogy abban a közel 2ezer mrd-ból (köztük MÁV-CARGO, BA eladásából) csak annyira jutott, hogy fentről közelítettük az 5%-os hiányt, és így csak 12 ezer mrd-al nőtt az adósság 14 ezer mrd helyett...

...akkor minden valószínűség szerint többet, mint amikor az általad emlegetettek mentek ki, mert attól még maradt annyi, hogy a költségvetés jól van, az eladósodottság csökken...

Amorphis 2017.02.08. 13:02:56

Mellesleg lassan párttá alakul a Momentum is, akik sietve leszögezték hogy önállóan kívánnak politizálni, de leglábbis a választásokon indulni. Ha meg akarják őrizni a hitelességüket, akkor ehhez tartani is kell magukat. Ez az új formáció megint csak baloldalról fog szavazókat gyűjteni, főleg olyanokat akik kiábrándultak az eddigi kínálatból. A nolimpiás akciójuk miatt lesz is 1-2%-uk, ha átmegy a népszavazás akkor még talán több is, de kormányt buktatni azért ezzel még nem fognak persze...
Újabb osztó tényezők tehát csak a baloldalon.

Blogtolo 2017.02.08. 13:04:01

Néhány egyszerű tényt azonban nem ártana észrevenni:
Az ellenzéket nem a Fidesz tette tönkre, hanem ők saját magukat járatták le:
- A "szakértő kormány" MSZP, aki teljesen "elk*rta" a kormányzást, majd a tőlük kiszálló x db politikus alapította a saját kis pártocskáit, akiket most akarnak választási szövetségbe tömöríteni. Ja, és annyira "szakértők" voltak, hogy a saját pártgazdálkodásukat sem tudták megoldani másképp, csak a "gulyáskommunizmusból" átmentett állandó kölcsönfelvevős stílussal, így végül a pártlapokat (Népszabi, Népszava) sem tudták fenntartani (Jaj, a sajtószabadságnak !),az eladott székház is csak a kölcsönök törlesztésére ment.
- Az önmagát, mint "fő rendszerváltó pártot" definiáló SZDSZ is magát tette teljesen hiteltelenné: a hatalom miatt összeálltak a "főellenség" szocikkal, majd féktelen nyereségvágyukkal az utolsó pillanatig kapaszkodtak a hatalom utolsó szalmaszálaiba. Semmi hitelességük sem maradt mára.
- Vona mostanában kezdte kimutatni a foga fehérjét: diktatórikusan rugdosott ki a Jobbik vezetőségéből embereket, az "ősjobbikos" hagyományokkal szembemenve kacsingat az "ősellenség" szocik felé, ...
Szóval az egész nagy összefogás nem áll másból, csak a hatalom közelébe kerülésről.

morpho 2017.02.08. 13:11:52

"Néhány egyszerű tényt azonban nem ártana észrevenni:
Az ellenzéket nem a Fidesz tette tönkre, hanem ők saját magukat járatták le:"

A fidesznek köze nem volt hozzá, se karaktergyilkosság, se tüntetések, se népszavazás. Igazad van!

igaz_ember 2017.02.08. 13:17:37

@rigolya2: Amúgy kifejtene nekem, hogy ez a gazdaságilag ellehetlenitett ellenzék mit tett amikor hatalmon volt? Nem hiszem, hogy most nem éri meg nekik az élet. A gazdasági ellenzék helyett inkább a magyar emberekkel kellene foglalkozni... De ha a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő ellenzék nem szólítja meg őket, akkor mi a teendő? Bocsánat de engem az ő nehéz helyzetük nem haborit fel. Jó lenne ha én is olyan nehéz helyzetben lehetnék...

konrada 2017.02.08. 13:43:04

@morpho:
Úgy, úgy!
...mert egyébként mindenhol máshol a kormánypártok feladata az ellenzék szponzorálása, előnyeinek a kidomborítása, és annak a bemutatása, mennyivel lennének azok jobbak.
...nálunk ezt annó külön meg is fejelték azzal, hogy a kormánypárt miniszterelnöke kiállt a nagyközönség elé azzal, hogy külön kihangsúlyozta: "elqrtuk", "ilyen böszmeséget...", "hazudtunk ...
mindezt kifejezetten azért, hogy az ellenzéküket helyzetbe hozzák.

...de ezekben a fityeszesekben semmi elegancia, jómodor nincs! Ahelyett, hogy az ellenzéket tolná ezerrel - mint elődeik a lovasrohamban és sűnözve - inkább azt állítják, azok náluk kevésbé alkalmasak kormányzásra.
Hát micsoda dolog ez??? Hallatlan!

rigolya2 2017.02.08. 13:50:59

@Ballib cenzúrázók réme 24:
1. Arra nem figyel, hogy kinek mire válaszol.
2. Az ön által említett gázszerelő roppant alacsony béreken tartja melósait.
3. Az említett gázszerelő rendesen költ külföldön is.
4. Az, hogy nemzetivé válik egy cég vagy gazdasági terület, az nem jelenti, hogy hatékonyan fog tovább működni!
5. A kevésbé hatékony nemzeti működés rosszat tesz a hazai gazdaságnak és társadalomnak!
6. ezt felfogni persze IQ szükségeltetik!

rigolya2 2017.02.08. 13:52:21

@igaz_ember: A 2/3 ellen szavazni nem gyűlölet... De látom, ez akkora IQ mennyiséget igényel, ami már önt meghaladja...

rigolya2 2017.02.08. 13:54:22

@konrada: A 12.000 mrd államadósság növekmény mellett ugye volt 3.000 mrd mnyp-pénz. Plusz jelentősen magasabbak voltak tartalékaink, mint ma.

Ma viszont nincs 3.000 mrd mnyp-pénz, tartalékaink elfüstölve, államadósságunk 6.000 mrd-vel magasabban, a sok új kreatív adó ellenére is.

Én nem látok csökkenést a növekményben, sőt!

rigolya2 2017.02.08. 13:57:06

@igaz_ember: A 2010 óta gazdaságilag ellehetetlenített ellenzék pl. hagyta élni a saját akkori ellenzékét. Nem akart mondvacsinált indokokkal kisebb hatékonysággal működő, ezért folyton állami apanázsra és folytonos amortizálódásra ítélt nemzeti gazdaságot létrehozni.
Ezeken kívül nem dumált olyan dolgok ellen, amit aztán támogatott. Gerincesebbek voltak?!

rigolya2 2017.02.08. 14:00:04

@igaz_ember: Sándor Mária-t pl. nem az ellenzék lehetetlenítette el gazdaságilag!

konrada 2017.02.08. 14:09:29

@rigolya2:
Ez igaz. A 12+2 ezer mrd mellett valóban volt 3 ezer mrd nyugdíjpénzár is, azaz csak 5 ezer mrd-dal nőtt jobban az eladósodottság annó nominálisan mint most.

...mondjuk az is igaz, hogy az infláció miatt az 14-3 ezer mrd a GDP arányos adósságot sokkal jobban növelte, mint ez a mostani 6 ezer mrd ...

...de persze ennek megértéséhez ismerni kell olyan fogalmakat is, mint reálérték, infláció, GDP arány...

konrada 2017.02.08. 14:11:50

@rigolya2:
Nem biztos, inkább csak úgy gondolták, ha a Strabag veszi meg nekik a bécsi cukrászdát, az egyszerűbb, mint egy pestit összegrundolni...

rigolya2 2017.02.08. 14:20:31

@konrada: khm...
A tartalékok, pl. devizatartalékok szintjét nem veszi figyelembe!
S persze orbániára nem maradt olyan kötelezettség, mint amekkora Paks2 már fizetendő orosz hitele!

rigolya2 2017.02.08. 14:21:40

@konrada: Amellett, hogy a 12e+2e mrd is elég mellészámolás!

Netuddki. 2017.02.08. 14:26:50

"Elöljáróban: most nyilván le leszek libsibolsizva"

Első szabály, nem kezdünk ilyen szöveggel blogot.
Második szabály. A libsibolsizókat kivágjuk a blog fórumáról mint macskát szarni.

Netuddki. 2017.02.08. 14:28:23

"Én teszem hozzá: ekkor még a Fidesz nem mutatta ki a foga fehérjét."

Lófaszt nem, 1998-2002.

konrada 2017.02.08. 14:41:45

@rigolya2:
Ja. Olyan hogy IMF hitel (ami nagyjából azonos összeg, mint Paks2 20 éves teljes összege), meg 20 ezer milliárd kamata nem is volt 2010-ben...

(Egyébként meg számold át, és ha nagyságrendileg pontos számokkal cáfolni tudod, hát legyen.)

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 14:45:36

@rigolya2:

Persze-persze..
"Az állam rossz tulajdonos"

Hol is halottam ezt a szöveget ...
Hol is, hol is..

Valami SZDSZ tűzte zázszlajára jól emlékszem ? Segíts már légyszi ! :DDD

------

Inkább azt magyarázd el, miért jobb ha az Alstom nyúlja el az Uniós pénzeket a szocikkal mutyizva, mitha Mészáros !
Kösz.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 14:48:34

@rigolya2:

Jöttök ezzel a 3000 milliárddal.

Az MSZP-SZDSZ meg eladott mindent.
MInden közművet, gyárat, részvényt (csak MOL-t 500 milliárdést), államadóságot válott készpénzre (Pl csak az Orosz szintán 500 milliárd körül).
Összességébe jóval több mint 3000 milliárd értékben.
Mégis rommá adósították az országot.

A Fidesz bevásárolt bankokat, visszavásárolt közműveket, részvényeket, és mégis csökkentette az államadósságot.

Monsieur 2017.02.08. 15:00:45

@roli101: meg vagyok győződve róla hogy nincs értelme ennek a magyarok ilyenek az ororszok olyanok a németek meg amolyanok.. és akkor milyenek a koreaiak.? régi igazság hogy ahol gazemberek kerülnek hatalomra ott az állampolgárok (majdnem embereket írtam brrr..) annak ki vannak szolgáltatva. csörcsilről mindenki ismeri azt a közhelyet hogy a demokrácia nem jó,csak még bla-bla bla.. viszont nemrégiben hallottam hogy azt is ő mondta miszerint ami viszont ellene szól,az öt perc beszélgetés az átlagszavazóval.

Allanon1 2017.02.08. 15:46:19

Teljesen jó pozícióban van a FIDESZ. Amennyiben a 2018-as választások előtt a kutatások azt mutatják, hogy nem ők nyernének. Majd átírnak 1-2 törvényt, aki rájuk szavaz az kettőt vagy hármat jelent és így ők nyernek. Mi meg majd pislogunk és éljük tovább rövidke kis életünket.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 15:58:13

@Allanon1:

:D

Ez aranyos.

Ezt már 2014-ben is mondtátok, hogy csalás, meg ilyenek. HOlott csak a győztes többet nyer, mint elötte.
De ugyanúgy a győztes nyer.

Dehát lássuk be, nincs az a választási rendszer ahol a harmadik nyer, akkor se ha Soros Gyuri személyesen támogatja, ez a ti legnagyobb problémátok.

MEDVE1978 2017.02.08. 16:01:21

Az nem lehetetlen, hogy a FIDESZ elveszítse a többségét a parlamentben. De ennek katasztrofális következményei lehetnek. Tegyük fel, hogy a FIDESZ valamiért lemegy legerősebb pártra, azonban nem lesz abszolút többsége. A biztos résztvevő még a parlamentben az MSZP és a Jobbik lesz. Ha baloldali összefogás lesz, akkor lesz még DK, esetleg LMP vagy valami hasonló. A FIDESZ-nek koalíciót kell tehát kötnie. Az MSZP és a DK eleve kizárt, lehet még az LMP és a Jobbik. Az LMP-nek ez gyakorlatilag a halálos csók, valamint egyébként is egy független belvárosi értelmiségi vagyok című párt, tehát az is valószínűtlen, hogy koalícióra lépne. A Jobbik azért valószínűbb, sok ilyet láttunk már, ráadásul a FIDESZ és a Jobbik számos témában azonos nézeteket vall. Tehát ebben az esetben nagy esélye lenne egy FIDESZ-Jobbik koalíciónak. Milyen tárcákat vihetne a Jobbik? Véleményem szerint hadügyet áldozná be a FIDESZ, illetve sok második emberes helyet a többi minisztériumnál.
Én nem örülnék egy ilyen koalíciónak, inkább akkor a korrupt FIDESZ.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.08. 16:28:36

@MEDVE1978:

Mindenki aki ismeri a mostani viszonyokat és tud kettőig számolni pontosan tudja, hogy a jelenlegi választási rendszertől a régi sokkal rosszabb, és elsősorban éppen az ellenzék dolgát könnyíti meg.
Valamint az ország működőképessége szempontjából más nem is nagyon képzelhető el.

Ugyanis, az általad vázolt Fidesz-Jobbik koalíció (ami persze soha nem jönne létre), sehol nincs az elbaszott konstrukciók között, az LMP-Jobbik-MSZP-DK-EGyütt koalához képest ahol cirka egy darab törvény megszavazásánál se lenne összhang.

Most és itt, csak győzni kell.
Győzni kell pl az Összefogásnak, vagy a Jobbiknak, vagy a Fidesznek, és már kormányozhat is.

MACISAJT 2017.02.08. 16:41:20

No de elvtársak!:P Már a Medián is átállt? 60%-os Fidesz a biztos pártválassztók körévebn?:P
Uram iagalmazz, 54%-al lett először kétharmad...

hvg.hu/itthon/20170208_Median_Mar_merheto_es_2_szazalekon_all_a_Momentum_Mozgalom

Nyihihi:P

MEDVE1978 2017.02.08. 16:46:08

A véleményem az, hogy Orbánék 2018-ra lényegében leválthatatlanná tették magukat. Rengeteg oka van, hogy miért, de a legfontosabbak:
1. A társadalom kb. 10-15%-nak kifejezetten ellenérdeke, hogy le legyenek váltva. Ez a fiatal, gyerekes vagy akár gyerek nélküli, közepes és magas jövedelmű munkavállaló középosztály, akiknél az SZJA rendszerrel gyakorlatilag a jövedelmük korábbinál jelentősen magasabb része marad meg. A progresszív SZJA visszaállítása, kedvezmények rászorultság alapján történő megállapítása, amit a baloldal szorgalmaz, rengeteg pénzt venne el ettől a rétegtől.
2. A falusi és kisvárosi szavazóréteget sikeresen manipulálja a közmédia, egyfajta nemzeti összetartást szignalizálva és stabil ellenségképet felmutatva (leginkább migránsok, EU, külföldi konszernek stb.).
3. A média óriási részben FIDESZ kézben van. A napilapok közül egy két hírmondó (Népszava, MAgyar Nemzet) maradt, amelyik nem kifejezetten kormánypárti. A rádióknál a Klub Rádió és Simicska kegyvesztetté válásával az Info rádió, TV-knél korábban az ATV, most Hír Tv. A hagyományos eszközöknél óriási a kormánytúlsúly. Az interneten is lényegében az index és a 444 maradt a két jelentős ellenzéki média, az origo immár Habony híreit hozzá, Nol megszűnt. A FIDESZ a médiában egy alternatív valóságot épít fel, amit az információhiányban szenvedő emberek egy rész elhisz.
4. A korábban ellenzékiek egy része, aki nem tudott itt élni, egyszerűen elment nyugatra. Ők már nem aktivizálják magukat a kormány ellen.
5. A határontúli szavazatok biztosként érkeznek be továbbra is a FIDESZ-hez, 4 éve is a határon túli szavazók 90%-a FIDESZ párti szavazatot adott le.
6. Az ellenzék nem tud egy elég nagy formátumú figurát találni, akit ki lehetne állítani. Persze csaknem szent ember kellene, mert egyébiránt a Habonyi gépezet több milliárd forintot mozgat meg, hogy diszkreditáljon egy ilyen feladatra jelölt embert (Bajnai idején lehetett látni ez mennyire hatékony). Emellett az ellenzék messze van az egységestől, egyszerre akar megújulni és valahogy az országos struktúrát is használni. Ez lehetetlen feladat, nem lehet egyszerre a kisvárosi Józsit kritizálni, hogy ő már lejáratta magát a múltban, miközben Józsira is számítunk, mint aki helyben mozgósít, illetve azokra a helyi aktivistákra, akik X évet lehúztak Józsi mellett és úgy gondolják semmi baj nincs vele.
Márpedig az ellenzék beragad Budapestre, minden új mozgalom itt indul el és képtelen országossá szélesedni, mert nincs vidéki hálózat. Jelenleg a FIDESZ-nek van egy ilyen hálózata szerte az országban, amit ugye fenn is tart részben kormánypénzekből. Az MSZP-nek volt egy hálózata, ami még részben működik, de gyakorlatilag kihal. A Jobbik épített magának egy hálózatot Kelet-Magyarországon. Ebből messze a FIDESZ hálózat a legjobb és leghatékonyabb.

Bolsi Buster 2017.02.08. 17:27:00

@MEDVE1978: 2. A falusi és kisvárosi szavazóréteget sikeresen manipulálja a közmédia - ja végül is falun nincs internet meg ilyesmi

3. A média óriási részben FIDESZ kézben van. A napilapok közül egy két hírmondó (Népszava, MAgyar Nemzet) maradt, amelyik nem kifejezetten kormánypárti. - a ballibnek sokkal nagyobb a sajtója, mint a jobbiké, és messze nagyobb mint a támogatottsága. a legnagyobb nézettségü tv ballib, a legnagyobb olvasottságú internetportál ballib

4. A korábban ellenzékiek egy része, aki nem tudott itt élni, egyszerűen elment nyugatra. - a valóságban persze a külföldi nagykövetségeken ugyanolyan arányban szavaztak a fideszre mint itthon

5. A határontúli szavazatok biztosként érkeznek be továbbra is a FIDESZ-hez, 4 éve is a határon túli szavazók 90%-a FIDESZ párti szavazatot adott le. - még szép hiszen a ballibek gyülölik a magyarokat, de ez nem számít sokat 2014ben 127ezer érvényes szavazat volt htm, ennyivel még a parlamentbe sem lehet bekerülni, ja és nem 90 hanem 97 százalék szavazott a fideszre, és a többi sem a komcsikra

6. Az ellenzék nem tud egy elég nagy formátumú figurát találni, akit ki lehetne állítani. - hogyne tudna már talált kettőt el is kezdtek egymás ellen harcolni

hehehe

fátum 2017.02.08. 17:49:11

A behozhatatlan Fidesz-előny nem mítosz, hanem tény. Sajnos.
A másik oldalon csak kis pártok vannak, amik szólóban nem tudnak eléggé megerősödni (ahhoz már lejáratták magukat), összefogni meg képtelenek.Jobbik-MSZP-LMP-DK; egyikre se szavaznék a Fidesz helyett. Mellesleg a Fideszre se. :-)

Andy73 2017.02.08. 17:52:59

NIncs itt mítosz. Elvileg behozható lenne a Fidesz előnye. Csakhogy ehhez az is kellene, hogy valaki behozza. Magyarul egy reális alternatíva. Ez hiányzik. Nem csak a kormánypártok erősek, hanem az ellenzékiek harmatgyengék.
Lehet számolgatni, hogy hány százalékkal kellene csökkeni a Fidesz támogatottságának, de a leváltásához az is kellene, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága növekedjen, méghozzá radikálisan. És akkor ott van még az összefogósdi kérdése, Ha jól értem, legközelebb erről akar írni a blogger.

felső határ nincs 2017.02.08. 17:54:34

@Andy73: de, a fidesz iszonyar erős, erősebb most mint 2010ben

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2017.02.08. 18:35:45

@MACISAJT: Igen bizony! A mi vezérünk most már erre játszik bizony meg fogja váltosztatni a választási rendszert és már csak az biztos szavazók szavazata fog számítani így meglesz a KÉTHARMAD. Van erelye hozzá!! Olyan lesz végre mint a boldog békeidőkben az apámék idelyében amkor Magyarországnak ojan stabil volt a kormánya hogy renceresen 90%-nál több szavazattal nyert!!!
A ballibsik be se kerülnek a parlamentben!!!

@felső határ nincs: Így van! Már majnem eltüntek az adók a világ GDPjét az országunk húzza fel Oroszországgal kéz a kézben ez mekfog láccódni a választásokon is MI NYERÜNK és a ballibsiknek annyi%!!!!!!!!!!! Orbán Viktor megmentette a világot a 2008-as világválságból!!! Kezet csókolhat neki az egész világ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44444!!

MACISAJT 2017.02.08. 18:37:16

@MEDVE1978: "5. A határontúli szavazatok biztosként érkeznek be továbbra is a FIDESZ-hez, 4 éve is a határon túli szavazók 90%-a FIDESZ párti szavazatot adott le."

Egyrészt, tetszettek volna a ballibák hagyományosan nem nemzetárulók lenni.
Másrészt, j volna már egyszer megjegyezni: a határon túliak szavazati a parlamenti 198 mandátumból
mindösszesen 2 sorsáról döntenek, akárhányan is szavaznak közülük.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.08. 18:52:09

Nem a lakosságon belüli népszerűséget kell nézni, hanem a szavazni menők köztit, csak ez utóbbitól függ a választás eredménye.

bóvli ország jobban teljesít 2017.02.08. 19:25:22

@MACISAJT:

pont te meg többi kretén nemzet züllesztö proli merészel itt hazaárulózgatni? Eghy napon úgy fogsz majd a mocskos tolvaj fidesz bandáddal Moszkva fele futni (te moszkovita hazaáruló!), mint Janukovics.
Csakhogy a vezéred majd hülye lesz minden kishülyeembert magával vinni. Szóval maradsz majd itt nekünk, hogyy elszámoltassuk a fajtátokat.

Edmonton2 2017.02.08. 19:26:51

en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_Hungarian_parliamentary_election A ZRI 44%-ot, Medián 60%-ot mér. Valamit már évek óta nagyon elnéznek ot a Mediánnál, mindig jóval kevesebb szavazatot kapott a Fidesz, mint ők jósolták. A 60% teljesen irreális.

Bolsi Buster 2017.02.08. 20:03:00

@Edmonton2: ja és azt is nézd meg mennyi volt a fidesz a századvágnál 2010ben a választás előtt meg 2014ben.....

és vakújjj

Edmonton2 2017.02.08. 20:15:43

@Bolsi Buster: Te tényleg azt hiszed, hogy, hogy egy súlyosan elfogult "közvélemény-kutató intézet" nem törekszik arra, hogy a választás előtt közvetlenül mindenféle szűrésekkel jó becslést adjon adjon meg? A gyengébbek kedvéért: két választás között nem használnak fel minden rendelkezésre álló adatot a közvélemény-kutatók, pl. azt a tapasztalaton alapuló adatot, hogy az emberek szívesebben mondanak nekik Fideszt valamiért. Ez a kommented már tényleg a legalja volt.

rigolya2 2017.02.08. 20:55:57

@konrada: Jah, hogy az IMF-hitel el lett költve, mint ahogy a Paks2 hitel el lesz???

Ekkora m.rhaságot is rég hallottam...

rigolya2 2017.02.08. 20:57:18

@Ballib cenzúrázók réme 24:
Az Alstom legalább újat szállít, míg a gázszerelő minimálbéresei alacsony minőséget... Mint az elios világítása a fidesznyik városokban...

Duplaxiii 2017.02.08. 22:14:32

Erre szükség van?
Akinek pici esze van, az tudja, hogy a fidesznek, se egyik politikai erőnek siincs még 1/3-nyi támogatottsága! A 60% eleve nem mond semmit, így a mérés torz.
A kutatások pedig egy pici rétegből általánosít. Ahol a fideszes és a jobbikos büszkén mondja, vállalja a véleményét, a balosok meg egyrészt a megfélelmlítések, másrészt a múltból eredeztetett kussolás miatt nem fog semmi konkrtétumot mondani.
Így egy 5000-es minta mindig torz marad.
Viszont a választási rendszerünk - a régi is - nem a valóság szerint működik, mert azért egy kb. 36%-os párt ne kaphasson már semmiféle okból 2/3-os full többséget.
Vezessék be a semleges, "egyiket sem" lehetőséget és majd meglétjuk, hogy egy 60%-os részvételnél mennyi lesz az ilyen. És akkor már az 1/3-is alig 1/7-eddé, 1/10-eddé foszlik.
Ma a fidesz + jobbik összesen max 3-3,5 milliós szavazattal bír, ami a többiekhez mérten valóban jelentős, de a 8 millió fölötti választói számhoz mérten nagyon alacsony.
De a statisztika hasznos, főleg a sok jobbos, szélsőjobbos szarházinak, a balos mocskok meg megprobálnak visszahazudni maguknak valamit ebből.
Ma gyakorlatilag a választok kb 40%-án vitatkozik az összes párt és magasról szarnak a semleges, középen álló, tisztességes polgári értékrendet valló 60%-nyi többségre.

chrisred 2017.02.09. 05:04:04

@MEDVE1978: 1. Szerintem a pályakezdőket kifejezetten diszkriminálja az egysávos adórendszer, de hát közülük a középosztálybeli családból származók vagy már külföldön vannak, vagy tervezik a kiköltözést és nem foglalkoznak a politikával. Nagyjából 10% lehet, akiknek a politika kifejezetten kiemelten támogat a többiek rovására, de szerintem ilyen arányban a kiszolgáló réteg (a tág értelemben vett slepp) minden politikai erőhöz csapódik, megvolt a ballibeknek is.
süti beállítások módosítása