Edintone

Edintone

Esélylatolgatás a hódmezővásárhelyi választás után

2018. február 26. - Edmonton2

Az eredmény rendkívül meglepett, nagyon örültem neki, azt hittem, hogy sokkal alacsonyabb lesz a részvétel, és az egyes ellenzéki pártokkal szimpatizálók - ilyen-olyan indokokkal - nem lesznek hajlandóak Márki-Zay Péterre szavazni. Sok helyen láthattuk a 2014-es és a 2018-as hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményeinek összehasonlítását, például az Indexen, ami hasznos, és természetes (mivel mégiscsak polgármester-választás történt most), de sehol nem láttam a 2014-es országgyűlési, és a mostani polgármester-választás eredményeinek összevetését. Pedig a mostani hódmezővásárhelyi választás részvételi adatai inkább egy országgyűlési választáséra emlékeztetnek - gondolom, a következő parlamenti választás közelsége és a felfokozott kampány miatt. Így kiszámoltam a 2014-es országgyűlési választás összesített eredményeit Hódmezővásárhelyre, az NVI adatai alapján: akkor 10147-en szavaztak Lázár Jánosra, most 9468-an a Fidesz jelöltjére. Akkor 13012-en szavaztak az összes ellenzéki jelöltre együttesen, most 13277-en. Akkor 43,81%-ot ért el Lázár (ami nagyon hasonló a Fidesz egész országra vonatkozó listás eredményéhez), most Hegedűs 41, 63%-ot, 2%-kal kevesebbet. Ezekből az adatokból az is látszik, hogy a két választáson a részvételi adatok csaknem megegyeznek. 

Lehetne mondani, hogy nem is olyan sok az a 2%, de éppen ilyen támogatottságnál jelent csupán egy-két százalék elvesztése is jelentős elveszített mandátumszámot a Fidesznek: a 44%-os eredmény a legutóbb kétharmadot eredményezett nekik, míg körülbelül 37%-nál - még a jelenlegi (2014-eshez hasonló) aprózódott ellenzék mellett is - az abszolút többségüket is elveszíthetnék a parlamentben. Arról nem is beszélve, hogy ezek után az sem biztos, hogy fel lesz aprózódva az ellenzék, és hogy a közvélemény-kutatásoknak hinni lehet (ha igaz az, amit Török Gábor állít: hogy nem nyilvánosság számára készített közvélemény-kutatások Hegedűs 60%-os győzelmét jósolták, országos kutatásokon pedig biztosan születtek hasonló eredmények - ez 20%-os tévedés lenne!). Azon is érdemes elgondolkodni, hogy 2014 óta nem tudott a Fidesz igazán fontos demokratikus megmérettetésen általa kívánt eredményt elérni (Veszprém, Tapolca, migráns-népszavazás, olimpiai aláírásgyűjtés és most Hódmezővásárhely). Ráadásul nemcsak amellett lehet érvelni, hogy a Fidesz az országgyűlési választáson jobb eredményt fog elérni, mint most Hódmezővásárhelyen (tehát, mint 41,63%-ot) - hanem amellett is, hogy rosszabbat. Összeszedtem a legfontosabbakat - pro és kontra.

A Fidesz jobb eredményt ér el az országgyűlési választásokon, mint a mostani 41, 63%, mert:

-Mostanra még nem járatták csúcsra a gyűlöletkampányt, a java még csak most következik, és a média nagy része az ő kezükben van.

-Mert a hódmezővásárhelyi helyzet alapvetően kedvezőtlenebb volt számukra az országosnál: rossz jelöltet állítottak, bezavart az Elios-ügy, és Márki-Zay Péter személyében a jobboldali, ám a Fideszből kiábrándult szavazók számára is elfogadható jelölt indult.

-Mert az ellenzék nem fogja tudni országosan megteremteni azt a hangulatot, amit most Hódmezővásárhelyen sikerült

-Mert, bár a nagyvárosokban (Hódmezővásárhelyet is ide számítom, bár lényegesen jobban reprezentálja demográfiai szempontból is az ország lakosságát, mint például egy budapesti körzet) a Fidesz veszített népszerűségéből az elmúlt négy évben, a falvakban növekedett a támogatottsága.

A Fidesz rosszabb eredményt ér el az országgyűlési választásokon, mint a mostani 41, 63%, mert:

-Hódmezővásárhelyen sokakat visszatarthatott a Márki-Zay Péterre való szavazástól, hogy az övén kívül más - akár teljesen ellentétes világképpel bíró - ellenzéki párt is támogatja. Ez a probléma a jelenlegi helyzet szerint az országgyűlési választáson nem fog felmerülni, a listás szavazásnál pedig biztosan nem (leszámítva a szegény Párbeszéd szavazókat).

-Mert Hódmezővásárhelyen, a részvételi adatok, és a kampánytémák szerint valószínűsíthetően a választópolgárok az egész országra vonatkozó kérdések tekintetében nyilvánítottak véleményt. Mi lesz itt, ha tényleg az lesz a kérdés, hogy ki vezesse az országot?

Illetve, ha mégis megvalósulna az a sokak által áhított forgatókönyv, hogy egy-egy fideszes jelölttel (27-et leszámítva) minden körzetben csupán egy-egy ellenzéki állna szemben, akkor a fideszes abszolút többség határát akár a jelenlegi, körülbelül 37%-osról (ez zéró átszavazási hajlandóság esetén áll fent - az átszavazási hajlandóság függvényében fölfelé módosulhat) akár 47%-ra lehetne feltornázni. Ez a tegnapi eredmény ismeretében egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Igaz, a jobbikos szavazók kisebb mértékben fognak leszavazni mondjuk a DK-s jelöltre, és a DK-sok a jobbikosra, mind most a szimpatikus Márki-Zay Péterre, ez csökkentheti az ellenzéki listák és különösen az ellenzéki jelöltek népszerűségét. Mindenesetre, az is csoda, hogy most komolyan felmerülhet a fideszes abszolút többség elveszítésének lehetősége. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr2213698548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.26. 05:29:42

A választók több mint 64 %-a az új polgármester ellen van, mint látható az adatokból. Azaz ez választási csalás.

Edmonton2 2018.02.26. 07:02:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Már alig vártad, hogy egyszer nyerjenek a ballibek, hogy ezt a szöveget elmondhasd :) Böcsületes ballib-drukker vagy valójában, valld be :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.26. 08:40:59

@Edmonton2:

Ennyit megér, hogy rá tudják mutatni a ballib inkoherenciára.

mh1973 2018.02.26. 19:30:34

Nem csak az elios ügy, hanem a vadászkastély ami nem az enyém a jancsié, aztán a közmunkás addig sem lop, meg a sok mocsok és sz.r ami az elmúlt hetekben a vásárhelyiekre ömlött. A nari többletszavazók meg kizárólag a bözsi utik miatt mentek el, ezt gondolom országosan is bevetik majd, megpróbálnak egy réteget kilóra megvenni, mint a 2002-ben nagyon elbukott első forduló után!
Amúgy a tegnapi nap után csomó körzetben sima ellenzéki sikert várok, pécs, miskolc, szegeden mindkettő fogható és lézer körzete is tutó bukó lesz, mert makó szoci város! Ehhez kell a csomó tényfeltáró riport is a nari kiskirályok húzásairól!

2018.02.26. 19:33:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: sajnos hülyeség amit mondasz , de látom minden cikkhez elhinted

nick papagiorgo 2018.02.26. 19:43:55

Mindenki irgalmatlan nagy következtetést von le ebből a Hódmezővásárhely dologból, pedig nem kéne.

Egyfelől ez egy önkormányzati választás volt, ami sokkal "személyesebb", mint a parlamenti. Egy önkormányzati képviselőt adott esetben a lakosok ismernek, egy parlamentinél a képviselő a "környék" képviselője, sokan nem is ismerik, és pártlistára szavaznak.

Másfelől parlamenti választáson nem lesz olyan, hogy csak egy képviselő indul a Fidesszel szemben. Jelen állás szerint indul az LMP, a baloldal (DK vagy MSZP), az Együtt, a Jobbik és a kispártok. Olyan nem lesz, hogy mindenki visszalép, mert akkor pl. az Együtt be se jut a parlamentbe.

Harmadrészt, az elveszített választás legalább annyira mozgósítja az "eltunyult" Fidesz-szavazókat (minek menjünk el, úgyis mi győzünk) mint az ellenzékieket.

siriq111 2018.02.26. 19:44:18

@B55: Kiadtak neki a CAP-s bratyok mit kell irni. Meg ezt is letagadta ma.

közép dunántúli régió 2018.02.26. 19:53:38

@B55: szegénynek, nagyon beakadt. Csapás érte a kis illiberális nedves álmát.

közép dunántúli régió 2018.02.26. 19:54:34

@nick papagiorgo: az Együttért olyan nagy kár lenne?
Másfelől pedig így sem fognak bejutni.

közép dunántúli régió 2018.02.26. 19:58:18

@nick papagiorgo: + Azt azért érdemes látni, hogy a Fidesz-szavazók mind elmentek Hódmezővásárhelyen. Még több voksot is kapott valamivel Hegedűs, mint utoljára Almási. A nagy különbség az volt, hogy most a Fidesz ellen szavazók is ott voltak. A Fidesz elérte a határait, az undorító propagandájukkal nem tudnak több embert bevonzani. Tehát ha magas lesz a részvétel, akkor valószínűleg, ha nem is buknak, de nem nyerik túl magukat. Szerintem pontosan ez lenne az ideális helyzet. Egyszerű többséggel szépen rájuk omlana a rendszer, 2022-re teljesen leamortizálják magukat, úgy járnak, mint Fletó.

nick papagiorgo 2018.02.26. 20:00:43

@közép dunántúli régió:
nem mondtam, hogy kár :)
Azt mondtam, hogy az országgyűlési választásokon egész egyszerűen nem valósulhat az meg, mint Hódmezővásárhelyen, hogy a Fidesz ellen egy jelölt indul. Nagy most az öröm, ez érthető, viszont csak egy csata lett megnyerve, nem a háború. Ráadásul ez az "élmény" legalább annyira mozgósítja a fideszeseket, mint az ellenzékieket (mondjuk, ha fordítva lett volna az eredmény, akkor is ugyanez lett volna).

birka menet 2018.02.26. 20:01:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

hehehe te ostoba Putyin által fizetett ruszki ügynök, eddig is tudtuk hogy agyilag eke vagy, de a mai napon még jobban röhögünk rajtad, ahogy össze vissza akadoznak be az amúgy teljesen halott agysejtjeid.
Elbuktad a dezinformációs harcodat te bulgár állat, még a dupla troll müszakod se segít már, hogy a Putyin csicska orbánodat áprilisban ne húzza karóba a nép.

nick papagiorgo 2018.02.26. 20:03:55

@közép dunántúli régió: hát, ezt majd meglátjuk. Én mindenesetre mindenkit óva intek attól, hogy előre igyon a medve bőrére.
"Tegnap" még arról volt szó, hogy hogy kell megakadályozni a Fidesz 2/3-át, ma meg arról, hogy akár az ellenzék is szerezhet 2/3-ot. Ezt én így egy kicsit túl nagy váltásnak érzem, no mindegy :)

mh1973 2018.02.26. 20:05:39

@nick papagiorgo: ha ezt egy komolyatalan képviselői választás után írnád, mint ami volt halason, ahol kb az emberek 25%a- ment el és így nagyjából 6-700 szavazó volt, akkor aláírnám, de ezt egy nari fellegvárban történt, ahol 13e ember szavazott egy ellenzéki jelöltre, úgy hogy előtte jancsika szépen megzsarolta őket! Így viszont az egyéni helye is meginoghat, mert a makóiak ősszocik, algyőn is bukott az embere, nagyon más nagyobb település meg nem tartozik a körzetébe. ;)

nyugdíjas1 2018.02.26. 20:07:21

Ha eccer gyurcsány ferikére ķimondtuk, hogy nem kell többé, miért ne mondhatnánk ki a szentéletű karizmatikus félkommunista OV-ra,hogy elég volt.A diktatúrákban két ciklus az engedélyezett.Irán és az USA.

birka menet 2018.02.26. 20:08:03

@közép dunántúli régió:

Azt is bele kell viszont venni a fideszes tolvajok szavazataiba, hogy sokan csak azért szavaztak rájuk, mert még mindig beszopták hogy csak a fidesz nyerhet, mert különben összeomlik a világ. Aztán most már ők is látják, hogy a fideszesek seggét el lehet, sőt, el kell verni. Ha az ellenzéki pártok a maradék időben beleerősítenek, akkor orbánékból áprilisban patológiai eset lesz. Összesen nincsen nenkik még 1 millió szavazójuk se, aki akik az utolsó vérükig kirartanának a felcsúti kishitler mellett. valójában Orbánék már a menekülési utat tervezik áprilisban. Tanultak janukovics esetéből, hogy időben meg kell szervezni a menekülést.

birka menet 2018.02.26. 20:12:09

@nick papagiorgo:

a NER választási rendsuer olyan, hogy aki egymagában picit erősebb mint bárki más, az besöpri a kétharmadot. Mivel az egyéni jelöltre szavazás se magára az egyénre szól, hanem a pártra, így ahol egyetlen ellenjelölt indul a fideszes bünöző ellen, ott be lesz söpörve az ellenzéki győzelem. Így lesz
áprilsiban a fideszes 10%-os párt.

mh1973 2018.02.26. 20:13:54

@nick papagiorgo: nem valósult meg , de ez az eredmény apró siker ami felrázhatja a beszürkült úgyis megint a fityisz nyer gondolkodású ellenzéki szavazókat. Egyébként a pártoknak segíteniük kellene, hogy ebből az apátiából kiemelkedjenek, minden egyes ügyet szajkózni, 0-24-ben és új mutyikat felderíteni, vagy egész egyszerűen az összes érintett elios-os településen azzal kampányolni.

nick papagiorgo 2018.02.26. 20:17:12

@mh1973:
jó, én azt mondom, hogy nem kéne csak azért táncra perdülni, mert 1. egy helyi 2. önkormányzati választáson 3. győzött egy független jelölt. Mert az országgyűlési választások 1. országosak 2. teljesen mások a szabályok 3. nem független jelöltek indulnak, és nem is egy, hanem több párt képviselői.

Lehet, hogy én vagyok a hülye, mert csak én látom a különbségeket :) Óva intenék mindenkit attól, hogy azt higgye, hogy a parlamenti választások akkor már meg is vannak nyerve, Orbán meg már el is van zavarva, ennyi.

nick papagiorgo 2018.02.26. 20:19:41

@birka menet:
aha.
Tehát akkor az összes párt feladja a törekvéseit, mint említettem az Együtt be se jut, a Momentum se, az LMP is lefekszik, mert fontosabb nekik Orbán veresége, mint a parlamentbe jutás, a szocik meg koordinálnak az MSZP-DK-val.
Hát ezt én még azért megvárnám, mielőtt pezsgőt bontok a Fidesz 10%-ára :)

nick papagiorgo 2018.02.26. 20:20:40

@nick papagiorgo: a jobbikosok koordinálnak az MSZP-DK-val, bocs

mh1973 2018.02.26. 20:21:03

@nick papagiorgo: ezekt aláírom, van is meg nincs is jelentősége, de ha tegnap agyon nyeri magát a nari párt, akkor minden ellenzéki legyint és újra apátia van, "minek menjek szavazni úgyis", ehhez képest egy full narancs helyen induló képviselő kb 3500 plusz szavazatot szerzett, mint a lézerbáb, emiatt van jelentősége és példaértékű lehet a jövőre nézve, fél bp simán nyerhető, meg egy csomó vidéki hely is. Nem mellesleg a győztes beszédében elmondta, hogy milyen párt képviselői segítették a két hónap során, tehát volt mögötte pártpolitika is.

ben2 2018.02.26. 20:21:09

@közép dunántúli régió:

Most is egyszerű többséggel kormányoz a Fidesz és eleve nem is számít kétharmadra, mitől omlana rájuk a rendszer?

Ami viszont ennél is fontosabb, tételezzük fel, hogy mindenhol a hódmezővásárhelyi példa ismétlődik és az ellenzék nyeri a választásokat: ki fog akkor kormányozni és kivel?
Egy tiszavirág életű csalamádékoalíció egész biztosan hazavágna az LMP-MSZP-Jobbik trióból (Fletót úgysem vennék be) legalább kettőt. Tudják ezt az ellenzéki pártok is, ezért kínosan ügyelnek majd rá, nehogy túlnyerjék magukat és kormányozniuk kelljen.

Ahhoz ugyanakkor, hogy valódi váltópárti rendszer alakuljon ki szükségszerű, hogy tisztuljon az ellenzéki paletta és ne csak alkalmi szövetségekbe az "orrukat befogva" szavazzanak egy ellenzéki jelöltre, hanem koherens kormányzati koncepció is álljon az ellenzéki blokk mögött.
Azaz ha a következő ciklusban a Fidesz leamortizálja magát, attól még 2021-ben is ugyanez lesz az ellenzéki dilemma, mint most: ha az egész ellenzéki paletta összefog, azzal meg lehet ugyan dönteni a kormányt, de minek, ha ezzel egyben el is lehetetlenítik egy működőképes kormány felállítását.
Ezért az ellenzék mindig csak annyira fog együttműködni, ameddig az egyes ellenzéki pártok a kívánt szavazatmennyiséget, de még véletlenül sem annyira, hogy rájuk szakadjon a kormányzati felelősség.

Az fog ezen a helyzeten válzotzatni, ha az egyik ellenzéki blokk (azaz vagy a Jobbik, vagy a baloldal) annyira leamortizálja magát, hogy az ellenzéki oldal is nagyjából egyszereplőssé válik. Akkor a protest szavazatok is egy irányba tömörülnek és lesz értelme ellenzéki kormányzati felkészülésről beszélni.

flydomi 2018.02.26. 20:25:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
A választók több mint 64 %-a az új polgármester ellen van, mint látható az adatokból. Azaz ez választási csalás.

Hüm hüm.A választási rendszert a Fidessz formálta meg a saját "íze-szája" szerint.:) Xar ügy,mikor a saját rendszerük önmaguk ellen fordul. :D És még szép,hogy ez választási csalás,ha egy vezető kormánypárti fasiszta párt manipulája a rendszert. :)

nick papagiorgo 2018.02.26. 20:28:24

@mh1973:
nézd ez egész eset arra volt jó, hogy "izgalmas" legyen a választás, nem többre. Nem kéne ebből és cska ebből mélyebb következtetéseket levonni.
A nagyrabecsült ellenzék (tisztelet a kivételnek) tagjai négy évig nem tettek semmit. Az, hogy "Orbánt zavarjuk el" szép dolog, de mi lesz azután?
El kellene kezdeni "dolgozni", legalább most, hogy megcsillant valami esély. Majd meglátjuk, hogy kinek mennyire megy :)

GyMasa 2018.02.26. 20:29:14

@nick papagiorgo:
AKkor most azt kijelenthetjük, hogy nincsen cinkelt választási rendszer, hiszen a megoldás teljesen egyszerű:
Több szavazatot kell szerezni, mint a fidesz.
Teljesen jól működik a módszer, szóval sok sikert!

nyugdíjas1 2018.02.26. 20:38:21

@GyMasa: most már csak az a kérdés, hogy lesz-e ebből az országból valami, miután kivonultak a szovjetek,vagy újra behívjuk őket.

siriq111 2018.02.26. 20:44:29

Vettem a faradsagaot es utanna neztem a CAP-s felepitesnek: www.robtex.com/dns-lookup/cap.fidesz.hu

GyMasa 2018.02.26. 20:47:46

@nyugdíjas1:
Azt' ki hívná be őket, és miért?

siriq111 2018.02.26. 21:00:35

Kemeny 5 percig tartott a halozati terkep megkeresese xD
CAP-s halozat felepitese: www.robtex.com/dns-...
www.mcafee.com/thre...
Annyira nem fideszes ez a CAP hadsereg, hogy a kormany.hu oldal is kozvetlenul eleri a belso halon xD
ipv4info.com/ip-addr...

nick papagiorgo 2018.02.26. 21:12:07

@GyMasa: ez így van :) eddig is ez volt a feladat.

siriq111 2018.02.26. 21:28:21

cap.fidesz.hu.dnstree.com/
Sajnos mindig leroviditi a forum motor a linkeket.

csakegyvalaszto 2018.02.26. 21:35:07

@ben2: "Tudják ezt az ellenzéki pártok is, ezért kínosan ügyelnek majd rá, nehogy túlnyerjék magukat és kormányozniuk kelljen."

EZ hülyeség. Mindenki nyerni akar, minél több mandátumot. Ami tény szerintem:
1: Az ellenzéki pártok nem érdemlik meg, hogy az ölükbe hullott az esély a kormányváltásra, de a választók igen.
2: Igazolódott, amit mindig is reméltem, a választók többsége nem hülye, nem lehet propagandával irányítani
3: A kormányváltást akarókat feltüzelte a reménytelenség után az, hogy egy echte Fideszes megyei jogú városban nem kicsit elverte a Fideszt az összellenzéki összefogás és egy hiteles jelölt, elvárják az ellenzéki pártoktól, hogy képviseljék őket és lehetőség szerint teremtsenek egy koordinált kormányváltó indulást a 106 körzetben
4/A: Ha a jobbik és a balodal nem tud megállapodni a koordinált indulásban (borítékolható hogy nem fog), akkor két eshetőség van, vagy kötnek egy megállapodást, hogy 1-1,5 évig tart az együttműködés csak erre a választásra amíg kormányra kerülnek, kormányzásuk csak addig terjed ki, amíg visszaállítják az alkotmány jogállamiságát, demokratikus választási törvényt, pártkatonákat menesztik az állam ellenőrző rendszeréből (NAV, főügyész, MNB, stb), elszámoltatják az elmúlt 20 év lopásait pártfüggetlenül, majd lemondanak és kiírnak egy új választást, ahol minden párt egyenlő eséllyel indul.
4/B: Minden körzetben elindul a jobbik, de ebben az esetben a kormányváltást akaró szavazóit el fogja veszíteni. Az okos szavazó ugyanis tudja, hogy a legesélyesebb jelöltre kell szavazni a kormányváltáshoz, és egy LMP baloldal által koordinált jelölt esélyesebb mint a jobbikos induló. A kevésbé szélsőséges kormányváltó rétegét el fogja ezzel a döntéssel veszteni a jobbik, azok be fognak szavazni az LMP-re, és így felesleges volt a jobbik elmúlt 4 évének a legnagyobb törekvése, hogy szélsőjobbról elmozdult a közép irányába.

Hódmezővásárhelyen látható volt, hogy a parlamenti pártokkal ellentétben a kormányváltást akaró szavazók nem finnyásak, a jobbikos és a szocialista is képes beszavazni egy irányba, és azt is meg kell érteni, hogy ha a 3 legnagyobb ellenzéki párt összefog (LMP-MSZP-Jobbik), akkor nem kell más a kormányváltáshoz. A 3 párt együtt a krományváltó erő, nem kell hozzá DK mert a kutya nem szavaz rájuk egy esélyes indulóval szemben, és az együtt se kell ehhez. Csak ennek a 3 pártnak kell leülni, de ha a jobbik nem hajlandó akkor nem lesz kormányváltás. De ez se nekik se nekünk nem lesz jó.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.02.26. 21:45:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te beteg szar, ezt ma már a 10. blogbejegyzés alá másolod be. Ennek mi értelme van?

siriq111 2018.02.26. 21:46:35

@Mr Elios: 888-n is nyomta majd szimplan letagadta az egeszet xD

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 06:27:27

@Mr Elios:

Miért, mi értelme ugyanarról 20 cikket tenni az Index címlapjára?

Edmonton2 2018.02.27. 09:05:13

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te már akkor beírtad ezt a kommentet, amikor még nem volt a bejegyzés Index címlapon! :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 09:30:59

@Edmonton2:

De az index2-ön ott volt.

Nem követek EGYETLEN blogot se a blog.hu követási funkciójával, íhgy a tiédet se. Korábban törzskommentelő voltam, de fél éve más területen mozgok, így abbahagtam. Így csak akkor írok kommentet, ha valahol látom a blogcikket.

flydomi 2018.02.27. 13:15:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

8 éve a kedves fidesszed uralkodik.Akkor a választási csalás csak a saját számlájukra írható. :)
Ezt nem tudod megmagyarázni. :) Xar dolog,mikor a saját rendszerük ellenük fordul. :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 13:40:15

@flydomi:

Ez ne nekem mondd, hanem a balliibeknek, aki szerint diktatúra van,

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.02.27. 19:30:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ne gyere ide. A 888-on számos különböző cikkben istenítik a kormányt. Az a neked való... amíg még ez a kormány.
süti beállítások módosítása