Edintone

Edintone

A technikai koalíció és társai

2018. január 31. - Edmonton2

Mostanában is sok helyen olvasni a Jobbiktól a DK-ig tartó technikai koalícióról. Ma például Elek István hvg-s cikkében, és Nagy Attila Tibor mno-s írásában jött szembe velem a furcsa koalíció ötlete, különböző formákban. Először Karácsony Gergely találmánya volt a 2011-ben még nagy fölháborodást keltő gondolat, viszont amióta Vona Gábor kiskutyákat simogatott és trendi fiatalokkal fényképezkedett, lassan természetessé kezd válni. Ez nem feltétlenül probléma, de érdemes más oldalról is megvilágítani a felvetést, mert ideológiai és választás-technikai kérdéseket is fölvet.

A Jobbik alelnöke még mindig Toroczkai László, az európai parlamenti képviselője az a Morvai Krisztina, aki annak idején metélt farkincákról ábrándozott. A szavazótáboruk nagy részét ezekben az időkben szedték össze, a néppártosodással csak veszítettek. Ha feltételezzük is, hogy a radikálisabb szavazótábor egy része már továbbállt a Fideszhez (változnak az idők, képzeljük el ezt a mondatot a kétezres években!), biztosan maradt egy radikális szubkultúrához kötődő fiatalokból, egykori miépesekből, vagy egyéb kemény jobbosokból álló mag, amely nem nyelné le, hogy pl. Gyurcsány jelöltjeire kelljen szavaznia. Ők ilyen esetben nem szavaznának, pártot robbantanának, vagy a Fideszre adnák voksukat. Az összefogás lehetőségét mindig csak az egyik oldalról vizsgálják (vajon a baloldali értelmiség és szavazótábor képes-e lenyelni a Jobbik-békát), a másikról nem esik szó (a jobbikosok szavaznának-e baloldali jelöltekre). De ugyanez más pártok szavazóival kapcsolatban is létező probléma. Rengeteg olyan embert ismerek (és el tudom képzelni, hogy össztársadalmi szinten is jelentősen reprezentált ez a tábor), akiknek elege van a Fidesz korrupciójából és arroganciájából, de semmilyen körülmények között nem szavaznának a DK-ra, vagy az MSZP-re. Nem is csoda, hiszen komoly ideológiai különbségek vannak jelen, amíg pl. Szanyi Tibor idézőjelbe teszi a forradalom ünnepét. De a 2002-2010-es kormányzás "eredményeivel" sem meglepő, hogy nem mindenki elégedett. Amíg lehet szavazni például az LMP-re, addig azt teszik, amint megszűnik ez a lehetőség, otthon maradnak, vagy a Fideszre fognak szavazni. 2014-ben ez a jelenség röpítette a télen még 1-2%-on álló LMP-t a parlamenti küszöb fölé a baloldali összefogás létrejötte után. 

A szavazatok nem adódnak össze automatikusan. Ezt a leckét megtanulhattuk már például akkor, amikor a 2010-es választások előtt létrejött MDF-SZDSZ szövetség, amely a fúzió a megszületése után akár az MSZP baloldali alternatívájának tűnhetett, végül 3% alatti eredményt ért el (míg a semmiből érkező LMP simán megugrotta az 5%-os bejutási küszöböt). Vagy 2014-ben, a fentebb említett nagy baloldali összefogáskor. Tulajdonképpen lehetőségek levétele a szavazólapról antidemokratikus tett: megfosztjuk a választót attól, hogy ő dönthessen, egy pártelit dönt helyette. Vagy a (lehetséges, hogy jogos, de ettől még a demokrácia szellemével ellenkező) lenézés a háttere: nem feltételezzük a szavazóról, hogy különbséget tudna tenni a listás és az egyéni szavazatai között, hogy értené a választási rendszert, és a téteket. A jelenlegi, még széttöredezett ellenzék mellett is az 50%-hoz közelítő fideszes támogatottság mellett nagy a valószínűsége a technikai koalíció esetén tehát annak, hogy az otthon maradó, vagy a Fideszre átszavazó választókkal együtt a Fidesz simán 50% fölé kerül, így egyértelműen többséget és legitimitást szerez a következő kormányzáshoz. Sajnos elképzelhető, hogy vagy két és fél millió, súlyosan elfogult Fidesz szavazó tényleg képes lehet szinte bármilyen körülmények között választást nyerni kedvenc pártjának.

Viszont a Fidesz olyan fegyvereket vetett be, amelyek ellen tényleg felmerülhet a 2018-as választásnak a fideszes rezsimről szóló népszavazássá alakításának ötlete, mint utolsó lehetőség. Mit mondjon a ember akkor, amikor az értelmes vitát olyan hazugságokkal teszik lehetetlenné, mint hogy Vona Gábor Allahot (tehát törökül: akár a keresztény Istent) dicsőíti. Vagy, amikor a fenti hazug plakáttal kampányolnak. A Népszabadság felszámolása, a mérhetetlenül arrogáns nyilatkozatok, az ÁSZ vizsgálat, Mészáros és Tiborcz gazdagodása (és még hosszan lehetne sorolni) után. Lányi Andrásnak igaza lehet: egy deklaráltan elvtelen koalíció megkötésével a népszavazássá alakítás elképzelhető. Csakhogy, akkor el kell fogadnunk a választás eredményét, akkor is, ha a szavazók több, mint ötven százaléka a Fideszre, és ezáltal a fentebb említett hatalomgyakorlási módszerekre szavaz. Ez esetben lehetséges, hogy az ország menthetetlen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr2013619942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.01.31. 16:51:39

Jó a plakát.
Passzol a rajta látható aljas alakokhoz.

tompus 2018.01.31. 23:13:28

Egy újabb értelmetlen írás arról, hogy szar a fidesz, de a többi sem jobb.

Ad Dio 2018.01.31. 23:28:26

Legyen már április 9...

dare 2018.02.01. 00:24:44

Jelen helyzetben úgy néz ki a szitu, a Jobbiktól a Dk-ig tartó széleskörű összefogás nélkül ez a kormány semmilyen körülmények között nem lesz leváltható.
Ezért vannak többen (köztük én is), akik behúznák a kéziféket mielőtt kiérne a szerelvény a frontra, és azt mondják valami megállapodást kieszközölni jó lenne az ütközet előtt, mert egy szétaprózódott sereget ez a Fidesz gépezet pillanatok alatt be fog darálni.

Vegyes érzelmek vannak nagyon sok emberben, én képes vagyok megugrani az ellenérzésemet bármely párt irányába, mert racionális döntést kell majd hozni a választáson, nem érzelmit.
Ha ez Dk-s vagy Mszp-P-s, vagy akár Jobbikos lesz, akkor én be tudom húzni oda az x-et, aki a legesélyesebb.

Sajnos sokan nem lesznek erre képesek, de ez nem az ő hibájuk, az elkeseredettség nem láttat más lehetőséget számukra, vagy egész egyszerűen nem hisznek már a változásban.
Ehhez hozzájön még a Fidesz média, és fel lehet tenni mindenkinek a nincs kiút lemezt.
Mi történt eddig ebben a nagy demokráciában 28 év alatt?
Felépítette magát az úgynevezett baloldal, és persze a holdudvara.
Üzenet: Mindenkinek nagyon jó lesz minden, de legfőképpen nekünk és aztán a dolgozó kisembereknek.
Ebből a nekünk megvalósult, és sikerült egy olyan kisebbségi politikát csinálniuk, ami az emberek rémálmában szokott már csak újra megjelenni.
Lényegében mindenki jól járt, csak az nem aki dolgozott.

Na majd a Fidesz.
A Fidesz felkarolja a keményen dolgozó kisembereket, a fidesz a nép pártja, nem hagy senkit maga mögött a népből.
Erre a Fidesz ugyazt teszi pepitában mint az Mszp, saját holdudvar, saját média...stb.
Rohadtul nem foglakozik ő se a néppel, ilyen látszatintézkedések vannak, amire Lázár is azt mondja: legalább ne lopjanak egymástól.., és megy tovább a néphülyítés ezerrel.
Normális objektív tájékoztatás tudom nem lehetséges, mert az mindig szubjektív lesz picit, de még csak a törekvés nyomait se látja senki emberfia annak, hogy itt ne 100-al jönne a hazugság a médiából.
Akár Mszp-s állt a mikrofon végére eddig, akár Fideszes.

Itt kezdődik a probléma, mert az Mszp eljátszotta a hitelét, és nagyon kevesen hisznek nekik.
Karácsony egy ajándék volt nekik, úgyis mondhatnám a legszebb karácsonyi ajándék amit kaphattak.
Bejutó helyre kerülhetnek ugyan, de a lakosság túlnyomó többsége még Karácsony miatt se fog rájuk szavazni.
Nagyon nagy a hitelvesztésük.
A Dk megosztóbb mint a Fidesz, megint sokan nem látják alternatívának, de attól persze szintén bejutók.
Az Együtt simán elbontaná a kerítést, ami lassan már szimbólummá válik a nép között. Ez a bátorság is hozhat szavazókat, de megint látszik mennyire mást gondol mint az első két párt.
Persze ha 15%-on állna a párt, már nem biztos ki mernék ezt így jelenteni, mint ahogy most teszik.
Van ugye a Jobbik és az Lmp, akik pont a baloldali kormányzás miatt alakultak meg, és nagyon nehéz nekik levetkőzni az ellenérzésüket az irányukba.
De manapság ügyek mentén képesek rá, de ettől több soha semmikor szóba se kerülhet náluk.
Ők már unják ezt a most mi vagyunk,majd később ti jösztök hülyéskedést, mert ők már ténylegesen a népet tekintik szem előtt, és nem azt, hogy mekkora holdudvart tudnának ők is építeni magunknak.
Megy is a holduvari médiapofon, nehogy má ezek itt beleköpjenek a levesbe.
Friss erő a Momentum, aki meg mindenkit kizavarna az erdőből.
Fiatalos lendület. :D

Na ezeket a pártokat kellene technikai kolícióra rábírni egymással.
Azért ez tényleg nem egy egyszerű feladat, és minden esély megvan rá, hogy nem is fog megvalósulni.
Én azért még bízok benne, de ha nem jön össze, akkor bizony a szavazókon fog múlni minden.

dare 2018.02.01. 00:39:10

Ami nagyon nehéz még a tecnikai koalíció megvalósításában, az az idő.
A korszakváltók türelmetlenek (jogosan), és nem akarnak mismásoló politikát folytatni még hónapokig.
Teljesen a népre hagyatkoznak, itt vagyunk, ezt tudjuk adni nektek, döntsetek ti a sorsotokról és a miénkről.
Amitől én tartok, az az elkeseredettség miatti távolmaradás, és akkor ez nem lesz elég a Fidesz leváltásához.
Nyerhetnek és bukhatnak is a helyzeten.
Remélem a nép figyelni fog, és látni fogja majd kire érdemes szavaznia egyéniben.
A saját érdekükben lenne jó, ha figyelnének a kampányra.

dare 2018.02.01. 10:59:59

@csentecsa: Kizártnak tartom, hogy a Jobbik koalíciót kötne a régiekkel.
Nekik az elszámoltatás a fő fegyverük, ha ezt leteszik oda a hitelük.
süti beállítások módosítása