Edintone

Edintone

A legidegesítőbb tévhitek a kormányellenes oldalon

2018. január 10. - Edmonton2

Először is: kicsit szembe megyek most a saját elveimmel, hiszen általában nem szoktam szeretni, ha valaki a víziló hatalmas méretein szörnyülködik, miközben lehetne a bálnáén is. Meg döglött oroszlánt rugdosni is csúnya dolog. A magyar jobboldal (tehát többnyire azok, akik a kormánypártot támogatják) elképesztően tele van tévhitekkel, hiszen az egész identitását egy ilyenre építette: amely szerint Trianonért a magyar baloldal (bizonyos esetekben itt a zsidóságot értik) elsősorban a felelős. Legalább ez az állítás megérne egy külön posztot, a jobboldali tévhitek teljes rendszere pedig egy könyvet, de ez egy szerényebb poszt lesz annál. 

1) Összefogva menni fog! A csúnya LMP ront el mindent!

Ha az LMP 2014-ben nem indul el, a szavazóik jó nagy része valószínűleg nem megy el szavazni, másik része a Fideszre szavaz, harmadik része keres egy vicces nevű listát/képviselőt a szavazólapon, és csak töredékük szavazott volna a Mesterházy-listára (az egyéni képviselőjelölteknél meg úgyis átszavazott, aki át akart szavazni). Nemcsak magamból, és az ismeretségi körömből kiindulva mondom ezt, közvélemény-kutatók is hasonlóképpen vélekedtek. Aki eléri az öt százalékot, annak fölösleges összefognia listán bárkivel. Jobban reprezentálja a választói akaratot, ha egy hosszabb listáról válogathatnak a szavazók. Az országgyűlésben pedig majd pártonként eldöntik, hogyan szavaznak, hogyan képviselik az őket oda küldőket (remélhetőleg nem egy Fidesz-kormány megszavazásával). Az MSZP, a DK és az LMP tartósan 5% fölött vannak, senkitől nem vesznek el semmit, ha külön indulnak. Igen, a DK sem vesz el semmit, annak ellenére, hogy négy éve még ők siránkoztak összefogásért (a jelenleginél kisebbnek tűnő támogatásnál, tehát abszolút logikusan, de a politikai matematikát ne tévesszük össze az elvekkel). A Párbeszéd szintén úgy tett, ahogyan azt a matematika megkívánja. Valószínűleg az Együtt is így fog tenni, vagy, ha nem, veszít a kormányellenes oldal 0.5%-ot. A Momentum van egyedül kétséges helyzetben, de ők is logikusan cselekszenek: kivárnak, meddig jutnak, és majd a választások előtt döntenek, hogy elinduljanak-e külön (nyilván kifelé a fantasztikus önállóságot, és a belőlük sugárzó elementáris erőt fogják addig is közvetíteni). 8+9+9 az továbbra is 26 (A három nagyobb, az ellenzéki összefogás résztvevőiként felmerülő párt adatait adtam itt össze, a Nézőpont Intézet legutóbbi kutatása alapján), nem több annál, csupán összeadással nem lehet csodát tenni. Az egyéni körzetekben már más a helyzet, itt fontos volna, hogy minél kevesebb jelölt nézzen szembe fideszes ellenfelével, de itt sem a pártok alkuja döntené el a jelöltek kilétét ideális esetben, hanem pl. a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatása; vagy pedig egy-egy, minden ellenzéki számára hiteles (mint Mellár Tamás), esetleg hitelessé tehető (mint a liberális Kész Zoltánra lelkesen szavazó jobbikosok, vagy a Rig Lajos-fan MSZP-sek esete) jelölt színre lépése. A párttagság viszont a legtöbb szavazó szemében hiteltelenítő tényező, ebben a korábbi kormányoknak, rendszereknek, az egész történelemnek van nagy szerepe, nem a (az egyébként nagyon is létező) választói hülyeségnek.

2) Egy megváltóra várunk. 

Ezt talán nem kell ecsetelnem, hogy miért bosszantó. Bajnai Együttje idején volt ez nagyon menő, ma már inkább divatját múlt. Karácsony Gergely is érti, hogy idegesítő.

3) Amíg ilyen tesze-tosza pártok vannak, nem is érdemes szavazni.

Ez a legszebb. Logikailag következik belőle, hogy "nem akarok vesztes lenni, mert lúzernek lenni nem menő". Igazából az első három pont mindegyike erre vezethető vissza, ugyanis az első pont logikája a következő: "az ilyen 9, 8, 7 százalékok olyan kicsinek tűnnek, de olyan sok ilyen párt van, ha mindet összeadnánk, biztos megnyernénk a választást, de most lusta vagyok utána számolni, hogy valójában mennyi is az annyi"; illetve a másodiké: "Nekünk még megváltónk sincsen, mint nekik az az utálatos csodaember Orbán Viktor, lúzerek vagyunk". Ha valaki nem bír hatalommal, nem véletlen, hogy tehetetlenebb, mint az, aki kormányoz. Ilyen esetekben a potenciáljának mértéke, hogy építi-e a saját táborát, sajtóját, meggyőző ellenérvei vannak-e, meg tudja-e valósítani (vagy akadályozni), amire lehetősége van. Ezt mindenki döntse el maga, hogy mennyire sikerült az ellenzéki pártoknak, de azért ne felejtsük el, hogy voltak biztató jelek, pl. a migránsnépszavazáson nem sikerült a kormánynak, amit szeretett volna, ott volt a NOlimpia, a kétharmad elvesztése, illetve jó pár törvényből és törvénytervezetből ki kellett hátrálnia a kormánynak.

4) Majd leváltják Orbánékat 2014-ben, vagy 2018-ban! Ja, nem, ezeket régen mondtuk, 2022-ben, vagy 2026-ban!

Ma ilyesmit Puzsértől olvastam. Egyébként nagyon is lehetséges, hogy így lesz, talán még valószínű is, de semmiképpen sem szükségszerű. A logika az, hogy az okos megmondóembereknek van két törvénye.1) törvény: demokráciákban előbb-utóbb mindenkit leváltanak, ez pedig itt egy demokrácia, sőt, parlamenti váltógazdaság, az is marad, mert nem menő azt mondani, hogy nem az, 2010 előtt sem volt menő a Debreczeni Jóska. 2) törvény: Orbán nagyon menő, karizmatikus, ezért mindig nyer. Akinek pedig hiú ábrándjai vannak, az lúzer, mert nagyot koppan majd, szomorú lesz. Ez utóbbi törvény csak rövid távon érvényes, mert az első törvény még menőbb, és így felülírja azt. Így történik az, hogy egyes kormányellenes véleményformálók képzeletében a soron következő választást mindig a Fidesz, az utána (vagy legkésőbb az azután) következőt nem a Fidesz nyeri. Persze, az első törvény "előbb-utóbb"-jából akár ennél több egymás utáni Fidesz-győzelem is következhetne, de a további Fidesz-győzelmek mégiscsak az első törvénynek mondanának ellent, ugyanis egy ilyen rendszert ugyan demokráciának még lehetett nevezni, parlamenti váltógazdaságnak azonban semmiképpen sem. Márpedig nehogy már a Debreczeni Jóskának legyen igaza! Valószínűleg a Fidesz inkább maga mond le a hatalomról!

Az senkinek nem fordul meg a fejében, hogy számtalan más módon is távozhat a hatalomból Orbán, például lemond, vagy lemond a jelöltségről (legkésőbb majd valamikor öregség miatt). Esetleg ellehetetlenült helyzet utáni, vagy akár "spontán" (tehát Fideszen belüli okokból következő) palotaforradalom után, amit akár előre hozott választás is követhet, így aztán nem feltétlenül kötelező 4n+2-es számú évekről sem beszélni. Itt csak Orbán távozásának módjáról, nem okáról beszéltünk, a körülmények teljes spektruma, amelyek között ez megtörténhet, külön történet lenne.

Leginkább egyébként azért idegesít a fenti mondat, mert nem reflektál arra a tényre, hogy a Fidesz már két nagy, a választást követő népszerűségvesztést is túlélt úgy, hogy médiatúlsúlyával tematizálta a közbeszédet. Ez a lehetőségük mindig meglesz, ha nem lesz más téma, akkor a cserebogarak halhatatlanságáról fogunk sokat hallani. Így egyre inkább úgy tűnik nekem, hogy a lassú erózióban kár bízni, már nem olyan a politikai környezet, mint 2010 előtt, máshogy fog véget érni ez a rendszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr413564873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.11. 10:06:23

1. Így igaz. Én magam is az LMP-re szavaztam. Ha az LMP összefogott volna a ballibekkel, akkor a Fideszre szavaztam volna.

Azonban abban tévedsz, hogy aki 5 % feletti, ott minden mindegy. Nem, nem az, mert az egyéni körzeteknen dől meg el minden a magyar választásokon. Azaz ha valóban létezne egy Fidesz-ellenes tömegérzelem, akkor baj lenne, hogy a Fidesz elleni erőknek nincsenek közös egyéni jelöltjeik. Persze a helyzet nem ez, azaz mindegy.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.11. 10:08:39

2. A ballib megváltók sora hosszú.

2010 óta folyamatosan jönnek az újabb és újabb ballib messiások.

A legelső sztár Juhász Péter volt, aki már 2010 végén küzdeni kezdett a “diktatúra” ellen. Akkor éppen a sajtószabadság valóságban nem létező eltiprása volt az ürügy. Juhász máig aktív egyébként, fő érdeme, hogy bárhol is jelenik meg vezető szerepben, az a szervezet rövid időn belül összeomlik. Ahol korábban sikeresnek mondható, 20-30 ezres tüntetések is szerveződtek, ott Juhász működése eredményeképpen ezek létszáma 100 fő alá csökkent. Ma Juhász eredeti szervezete, a Mila már csak egy Facebook-oldal.

2012-ben jött a HaHa, a Hallgatói Hálózat nevű szélsőséges ballib diákszervezet. Ők pár hétig nyomták, pár napra még egy előadótermet is kibéreltek maguknak az ELTE-n. Mára csak egy blog maradt belőlük.

Majd az év végén jött a bukott miniszterelnök, Bajnai Gordon új mozgalmának nagy fellépése, itt Bajnai saját új pártja egyesült Juhászékkal és a Kónya Péter vezette Magyar Szolidaritás Mozgalommal. Ez az egyesülés a kezdetekben rendkívül sikeres volt, 15 %-ra mérték a közvéleménykutatók, de ezt gyorsan sikerült levinniük a parlamenti küszöb alá, nem utolsósorban az MSZP és a DK hathatós “segítségével”. Mára Bajnai kitántorgott, Kónya pedig országgyűlési képviselő ugyan, de mára saját volt partenereivel is összeveszett. A hatalmas csúcsszervezet, az Együtt jelenleg 1 azaz egy képviselővel rendelkezik a Parlamentben. Minden felmérés szerint semmi esélyük jövőre bejutni.

2013 fő játékosa az Éhségmenet volt, melyen többek között ballib multimilliomosk is részt vettek, bizonyára éhezni szerettek volna, fogyókúrás céllal. Az esemény, a hatalmas szervezés ellenére, ezer embert se tudott mozgósítani. Ma csak egy Facebook-oldal.

Az év ballib forrradalmára Dopeman, aki olyan bátor volt, hogy megküzdött egy saját maga által készített hungarocell-szoborral!

A 2014-es hatalmas ballib választási bukás után csak a kormány segíthetett. Az értelmetlen internetadó ellen zajlott a legnagyob tüntetés a 2010-2017 közti időszakban. A ballibek pechjére, a tüntetés politikamentes volt, s amikor Orbánék visszavonták a tervezetet, a tovább tüntetni akarók a korábbi huszadára estek, így sikertelen lett az ügy kormányellenes ballib célra való felhasználásának terve.

Kicsivel előtte megjelent lehetséges messiásként Tétényi Éva volt esztergomi polgármester is, aki városa Fidesz-szervezetének fő ellenfele volt. Ő nem volt hajlandó azonban hűséget fogadni a ballib agytrösztnek, így gyorsan ki lett dobva: nem elég ugyanis a Fideszt nem kedvelni ám…

2015 nagy eseménye: Simicska és Orbán összevesztek. Mára Simicska egyfajta ballib sztár lett emiatt, bár ő egyébként a Jobbik mögé állt be. Ennek hatása: a ballibeknél azóta a Jobbik immár “náci” minősítésből “sz9vetséges” minősítést kapott. Mára ő a ballib ellenzék fő reménysége.

Megjelent mellékszereplőként a volt fideszes Szabó Gábor – a neten mint Tuareg ismert -, aki sátortáborozni kezdett a Parlament előtt, időnként egyhetes fogyókúrákkal ütve el ott az időt. Őt gyorsan dobták a ballibek, mert lassan odáig radikálozódott, hogy a ballib politikusokat és megmondóembereket is Orbán-csicskásoknak mondta. Idén lezárta tevékenységét, 20-tagú szervezete még létezik, de csak a Facebook-on.

Nála fontosabb volt azonban Sándor Mária, aki hihetetlen hangszínben előadva nyomta a ballib propagandát. De ő is elkövette azt a hatalmas hibát, hogy próbált önálló is lenni. Emiatt a támogatás elmaradt mögüle. Pedig ha szót fogadott volna, hivatásos politikust csináltak volna belőle a rendszerurak. Mindenképpen le a kalappal előtte, hogy ezt nem vállalta.

2016 sztárjai többen vannak. Egyrészt ez a Pumukl-féle Tanítanék. Hetekig szervezett tüntetésükre 8 ezer ember ment el. Már Pukli István – ez Pumukli igazi neve – árulónak számít a ballib oldalon, mert elhagyta saját szervezetét, azt nem akarva átadni a ballib vezetésnek, ezzel a szervezetet gyakorlatilag kivégezte, majd pedig saját pártot alapított, mely nem hajlandó összefogni a többi ballibbel. Párja fő tevékenysége jelenleg a blogírás.

Aztán ott voltak a Ligetvédők. Eredeti programjuk: leállítani a Városliget megszépüléset, többek között “megvédeni” olyan “természeti értékeket”, mint a volt Közlekedésu Múzeum melletti lebetonozott, koszos parkoló. Annyira kínos volt egész tevékenységük, hogy már kezdetben se támogatta őket a ballib megmondóemberek egy jelentős hányada. Mára maradtak tízen, egy részük drogozik a Ligetben, az ott felállított 2 darab sátorban, más részük máshol lopja a napot.

S még Hosszú Kattinka is megvolt ebben az évben, akit akaratán kívül valakik kikiáltottak ballib felkelőnek. Mára csúnya orbánista árulónak számít a ballib médiákban.

A tavalyi év új sztárja természetesen a Momentum. Bár mára a ballib megmondóemberek megorroltak rájuk, miután ők se voltak hajlandóak “összefogni”, hanem saját szervezetben gondolkodnak.

Láthatjuk: vagy árulókká lettek az egykori hősök vagy saját magukat nullázták le.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.11. 10:10:28

4. Puzsér talán a legokosabb ballib, de ezt ő se érti.

rudo 2018.01.11. 10:29:11

És ne legyünk álszentek: orbán akár el is hunyhat bármikor...

kalandfereg 2018.01.11. 11:07:03

A Fideszt nem a baloldal fogja leváltani, azok mind életképtelen formációk.

Az egyetlen remény, ha a jobboldali beállítottságú emberek és politikusok jönnek rá, hogy lépniük kell, mielőtt Orbán morálisan és minden egyéb értelemben tönkreteszi az országukat, generációkra előre.

Egy olyan erőnek kell létrejönnie, amelyik továbbviszi a jó dolgokat (mert azok is vannak, kár tagadni, sőt, célszerűbb lenne elismerni), viszont nem csinálja a rombolást és a hazaárulást, nem lopja el az őt megválasztó magyaroktól az adóikat, a pályázati lehetőségeiket, továbbá nem idegen érdekeket képvisel, hanem a változatosság kedvéért a magyar érdekeket.
Mert semmivel se jobb az oroszoknak elárulni Magyarországot, mint bárki másnak.

6. Ienin 2018.01.11. 11:11:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kishaver. Ne okádj már mindenhova, a kutyát nem érdekelsz.

Romin 2018.01.11. 11:14:26

Lehet itt álmodozni, de az ellenzéki pártok összefogása nélkül Orbán a büdös életben nem lesz leváltva.

Nem nehéz kimatekozni, hogy amíg az egyik oldalon 7 áll a másikon meg 1, addig a 7 közül soha nem lesz egyiknek se annyi támogatója, mint a másikon 1-nek. Márpedig megszűnni nem fog egyik párt se, ha kell a Fidesz fog a hónuk alá nyúlni, csak legyenek minél többen és osszák az ellenzéket minél többfelé.

A pártok külön-külön mért számait valóban nem érdemes összeadni, mert az azt mutatja, hogy az adott pártoknak hány híve van, miközben ott van egy irdatlan nagy tömeg (magamat is beleérve) akik egyik pártnak se hívei, viszont egy kormányváltásra esélyes összefogásra simán szavaznának. Mivel ilyen összefogás nincs, ezt a tömeget mérni se lehet, szóval azzal értelmetlen példálózni, hogy összeadva nem jön ki a többség. Külön meg pláne nem, szóval mire várunk?

És igen az LMP-nek súlyos része van abban, hogy 14-ben még tárgyalni se voltak hajlandóak semmilyen ellenzéki együttműködésről és közben úgy tettek, mintha nem tudnák, hogy ez Orbán hatalmon maradását és ezzel további erősődését jelenti. Persze az volt a duma, hogy majd megerősödnek és leváltják egyedül. Hány százalékon is állnak most? Ja igen, 5-6%. Csak így tovább, talán a 98 éves Orbánt majd leváltják. De sebaj majd a Momentum! (1%-on áll jelenleg). Aztán ha ők sem akkor majd 22-re jön valaki mégjobb, aki persze nem 22-re készül, hanem csak 26-ra de sebaj majd nekik is adjunk esélyt.

Ez alatt az idő alatt - amit az LMP adott a Fidesznek - további ezer millárdokat kaszíroztak, csak egyedül Mészáros Lőrinc nevén több mint 200 cég lett, letarolták a média piacot, tovább bontották a demokráciát, távolabb vitték az országot nyugattól. A mostani bukás után még rosszabb lesz a helyzet, mert egyre többen fogják úgy érzni - nem alaptalanul - hogy a Fidesz leválthatlatan, így nem is érdemes ellene harcolni. Könyörgök, már most is ott tartunk, hogy Simicska Lajos lapjai jelentik az utolsó "szabad" helyeket a médiában, pedig neki már rég börtönben kéne ülnie Orbánnal együtt. Még ez a felület itt, ez is Simicskáé! Ő meddig fogja állni a sarat? Mi lesz ha elfogy az összelopott pénze és az Indexet is viszi Mészáros vagy Vajna?

De persze ne fogjon össze senki, várjunk még 4 évet, akkor biztos könnyebb lesz.

...vagy inkább húzzunk innen a francba - én ezt választom, mert nem fogom tétlenül nézni, hogy a gyerekem uszító gyűlöletplakátok között nőjön fel egy beteg, elfajzott társadalomban, ahol a cár atyuska mondja meg, ki a barát és ki az ellenség. köszi, ebből elég volt.

2018.01.11. 11:16:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: és itt van nekünk birkaman bulgáriából, ki szakadatlanul nyomja az orosz propagandát már 2012 óta :)

Brix 2018.01.11. 11:41:48

Reálisan nézve, 2022-ben lehet leghamarabb kormányváltás. Addig, a" fokozódő " a nemzetközi helyzet miatt nem sok esélye van. Az EU is keresi az útját, hiszen választani kell a föderalizmus és a mindent elsöprő népvándorlás vagy a független nemzetállamok egyenlőségen alapuló közössége, a nemzetek Európája között. Ha a kérdés megoldódik, akkor már nem lesz többet szükség Orbán Viktorra. Egy pár év múlva lesz esélye egy kormányváltásnak, erre készülnek az ellenzéki pártok. Most a fő kérdés , hogy ki lesz a fő vezető erő néhány év múlva. Az LMP , MSZP, Jobbik , DK négyesből csak az LMP-nek van esélye erre, szerintem. Vagy alakul egy teljesen új formáció, hatalom - és pénzéhes fiatalokból, akik elég kitartóan akarnak majd hatalmat szerezni...
Addigra az Orbán-féle keménymag már kiöregszik, és nem lesz képes felvenni a küzdelmet a külső nyomással. Ha eljön egy új nemzetközi gazdasági válság, az megpecsételheti a jelenlegi kormányzat sorsát . Túl sok a pénzügyi elkötelezettség, lsd: Paks 2 és egyéb nagyberuházások , hogy megfelelő ütemben növelni lehessen a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat. Az egészségügyi "béremelés "már megbukott....Az elmúlt 3 év tényleg jól sikerült, de a jövő számos kockázatot rejt...
Egy biztos, minden hatalom megbukik egyszer, és résen kell lenni azoknak , akik meg akarják ragadni.. Erről szól az ellenzéki pártok küzdelme... Mit jelentene pl egy 2/3 - os ellenzéki győzelem?
Módosítanák az Alaptörvényt. Kivennék az egykulcsos adót, pl... Több ezer embert rúgnának seggbe, és több ezer embernek lenne új állása...Újabb ezrek, vagy tízezrek kerülhetnének jobb anyagi helyzetbe, hiszen változna a kormányközeli kedvezményezettek köre is...
Az ellenzéki oldalon azért folyik a harc, mert nagy a tét, hogy kié legyen a vezető szerep. A Fidesz példája mutatja, hogy megéri harcolni a hatalomért, hiszen a Fidesz politikusai és családtagjai is rendkívüli jólétben élnek, százmilliós vagy milliárdos vagyonokat birtokolnak

Scott Tenorman Must Die 2018.01.11. 13:45:23

@Romin: e logika szerint akkor mindenkinek a jobbikra kéne szavazni a kormányváltást akarók közül
süti beállítások módosítása