Edintone

Edintone

Hol maradnak azok a könyvek a modern magyar baloldalról?

2017. november 07. - Edmonton2

Mintha a DK szavazóinak nem tűnne fel, hogy Gyurcsány Ferenc tevékenysége nem segíti elő a kormányváltást. 2013-2014-ben az ellenzéki összefogásba saját magát követelve kirobbanó népszerűségugrást elkönyvelő párt (a közvélemény-kutatások eleinte 1%-on mérték a DK-t, majd az EP-választáson 9%-ot értek el) most, amikor már majdnem utolérte az MSZP népszerűségét, már nem tartja elengedhetetlennek a Fidesz leváltásához a minél szélesebb összefogást. Ez politikailag racionális lehet, csak elvileg nem fér bele a DK-szavazók "Orbán leváltása a legfontosabb - és ehhez a teljes baloldal összefogása szükséges" szemléletébe. Még az is lehet (sőt, én is így gondolom), hogy a közös lista nem tesz hozzá az orbánverés matematikájához. Csak figyeljünk oda, hogy Gyurcsányék négy éve erről mást állítottak. A DK szavazóinak most korábbi hitük értelmében tüntetniük kellene egy összefogásért az MSZP-vel. De, természetesen, a politikai hitek nem racionálisak, hanem érzelmileg fűtöttek.

Van egy másik téma, amivel kapcsolatban viszont a DK egyértelműen a Fidesz leváltása ellen tesz. A határon túliak szavazati jogáról beszélek. Azon túl, hogy maximálisan híve vagyok annak, hogy nemzettársaink szavazati jogot kaptak, ennél a kiállásnál (mármint, hogy a DK elvenné azt) jobbat nem is tehettek volna Gyurcsányék a Fidesznek. A választókörzeti összefogás még kínosabb lesz a DK-val bárki részéről: a felfelé köpve és aláállva a legesélyesebb ellenzéki jelöltre való szavazást tervezők számára immár az önleköpés sem lesz alternatíva (képzeljük el, ahogy a jobbik-szimpatizáns ezek után egy DK-s, vagy akár egy összbaloldali jelöltre adja a voksát, de említhettem volna más párt szavazóját is). Ráadásul az ellenzéknek Fidesz-szavazókat kellene megszólítania ahhoz, hogy nyerni tudjon (vagy a politikailag teljesen inaktívakat, ami legalább ugyanolyan nehéz feladatnak tűnik), ez a téma finoman szólva sem alkalmas erre. Maga a DK akár jól is kijöhet ebből a helyzetből, ismerjük sokak ellenszenvét a határon túliak iránt, de akinek ez a helyzet mindenképpen jó, az a Fidesz.

A DK a Parlament munkájából kivonult, arra hivatkozva, hogy hogy Magyarországon nincs többé demokrácia. Ez egy vélemény. Ha következetes, akkor a választáson sem indulnának el, és két legyet ütnének egy csapásra (fennen hangoztatott, bár nem valós) céljaikhoz: bátornak és következetesnek tűnnének, illetve megnyernék az ellenzék számára azokat a szavazókat, akiknek Gyurcsány a kizáró ok a szavazásnál. Így segítenék az ellenzéki összefogást, amely az ő korábbi véleményük szerint Orbán leváltásának (ami ebben az értelmezési keretben a legfontosabb cél) elengedhetetlen feltétele. Elméletileg erkölcsi és politikai győztesek lehettek volna egy ilyen lépéssel. Gyakorlatilag természetesen nem így gondolkoztak (én sem így gondolom), de következetesnek semmiképpen nem nevezhető, hogy a demokrácia egyik intézményét bojkottálják, a másikat pedig nem.

Én nem tudom, hogy mi Gyurcsány Ferenc valódi célja még a politikában. Nem is igazán tartom lényeges kérdésnek. Lehet, hogy be akarja bizonyítani, hogy fel tud állni abból a lehetetlen helyzetből, amelybe 2006-ban kormányozta magát. Lehet, hogy a Fidesznek dolgozik (az biztos, hogy a Fidesz története során a legtöbbet Gyurcsánynak köszönheti). Lehet, hogy tényleg csak egy önfejű, nárcisztikus személyiség. De a szavazóinak fel kellene, hogy tűnjön kedvenc pártjuk következetlensége, és az egyre nyilvánvalóbb haszon, amit a Fidesznek jelent Gyurcsány jelenléte a politikában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr4813200593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása