Edintone

Edintone

Lehetséges újabb népszavazás valahol az EU-kilépésről?

2017. október 29. - Edmonton2

2017, ha csak valami csoda nem történik a következő két hónapban, nem lesz a "lázadás éve". Legalábbis 2016-hoz képest biztosan nem. Ne felejtsük el, hogy Orbán Viktor ezt a szókapcsolatot a Brexit-népszavazás, és Trump megválasztása után vetette fel - 2017-ben semmi, ezekhez hasonló jelentőségű esemény nem történt. Azonban a lázadás, szépen-lassacskán még megvalósulhat.

Nem az Egyesült Királyság a legeuroszkeptikusabb állam az EU-ban. Hanem Görögország. Ha Görögországban tartanának egy népszavazást a kilépésről, valószínűleg ők is kilépnének. Az Egyesült Királyságéhoz hasonló az EU tagság megítélése Franciaországban, Ausztriában, Csehországban és Olaszországban. Mi ezen a skálán kifejezetten EU-barát országnak számítunk. Milyen EU-barát ország az, amelyben a választók kétharmada EU-szkeptikus pártokat támogat... De ebből csak az következik, hogy a szkepszis mértéke a fentebb felsorolt országokban még nagyobb. Ha Nagy-Britanniában és Észak-Írországban nyerni tudott a "távozás", akkor ez a fentebbi országokban is megtörténhet. A politikai elit kétségkívül az Egyesült Királyságban volt a leginkább kételkedő, ez elég volt a kilépéshez. Mi lesz akkor, ha máshol is felvetik majd kampánytémaként a referendum lehetőségét?

Ausztriában és Csehországban most tartottak választást, egyesek szerint az itteni eredmények megmentették az orbáni "lázadás évét", azonban ez nem igaz, ezt az elfogultság mondatja velük. A menekültkvóták ügye fokozatosan sorvadt el, 2017 elejére közelítőleg halott volt, 2017 őszén az, hogy valaki kvótaellenes, nem éppen vall nagy lázadó szellemre. Ausztriában tényleg kormányra juthat a szélsőjobb, de a kilépés kérdése nem került elő. Csehországban pedig a magát Európa-pártinak tartó Andrej Babissal nem akar a többi (általában EU-barátabb) párt koalíciót kötniItt sem valószínű, hogy népszavazást akarnának tartani. Mindazonáltal a Macron-féle kétsebességes-EU terv még elbukhat ezeken a választásokon, nem biztos, hogy az új osztrák és cseh kormány a belső maghoz akarna majd tartozni, ha megvalósul egyáltalán ilyesmi (ez megérne egy külön posztot).

Olaszországban viszont még felvethetik a népszavazás lehetőségét. A megfelelő szöveg meg lehet hozzá: "mi csak megkérdeznénk az emberek véleményét, ez a demokrácia". Az olaszoknál most fogadtak el egy új választási törvényt, amelynek lényege, hogy szinte biztosan koalíciós kényszer alakul majd ki, ami szokatlan az olasz politikában. A nagy tömbök körülbelül annyira számítanak koalícióképesnek egymással, mint nálunk a Fidesz - Baloldal - Jobbik - LMP tömbök. Abszurd belegondolni is, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) megállapodást kössön a baloldal, vagy a jobboldal pártjaival, illetve a balosok és jobbosok egymással. Mégis, ha lesz majd koalíció, ahhoz jól jönne egy közös alap, például a kissé euroszkeptikus M5S és az euroszkeptikus Északi Liga között a kétely az európai intézményeket illetően. És egy ilyen referendum-ötlet akár el is nyerheti a társadalom többségének tetszését.

Nem állítom, hogy ez így fog történni. Csak arra akarok rámutatni, hogy az a felállás, amikor Cameron választást tudott nyerni a népszavazás ötletével, valójában bármikor megismétlődhet. Ha nem jövőre, Olaszországban, akkor lehet, hogy később, és máshol. És a referendumon már bármi történhet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr5013114926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása