Edintone

Edintone

Csak maradjunk bent az EU-ban!

2017. február 16. - Edmonton2

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Biztos az, hogy nem találjuk egyszer csak kívül magunkat? Kétféle módon is megvalósulhat a szörnyűség: belső (kilépünk, mondjuk népszavazással, vagy anélkül), vagy külső (kitesznek, vagy felbomlik az egész) okból. Vagy egyszerűen elkezdődik egy olyan adok-kapok, amelynek a végén közös megegyezéssel elköszönünk egymástól. 

Állítólag a magyar társadalom nagy többséggel az EU tagság mellett áll, de a kormány jelentős erőkkel dolgozik azon, hogy ez egyre kevésbé legyen így (lásd nemzeti konzultáció). Ha nem a "gonosz EU"-ról szólna Orbán Viktor nagyjából minden megnyilvánulása (azzal a hipnotikus "Magyarország erősödik" lámpával a háttérben), talán még el is hinném, hogy nem játszik Magyarország teljes elidegenítésére "Brüsszeltől", pedig sajnos egyre inkább ez a helyzet. Ha az a célja, hogy Magyarország EU-n belüli függetlenségét növelje, akkor miért sulykolja nap, mint nap, hogy "Brüsszel rossz"? Miért nem végzi csendben a dolgát? Ha meg egyszerűen csak megfelelő ellenségképet keres, akkor miért nem talál mást? Például az Ukrajna területére erőszakosan behatoló, Európát az energiabiztonságnál fogva zsaroló Oroszországot? Nem, velük szemben "tudjuk, hol a helyünk". Képzeljük el a helyzetet fordítva! Úgy, hogy Orbán minden pénteken a Kossuth rádióban arról beszél, hogy "Moszkva beleszól más országok dolgába", majd Merkelt fogadva kijelenti, hogy "tudjuk, hol a helyünk". Nyilván addig megy el, amíg úgy érzi, hogy megteheti. Merkellel megteheti, Putyinnal, ha akarná, sem tehetné. Ilyen szolganépség volnánk? Arra repülünk, amerre fúj minket a szél? És egyébként is: mi lesz, ha Merkel helyett Schulz lesz a kancellár? Visszatérve a társadalom EU ellenes puhítására: én tényleg nem értem, miért van erre szükség ekkora dózisban. Ehhez számomra az ellenségképgyártás, és a függetlenség melletti szabadságharcos elköteleződés sem elegendő érv. 

Jelenleg azért nem szólnak vissza keményen nyugatról, mert pontosan tudják, hogy Orbán malmára hajtanák vele a vizet; ő ugyanis még jobban elkezdene brüsszelezni. De azzal is az ő malmára hajtják a vizet, ha nem tesznek semmit. Ha viszont jönnek új vezetők (akár Schulz, Macron), jöhet egy új politika is, egy keményebb fellépés "Orbán Magyarországa" ellen. Ha logikusan nézzük: bizony, igazuk lenne. Schulz mindig az Orbán elleni markánsabb kiállást képviselte (az Európai Parlament elnökeként), Macron pedig a Mag-Európa híve... Egy ilyen felállás esetén elkezdődhet egy olyan adok-kapok, amelynek nagyon rossz vége lehet (és lehetséges, hogy Orbánék éppen erre játszanak).

Persze fel is bomolhat az egész EU: ha a franciák Le Pennel, és a hollandok Wildersszel kilépnek, akkor nem sok értelme marad a közösségnek... Ugye, hogy mindezek tükrében már nem is tűnik annyira lehetetlen szcenáriónak az, hogy kívül találjuk magunkat? 

Nos, ezért drukkolok, hogy a Fidesz ne szerezzen abszolút többséget 2018-ban az Országgyűlésben. Újabb négy év: sok idő. Az alatt ezek a sötét véleménymanipulátorok el tudják érni, hogy egyedül maradjunk Európa közepén - egy nagy medve ölelő karjai között. Ha 50% alatt maradnának, a többi párt talán meg tudna egyezni egy új választásról, arányos rendszerrel. Egy ilyen, arányos szavazáson már esélye sem volna a Fidesznek az abszolút többségre - talán soha többé. És jóval kevésbé lehetne a továbbiakban brüsszelezni. Ennyi az egész. Nem azért tartom ezt fontosnak, mert MSZP-s, DK-s, vagy Jobbikos lennék. De a nyugati típusú fejlődés kérdését lényegesen fontosabbnak tartom, mint a pártpolitikai szempontokat. Egyszerűen nem lehetne ugyanúgy, az erő pozíciójából szónokolni az EU ellen, mint eddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://edintone2.blog.hu/api/trackback/id/tr8012266426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.02.18. 12:17:54

Nem az EU fogja kivágni Magyarországot, hanem Orbán fogja kiléptetni az országot ha megnyeri a következő válsztást. Mást nem is tehet, mert addigra mind a korrupciós ügyei, mind a nemzetközi elszigeteltsége, mind az ország hasnyatlása miatt megérik majd Magyarországon a forrdalmi helyzet. Ezt csak akkor tudja megelőzni, ha nem EZU tagként >Putyini és Erdogani megdönthetetlen ditatúrát vezet be.

2018 az utolsó esély, hogy Magyarország európai maradjon. Különben Felcsúti rabszolga állam lesz.

Jakab.gipsz 2017.02.18. 12:29:14

Igen maradjunk bent az eu-ba, mert kilépni nincs hova, mint ahogyan nem tudunk ki lépni önmagunk árnyékából, úgy szintén nem tudunk az európai kultúrából sem.
Ámde egyet tehetünk, mi magyarok, megváltoztatni megtudjuk a jó öreg európai kultúrát,, mert csak egy nyolc elemis Schultz osztja az ész a modern demokráciából, technokrata barmoknak, milyen szép is az uniformizált Európa.

Sir Galahad 2017.02.18. 12:51:14

Ameddig kapunk a szuverenitásunk egy részéért cserébe uniós támogatást, addig bent kell maradni. Ha majd nem, át kell gondolni az egészet. Addig felesleges spekulálni.

illaim 2017.02.18. 13:21:58

Az EU többi tagállama, kb. ugyan azzal a problémával találja magát szemben, mint mi az itt élő jelentős számú kisebbség esetében, akik a jogaikat kívülről fúják, de ha kötelességeik teljesítésére kerülne sor,
akkor ezer kifogást találnak ellene! Hovatovább ellenséget csinálnak az őket számon kérőkből
A kérdés csak az, ragályos e ez a mentalitás, vagy csak öröklött? Pedig itthon, mindenki aki nem a kisebbséghez tartozik elítéli ezt a fajta hozzáállást!
süti beállítások módosítása